"Δεν είναι αποτυχία, είναι ναυάγιο". Με αυτό τον τίτλο και μια συνέντευξη του μεγάλου αφεντικού των Γάλλων συνδικαλιστών, Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT), κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Libération. Το απόγευμα (5μμ ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση από όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 και θα φανεί αν όντως αυτό το ναυάγιο που προεξοφλεί η γαλλική εφημερίδα, θα έχει συντελεστεί.
Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα τεθούν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης. Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την ανακοίνωση από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ότι προχώρησε σε ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, ώστε να περάσει χωρίς ψηφοφορία η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ, η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα θέσει σε ψηφοφορία, σήμερα Δευτέρα στις 5μμ ώρα Ελλάδας, τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης. Μία από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν και μία από την 20μελή κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών με την ονομασία LIOT.
Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον εγκριθεί μία από τις δύο προτάσεις μομφής
Αν μία εξ'αυτών εγκριθεί, τότε η πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν θα παραιτηθεί, ενώ αυτομάτως θα ακυρωθεί και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση, όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.
Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 287 βουλευτές επί 573 βουλευτών. Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λε Πεν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους.
Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί ως σήμερα ένας μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.
🔴 EN DIRECT
— Libération (@libe) March 20, 2023
"L’immense majorité" des députés LR ne votera pas les motions de censure, selon Eric Ciotti
Lire plus : https://t.co/mE58POmtmE #RéformeDesRetraites #MotionDeCensure pic.twitter.com/TSiU7G8pmm
Σε περίπτωση υπερψήφισης μίας εκ των προτάσεων μομφής, τον λόγο θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν που θα προβεί σε διάγγελμα. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πάντως ότι μετά το τέλος των ψηφοφοριών, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής διαδικασίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει στη συνέχεια, είτε να συγκατοικήσει στην άσκηση της εξουσίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είτε να παραιτηθεί προκαλώντας προεδρικές εκλογές, είτε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.
Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών τρομάζει περισσότερο από όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, που γνωρίζουν πως το κόμμα τους παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν.
Το παζάρι που γίνεται είναι σκληρό. Η Μαρί Λε Πεν για να προσελκύσει βουλευτές του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, τους τάζει ότι όποιος το πράξει, δεν θα βρει αντίπαλο από το δικό της κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Τη δήλωση που έχει χαρακτηριστεί "πολιτική δωροδωκία", είχε κάνει αρχικά ο νέος επικεφαλής του κόμματός της, Ζορντάν Μπαρντελά, και σήμερα το πρωί η Μαρίν Λε Πεν την επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Νέα γενική απεργία θα παραλύσει τη Γαλλία την Πέμπτη 23 Μαρτίου
Στο κοινωνικό επίπεδο η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμα γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Σε αυτό το κλίμα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.
Μόνο μία φορά έχει υπερψηφιστεί πρόταση μομφής στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας
Στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί πολλές φορές προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης. Μόνο μία φορά όμως, η γαλλική κυβέρνηση όντως έχασε την εμπιστοσύνη του σώματος της Βουλής. Ήταν το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ Ντε Γκωλ και ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού. Η μεγάλη διαφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης τότε ήταν η πρόθεση του Ντε Γκωλ να αλλάξει τη νομοθεσία για την εκλογή προέδρου και να περάσει από την εκλογή από ειδικό σώμα εκλεκτόρων, σε απευθείας εκλογή από το λαό.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση είχε οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές από τις οποίες όμως το γκωλικό κόμμα βγήκε ενδυναμωμένο, πέτυχε νίκη με 40%, κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ο Ντε Γκωλ έκανε εκ νέου πρωθυπουργό τον Πομπιντού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr