
Ήταν η μία από τους μόνο δύο δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον Τζο Μπάιντεν στη μυστική αποστολή στο Κίεβο την παραμονή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όλα τα βλέματα ήταν στραμμένα στην ιστορική και υψηλότατου συμβολισμού επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην εμπόλεμη ζώνη και τις εμφανίσεις του δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Για τη δημοσιογράφο της Wall Street Journal Σαμπρίνα Σιντίκι όμως, ένα πράγμα είχε τη μεγαλύτερη σημασία: Να μην σταματήσει να βγάζει γάλα για το μωρό της.
Όταν στις 17 Φεβρουαρίου το τηλέφωνό της χτύπησε από τον Λευκό Οίκο και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η διευθύντρια επικοινωνίας Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, η Σαμπρίνα Σιντίκι δεν το σκέφτηκε δυο φορές για να πει το ναι.
Ήταν η μία από τους δύο δημοσιογράφους που θα συνόδευαν τον Μπάιντεν στην μυστική αποστολή στο Κίεβο και την επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία. Κι επίσης, ήταν η πρώτη της αποστολή μετά την επιστροφή της στη δουλειά από την άδεια λοχείας μετά τη γέννηση της κόρης της, Σοφία.
Ο έτερος της δημοσιογραφικής αποστολής ήταν ο Έβαν Βούτσι, επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του γραφείου του πρακτορείου Assosciated Press στην Ουάσινγκτον και βραβευμένος με Πούλιτζερ.
Το ταξίδι σε εμπόλεμη ζώνη και μάλιστα όχι σε μια χώρα όπου κάνει πόλεμο η Αμερική ή σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, είναι ούτως ή άλλως υψηλού κινδύνου. Για μια μητέρα που ακόμα θηλάζει και αφήνει για πρώτη φορά το μωρό της, η συνθήκη που δημιουργείται είναι ακόμα πιο περίπλοκη. Το θέμα που την απασχολούσε ήταν πώς θα κατάφερνε να βγάζει γάλα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
When I found out I would be one of just two journalists traveling with President Biden to Ukraine, my first question for the White House was how I would be able to pump.
— Sabrina Siddiqui (@SabrinaSiddiqui) March 8, 2023
My essay about going to Kyiv fresh off maternity leave: https://t.co/MIl0yxZAMk
Ο δήλωση εμπιστευτικότητας που έδωσε ήταν εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή στην αποστολή. Μπορούσε να ενημερώσει μόνο τον σύντροφό της και έναν από τους προϊσταμένους της στην εφημερίδα. Το κινητό της έπρεπε να παραδοθεί στους υπεύθυνους ασφαλείας για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού.

Γιατί όμως ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε σε μια νέα μητέρα που ακόμα θηλάζει; Η απάντηση είναι ότι δεν παρακάμφθηκε η εφημερίδα της (η Wall Street Journal) που ήταν το ΜΜΕ του οποίου ήταν η σειρά να καλύψει ταξίδι του Μπάιντεν στο εξωτερικό και να δίνει "pool" σε άλλα μέσα. Στη σύντομη ενημερωτική σύσκεψη, η Ταμάρα Κηθ, πρόεδρος της Ένωσης Διαπιστευμένων Δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, της έκανε μόνο μία ερώτηση: "Είσαι έτοιμη για την αποστολή δεδομένου ότι έχεις μωρό στο σπίτι;" Η απάντηση της Σαμπρίνα Σιντίκι ήταν ξεκάθαρη: "Μπορώ να το κάνω αλλά πρέπει πραγματικά να βγάζω γάλα με την αντλία. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο".

Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Την πολιτική και διπλωματική ιστορία της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στην Ουκρανία, στη δημοσιογραφική ιστορία για την κάλυψη αυτής της κρίσιμης επίσκεψης και στην ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάκτησης της ισότητας των φύλων.
Αυτό είναι και το μήνυμα της Αμερικανίδας δημοσιογράφου που, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημοσιοποίησε την ιστορία της με ένα εκτενέστατο άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr