Μπορεί το Ισραήλ να εκπροσωπηθεί στη Eurovision με ένα πολιτικά φορτισμένο τραγούδι σε μια στιγμή που χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς;
Η επιλογή του τραγουδιού "October Rain" της Ρωσοϊσραηλινής Εντέν Γκολάν κρίνεται "πολύ πολιτική", καθώς το τραγούδι αναφέρεται στην αιματηρή εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU), ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας που διοργανώνει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, φανεί άκαμπτη και δεν επιτρέψει τη συμμετοχή του συγκεκριμένου τραγουδιού, το Ισραήλ δηλώνει ότι θα το πάει στα άκρα καθώς δεν προτίθεται να στείλει άλλο τραγούδι.
Η EBU επικαλείται τον κανονισμό του διαγωνισμού που απαγορεύει τις πολιτικές αναφορές, ενώ είναι σαφές ότι δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές να προχωρήσει σε αποκλεισμό του Ισραήλ εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει κάνει την επιλογή της τραγουδίστριας ενώ η οριστική επιλογή του τραγουδιού θα ανακοινωθεί από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, στις αρχές Μαρτίου. Πριν την επίσημη ανακοίνωση όμως, θα πρέπει να έχει συμφωνήσει η EBU.
Η 20χρονη Εντέν Γκολάν από το Τελ Αβίβ, άφησε πίσω της τους άλλους φιναλίστ του διαγωνισμού, και από πλευράς Ισραήλ, είναι έτοιμη να πάρει το εισιτήριο για το Μάλμε της Σουηδίας.
Στον τελικό του ισραηλινού διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα, η Γκολάν ερμήνευσε το "I Don't Want To Miss A Thing" των Aerosmith, το οποίο αφιέρωσε σε όλους εκείνους που έχουν συγγενείς ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και λαχταρούν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιστρέφουν σπίτι.
Φορώντας μια κίτρινη καρφίτσα που συμβόλιζε τους ομήρους, η Γκολάν εμφανίστηκε περιτριγυρισμένη από άδειες καρέκλες πάνω στη σκηνή αποτίοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στους αγνοούμενους.
"Θέλω να σταθώ μπροστά σε όλη την Ευρώπη και να σηκώσω ψηλά το έθνος μας" δήλωσε κατα τη διάρκεια της βραδιάς. "Γεννήθηκα στο Ισραήλ και νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μου έδινε μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό από το να εκπροσωπήσω το έθνος μας φέτος στη Eurovision".
Η Γκολάν γεννήθηκε στο Ισραήλ αλλά έζησε με την οικογένειά της στη Ρωσία επί 13 χρόνια. Η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στο Ισραήλ πριν από περίπου δύο χρόνια.
Οι εμφανίσεις της το βράδυ της Τρίτης της απέσπασαν κορυφαία βαθμολογία τόσο από τους κριτές όσο και από το κοινό που ψήφισε από το σπίτι.
"Είναι ένα όνειρο, ειδικά φέτος, που έχει ακόμα μεγαλύτερο νόημα", είπε η Γκολάν μετά τη νίκη της. "Πρέπει να να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά είμαστε και να φέρουμε τη χώρα μας επί τρία λεπτά πάνω στη σκηνή και να δείξουμε τη συγκίνησή μας, τη δύναμή μας και τους ανθρώπους μας - ότι είμαστε εδώ, για πάντα, μαζί".
Το προηγούμενο της Ουκρανίας
Το 2016 όμως, η Ουκρανία κέρδισε με το τραγούδι "1944" της Jamala, μια μπαλάντα με θέμα τον διωγμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Ιωσήφ Στάλιν, που θεωρήθηκε ευρέως ως σχόλιο για τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας δύο χρόνια νωρίτερα.
Η EBU είχε κρίνει ότι το τραγούδι δεν περιείχε "πολιτικό λόγο" και επετράπη να διαγωνιστεί.