Follow us

Η εξαιρετική ανάλυση του Μάνου Ματσαγγάνη για τη νίκη της Μελόνι και της ακροδεξιάς στις ιταλικές εκλογές

Τι έγραψε ο Μάνος Ματσαγγάνης στην Καθημερινή της Κυριακής για τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές στην Ιταλία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιταλια εκλογες

Μια εξαιρετική ανάλυση για τους λόγους που οι Ιταλοί ψήφισαν την νεοφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι πρωθυπουργό και έφεραν στην εξουσία έναν συνασπισμό της λαϊκίστικης ακροδεξιάς, έγραψε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Μάνος Ματσαγγάνης καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αν και το κείμενο γράφτηκε πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, οι παρατηρήσεις του αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς και επιβεβαιώθηκαν από την κάλπη.

Όπως σημείωνε, στο κοσμοπολίτικο και δυναμικό Μιλάνο όπου ζει και διδάσκει και όπου το 18% του πληθυσμού είναι ξένοι -ανάμεσά τους οι περισσότεροι φοιτητές μου, γράφει χαρακτηριστικά- και όπου η εξωστρέφεια είναι το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας, "οι μουχλιασμένες συνταγές της Δεξιάς αντιμετωπίζονται με θυμηδία. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι εύποροι αστοί της πόλης σνομπάρουν τον άξεστο Σαλβίνι, και πιθανότατα και τη Μελόνι, και είναι έτοιμοι να στραφούν προς το κεντρώο σχήμα των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα (οι οποίοι βέβαια απέτυχαν να συνεργαστούν μεταξύ τους, σε άλλη μία θεαματική επίδειξη έλλειψης ενστίκτου αυτοσυντήρησης)."

(Σσ. Η εκτίμηση του Μάνου Ματσαγγάνη αποδείχθηκε ιδιαίτερα οξυδερκής. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, στο Μιλάνο η Κεντροδεξιά (34%) ηττήθηκε από την Κεντροαριστερά (38%), ενώ οι Καλέντα-Ρέντσι διπλασίασαν το εθνικό ποσοστό τους (16%).

"Αντιθέτως, συνέχιζε ο κ. Ματσαγγένης, οι λιγότερο μορφωμένοι (και φτωχότεροι) μικροαστοί και εργάτες θα εμπιστευθούν τη Δεξιά", όπως και συνέβη στις κάλπες της Κυριακής με τη νίκη της Μελόνι και της ακροδεξιάς συμμαχίας.

Και πρόσθετε: "Αυτή δεν είναι η νέα πολιτική γεωγραφία της Δύσης; Νέα Υόρκη εναντίον μεσοδυτικών πολιτειών, Παρίσι εναντίον "βαθιάς Γαλλίας", Μιλάνο εναντίον επαρχιακής Ιταλίας. Το χωριό περικυκλώνει την πόλη.

Αυτό είναι και το δράμα των οπαδών της ανοιχτής κοινωνίας. Εάν οι προοδευτικές και φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να εκπροσωπήσουν όσους μένουν πίσω –να τους υποστηρίξουν ώστε να μπορέσουν και αυτοί να γευθούν τους καρπούς της οικονομικής επιτυχίας, και να προστατεύσουν όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές–, ας ετοιμαστούν να υποστούν τις συνέπειες. Και μαζί τους και εμείς."

Διαβάστε Επίσης

Ένα θέμα λοιπόν οι ανισότητες και η αίσθηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, κυρίως στην επαρχία και στον Νότο, πληθυσμών λιγότερο μορφωμένων και με χαμηλά εισοδήματα, που νιώθουν ότι δεν μετέχουν της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτούς και ότι το μέλλον τους θα είναι δύσκολο και χειρότερο απ΄ότι των προγόνων τους.

ΜΕΛΟΝΙ

Πώς η Ιταλία βρέθηκε με νεοφασίστρια υποψήφια Πρωθυπουργό;

Αν η αίσθηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ότι δεν μετέχουν της οικονομικής ανάπτυξης είναι η μία αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία, η άλλη ερμηνεία που διατυπώνει ο Μάνος Ματσαγγάνης, είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η οικονομική κρίση. Η καλύτερη η οικονομική στασιμότητα που είναι η πραγματικότητα της ιταλικής οικονομίας εδώ και 30 χρόνια.

Πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί στα πρόθυρα της εξουσίας σε μια χώρα που, μετά την καταστροφική εικοσαετία του μουσολινικού καθεστώτος, έγραψε τον αντιφασισμό στο σύνταγμά της; διερωτάται ο Μάνος Ματσαγγάνης.

Και απαντά: "Η απάντηση θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στη σταδιακή φθορά των δημοκρατικών θεσμών από την κομματοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τη "μαύρη" και "κόκκινη" τρομοκρατία, τη διάβρωση του κράτους – και κυρίως από την πρωτοφανή στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, που έχει εμπεδώσει μιαν αίσθηση παρακμής και στενών οριζόντων.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανυποληψίας και χαμηλής εμπιστοσύνης, σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος αδιαφορεί ή είναι έτοιμη να δοκιμάσει κάποιον "νέο και άφθαρτο" πολιτικό –Μπερλουσκόνι (43% στις εθνικές εκλογές του 1994) και πιο πρόσφατα: Ρέντσι (41% στις ευρωεκλογές του 2014), Γκρίλο (32% στις εθνικές εκλογές του 2018), Σαλβίνι (34% στις ευρωεκλογές του 2019)– και αμέσως μετά να απογοητευθεί από αυτόν και να του γυρίσει την πλάτη."

Να σημειωθεί ότι και αυτή η παρατήρηση του καθηγητή Ματσαγγάνη επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά: Ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του βρέθηκαν στο 8,0%, ο Ρέντσι μαζί με τον Καλέντα έμειναν στο 7,8%, το πρώην κόμμα του Γκρίλο υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Κόντε πήρε 15%, ενώ ο Σαλβίνι από το 34% έπεσε στο 8,9%.

Θα τα καταφέρει η Μελόνι;

Θα τα καταφέρει καλύτερα η Μελόνι;, διερωτάται ο Μάνος Ματσαγγάνης. " Oχι, εκτός και εάν πιστεύετε ότι οι εθνικοποιήσεις (π.χ. της Αλιτάλια), ο "ναυτικός αποκλεισμός" (που θα κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες), η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις ξένες επιχειρήσεις (!) και η επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (191,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας) θα βάλουν την ιταλική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης… "

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ 30 Νοε 2022 | 23:51

Μητσοτάκης: "Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη- Ξεκάθαρη η σύγκριση με τον Τσίπρα"

Παρέστη σε συνάντηση με τον Διευθυντή του Boston Consulting Group Βασίλη Αντωνιάδη, σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 20:03

Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσει η αδικία ή αν θα επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη

Ο Τσίπρας προανήγγειλε ότι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να εγκρίθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και το προεκλογικό πρόγραμμα.

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΣΕΙΣ» 30 Νοε 2022 | 14:04

Γεραπετρίτης: Εκλογές στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέρριψε το επιχείρημα ότι δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 30 Νοε 2022 | 14:01

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μελόνι: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης και Μελόνι προχώρησαν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ έδωσαν έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 30 Νοε 2022 | 07:24

Τα τρία σενάρια για τον χρόνο των εκλογών: Αποφάσεις Μητσοτάκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι περιοδείες που πραγματοποιεί τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα, έχουν βάλει φωτιά στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

29 Νοε 2022 | 13:05

Η κολοκυθιά με τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός δημοσίως δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Νοε 2022 | 07:25

Πότε θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης; - Οι δύο "σχολές σκέψης" στο Μαξίμου για κάλπες άμεσα ή την άνοιξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο γνωρίζει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν είναι "περίπατος".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2022 | 16:39

Ο Τσίπρας βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική τροχιά: Αν ο Μητσοτάκης"μυρίζει" εκλογές, η κοινωνία "μυρίζει" ελπίδα για αλλαγή

Ο Τσίπρας εισηγείται επίσπευση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές καθώς και του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 28 Νοε 2022 | 10:43

Πέτσας: Υπέροχη η οσμή των εκλογών...– Να πούμε στους πολίτες τι κάναμε και τι θα κάνουμε

Σε συνέντευξή του ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως είμαστε κοντά στις εκλογές.

28 Νοε 2022 | 08:41

Ο Τσίπρας είναι εκτός...

Μοιάζει δύσκολο έως απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 28 Νοε 2022 | 07:39

"Μύρισε" εκλογές: Προεκλογικό κάλεσμα Μητσοτάκη και από το... Λονδίνο - Στόχος η αυτοδυναμία και η ψήφος των απόδημων

Ο κίνδυνος της διπλής κάλπης και η αυτοδυναμία. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από το Λονδίνο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 27 Νοε 2022 | 15:40

Πλημμύρες στην Ιταλία: Ανασύρθηκε η σορός ενός 5χρονου κοριτσιού στο νησί Ισκια [εικόνες - βίντεο]

Αγνοούνται 10 άνθρωποι, ενώ 13 έχουν τραυματιστεί έπειτα από τις πλημμύρες στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, στην περιοχή Κασαμίτσιολα.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ 27 Νοε 2022 | 09:56

Πλημμύρες στην Ιταλία: Μία νεκρή και δέκα αγνοούμενοι από την κατολίσθηση στο νησί Ίσκια [εικόνες]

Σπίτια και αυτοκίνητα βυθίστηκαν στις λάσπες, στην πόλη Κασαμίτσιολα - Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και δέκα άνθρωποι αγνοούνται.