Ο Ναρέντρα Μόντι κάλεσε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την ανθρωπότητα, με τον Ρώσο πρόεδρο να δείχνει τη δυσαρέσκειά του.
Ειδικότερα, η έκκληση του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι προκάλεσε μια εμφανώς αμήχανη αντίδραση από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος, αφού άκουσε τα λόγια του μέσω ακουστικού μετάφρασης, απάντησε απλά ότι η Ρωσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Ο οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν, επιδιώκει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Δύση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μόντι έκανε σαφές ότι η Ινδία επιθυμεί τον τερματισμό της σύγκρουσης, λέγοντας στον Πούτιν: "Πρέπει να περάσουμε από έναν πόλεμο χωρίς τέλος στο τέλος του πολέμου".
Η κάμερα κατέγραψε τον Ρώσο πρόεδρο να κοιτάζει αμήχανα προς τα κάτω και μακριά από τον Ινδό πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, ο Πούτιν έβγαλε απότομα το ακουστικό που χρησιμοποιούσε για να ακούει τη μετάφραση και απάντησε με εμφανώς αυστηρό ύφος: "Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε πρωθυπουργέ. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση".
Το μήνυμα Μόντι για την ειρήνη
Ο Ινδός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία μιας άμεσης ειρηνικής λύσης, χαρακτηρίζοντας την ειρήνη "ζωτικής σημασίας για την ευημερία της ανθρωπότητας".
"Μια ειρηνική επίλυση όλων των ζητημάτων το συντομότερο δυνατό αποτελεί έκκληση της ανθρωπότητας, και αυτό είναι το μήνυμα της Ινδίας.
"Η γη του Γκάντι και του Βούδα μοιράζεται ένα και μόνο μήνυμα: τον δρόμο της ειρήνης".
Παρά τη δήλωση του Πούτιν ότι η Ρωσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, η εικόνα στο πεδίο της μάχης δεν δείχνει μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε ουκρανικές περιοχές, ενώ έχουν καταγραφεί και πλήγματα σε αποθήκες τροφίμων.
Ο Πούτιν επιμένει ότι η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" συνεχίζεται
Η στάση του Ρώσου προέδρου απέναντι στην έκκληση του Μόντι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ίδιος έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανοίγει ένα "κουτί της Πανδώρας" και προειδοποίησε για "αντίδραση στους πιο ευαίσθητους τομείς της οικονομίας σας".
Στις 22 Αυγούστου, μιλώντας στη "Ενωμένη Ρωσία", το κυβερνών κόμμα της χώρας, απέρριψε εκ νέου τις εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του. "Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται", δήλωσε. "Θα προχωρήσουμε μόνο μπροστά".
Αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, οι συνέπειες της πολυετούς σύγκρουσης γίνονται ολοένα πιο αισθητές στη ρωσική κοινωνία. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν ουκρανικές επιθέσεις με drones, περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και μια οικονομία που βρίσκεται υπό πίεση.
Σύμφωνα με τον Economist, η δυσαρέσκεια είναι ακόμη μεγαλύτερη στους κύκλους της ρωσικής ελίτ. Πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου προκαλεί αυξανόμενη απογοήτευση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πούτιν φέρεται να θεωρεί ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο εάν τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να έχει επιτύχει τουλάχιστον τον ελάχιστο στόχο του, δηλαδή την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς.
"Κάθε μέρα πολέμου πηγαίνει την ανθρωπότητα πίσω"
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Μόντι επανέλαβε το μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, εστιάζοντας στο ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης:
"Κάθε μέρα πολέμου πηγαίνει την ανθρωπότητα πίσω, ενώ κάθε βήμα προς την ειρήνη γεμίζει την ανθρωπότητα με νέα ελπίδα και ενθουσιασμό".