
Η σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal στη Ρωσία, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ερμηνεύεται από αμερικανικά ΜΜΕ, ως μια σπασμωδική ενέργεια της Μόσχας για να σπάσει το σερί ξεσκεπάσματος Ρώσων πρακτόρων το τελευταίο διάστημα.
Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου "Μαρίας Τσάλλα", που αποκαλύφθηκε ότι ζούσε στην Αθήνα διατηρώντας ως βιτρίνα κατάστημα με είδη πλεξίματος στο Παγκράτι, ενώ είχε καταφέρει να λάβει και την ελληνική υπηκοότητα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα "χτυπήματα" που αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι έχουν κλονίσει τη Μόσχα.

Οι σαμποτέρ στην Πολωνία
Τα περιστατικά κατά τα οποία έχουν ξεσκεπαστεί Ρώσοι που επιχειρούσαν να διειδύσουν σε δυτικούς φορείς ή να κάνουν σαμποτάζ σε καίριες υποδομές ,αφορούν όχι μία και δύο αλλά εκατοντάδες περιπτώσεις εν ενεργεία ή εν υπνώσει πρακτόρων της Ρωσίας σε δυτικές χώρες.
Μέσα στον Μάρτιο, η Πολωνία συνέλαβε εννέα Ρώσους με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό από τη Δύση στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος "ερευνητής" με το βραζιλιάνικο διαβατήριο που ήθελε να πάει στη Χάγη
Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές Αρχές δημοσιοποίησαν την υπόθεση Ρώσου κατασκόπου που είχε εισέλθει στις ΗΠΑ με βραζιλιάνικο διαβατήριο και είχε κατορθώσει να λάβει θέση ερευνητή στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και συγκεκριμένα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών. Το σχέδιό του ήταν να καταφέρει μέσω αυτής της ιδιότητας να εργαστεί για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που πολύ πρόσφατα εξέδωσε εντάλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι εγκληματίας πολέμου.
Ανάλογες επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών Σουηδίας, Νορβηγίας και Γερμανίας έχουν επίσης οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο ξεσκέπασμα Ρώσων πρακτόρων στις χώρες αυτές.
Οι illegals και οι "φυτευτοί" στις πρεσβείες
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε συντονισμένη προσπάθεια να εκριζωθούν από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες Ρώσοι που ήταν ενταγμένοι σε διπλωματικές αποστολές, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν τη διπλωματική ιδιότητα ως βιτρίνα για άλλες επαφές και δραστηριότητες. Απελάσεις Ρώσων διπλωματών είχαν γίνει και στην Αθήνα.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, τόσο το FBI όσο και η CIA έχουν συνεργαστεί με συμμαχικές χώρες για το ξεσκέπασμα Ρώσων πρακτόρων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ασυνήθιστ μεγάλο αριθμό, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι αποκαλούμενοι πράκτορες "illegals”, οι οποίοι διαφέρουν από εκείνους που "φυτεύονται" στις διπλωματικές αποστολές και έχουν διπλωματική ασυλία.
Οι "illegals”- όπως αποδείχθηκε ότι ήταν η περίπτωση της "Μαρίας Τσάλλα"- εγκαθίστανται ως απλοί πολίτες σε μια χώρα με ψεύτικες ταυτότητες και διαβατήρια, χτίζουν ένα δίκτυο επαφών και περιμένουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί.
Ο Πούτιν χρειαζόταν τη σύλληψη του δημοσιογράφου ως αντίβαρο
Η εκτίμηση πρώην αξιωματούχου της CIA για τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκερσκόβιτς είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειαζόταν ένα τέτοιο περιστατικό για να το "πουλήσει" στο εσωτερικό ακροατήριο, ως αντίβαρο στα πλήγματα που δέχεται η ρωσική προσπάθεια να έχει πράκτορες σε διάφορες χώρες της Δύσης.
Ο Τζον Σίφερ, πρώην αξιωματούχος της CIA που έχει υπηρετήσει στη Μόσχα, είπε στο αμερικανικό NBC ότι ο δημοσιογράφος είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείται ήδη ως διαπραγματευτικό χαρτί από τον Πούτιν για να κερδίσει ανταλλάγματα που επιθυμεί, όπως η απελευθέρωση Ρώσων πρακτόρων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κράτηση σε χώρες της Δύσης.
"Συχνά πρόκειται για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή και υπαγορεύουν τέτοιες αποφάσεις. Ο Πούτιν έχει ανάγκη να τροφοδοτεί το αφήγημα ότι η Δύση επιβουλεύεται τη Ρωσία μέσω ξένων πρακτόρων", σημείωσε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr