X

El Mundo: "Καμπανάκι" από τη CIA για ρωσική επίθεση με drones κρυμμένα σε κοντέινερ στην Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για ένα σενάριο ρωσικής επίθεσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη θάλασσα

Γράφει: TheToc team

Νέα διάσταση λαμβάνει η ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο ρωσικής κλιμάκωσης, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo, η CIA φέρεται να έχει ενημερώσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ένα πιθανό σενάριο επίθεσης με drones σε Ισπανία, Γαλλία ή Ιταλία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη ρωσική επιχείρηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τη θάλασσα, με τη χρήση εμπορικού πλοίου για τη μεταφορά και εκτόξευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στην ισπανική εφημερίδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο μικρά drones θα μπορούσαν να μεταφερθούν κρυμμένα σε κοντέινερ εμπορικού πλοίου και, όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση από τις ευρωπαϊκές ακτές, να εκτοξευθούν προς τον στόχο.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση φέρεται να δόθηκε σε Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στη Μόσχα στις 25 Αυγούστου, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε προειδοποιήσει τη ρωσική πλευρά να μην προχωρήσει σε επιθέσεις ή προκλήσεις εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο με τα drones και η επιλογή των στόχων της Ρωσίας

Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σεναρίου βρίσκεται το Gerbera, ένα μικρότερο και ευκολότερο στη μεταφορά drone σε σχέση με τα Shahed ή τα ρωσικά Geran. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η El Mundo, έχει μήκος περίπου δύο μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 2,5 μέτρα και βάρος έως 18 κιλά, ενώ η θεωρητική εμβέλειά του μπορεί να φτάσει τα 600 χιλιόμετρα.

Έτσι, ένα drone που θα εκτοξευόταν από εμπορικό πλοίο σε απόσταση 200-300 χιλιομέτρων από τις ακτές θα μπορούσε θεωρητικά να φτάσει στον στόχο του μέσα σε περίπου μιάμιση έως δύο ώρες.

Η πιθανή ζημιά από ένα τέτοιο χτύπημα δεν θα ήταν απαραίτητα μεγάλης κλίμακας, όμως θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να πλήξει εξοπλισμό ή ακόμη και να οδηγήσει προσωρινά σε κλείσιμο αεροδρομίου ή λιμανιού, με σημαντικές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Η επιλογή της Ισπανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας, σύμφωνα με την ανάλυση που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, δεν θα συνδεόταν απαραίτητα με τη γεωγραφική τους απόσταση από τη Ρωσία.

Ο Βρετανός αναλυτής Κέιρ Τζάιλς, ειδικός στη ρωσική στρατιωτική στρατηγική, επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Δεν είναι απαραίτητα οι χώρες της πρώτης γραμμής αυτές που θα γίνουν στόχος. Ο στόχος θα βρίσκεται εκεί όπου βρίσκεται το πιο αδύναμο σημείο της Ευρώπης".

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανάλυση αναφέρει ως πιθανούς παράγοντες την περιορισμένη αντιαεροπορική προστασία, την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών και τον πολιτικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ακόμη και ένα περιορισμένο περιστατικό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει δημόσια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίθεση σε κάποια από τις τρεις χώρες.

Οι πληροφορίες εντάσσονται στη γενικότερη ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις ρωσικές υβριδικές επιχειρήσεις, καθώς δυτικές χώρες έχουν αποδώσει στη Μόσχα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, δολιοφθορών και άλλων ενεργειών, κάτι που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η El Mundo συνδέει την προειδοποίηση και με την αυξημένη κινητοποίηση ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων της Γαλλίας, η οποία έχει θέσει στο επίκεντρο την προστασία κρίσιμων υποδομών από drones, κυβερνοεπιθέσεις και πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.