Follow us

"Κορίτσια χωρίς μπλούζες, χωρίς εσώρουχα, αποκεφαλισμένες": Τα στοχεία που αποδεικνύουν τους μαζικούς βιασμούς της Χαμάς

Ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει αν διαπράχθηκαν σεξουαλικά εγκλήματα από τη Χαμάς - Το Ισραήλ προσκομμίζει τα στοιχεία της φρίκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βιασμοί γυναικών από τη Χαμάς

Δύο μήνες μετά την συντονισμένη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οργανώσεις, φορείς και υπηρεσίες του ισραηλινού κράτους επιδίδονται σε μία μεθοδική και εξαντλητική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν τα εγκλήματα που διαπράχθησαν, εστιάζοντας στις αποδείξεις για βιασμούς.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλέξει εκτενείς μαρτυρίες βιασμών και σεξουαλικών εγκλημάτων από μάρτυρες και μέλη μονάδων και συνεργείων που έσπευσαν πρώτα στα σημεία των επιθέσεων και διαπίστωσαν τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών για ακρωτηριασμούς και βασανιστήρια.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης συλλέξει οπτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, που φέρεται να τραβήχτηκαν από μαχητές της Χαμάς και δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι γυναίκες θύματά τους.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Γιατί η Χαμάς δεν αφήνει άλλες γυναίκες ομήρους

Αναφορικά δε με τις γυναίκες ομήρους, ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει για το τι διαστάσεις έχουν αυτά τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι η εκτίμηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ ότι "η Χαμάς μπορεί να μη θέλει να αφήσει ελεύθερες γυναίκες για να μη μιλήσουν για όσα έχουν υποστεί".

Μαρτυρίες ενώπιον ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ

Σε αυτή τη φάση, η συλλογή στοιχείων είναι σε εξέλιξη και η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Το θέμα απασχολεί ειδική τριμελή εξεταστική επιτροπή (COI) του ΟΗΕ που διερευνά εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Η επιτροπή επικεντρώνεται στο αν διαπράχθηκε σεξουαλική βία από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ενώπιον ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία.

Η μαρτυρία της Σάρι Μέντες, μέλος μονάδας εφέδρων που είχε αναλάβει το καθήκον να προετοιμάζει τις νεκρές γυναίκες στρατιώτες για ταφή, έχει καταθέσει ότι φαινόταν ότι υπήρχε "συστηματικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων μιας ομάδας θυμάτων. Είχαν πυροβοληθεί στον καβάλο, στον κόλπο ή στο στήθος".

"Όλα ήταν μια αποκάλυψη από πτώματα, κορίτσια χωρίς ρούχα, χωρίς μπλούζες, χωρίς εσώρουχα, άτομα κομμένα στη μέση, σφαγιασμένα, μερικοί αποκεφαλίστηκαν" είναι η μαρτυρία επιζήσαντα από τη σφαγή που έγινε στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ SuperNova. Μαρτυρία την οποία μετέφερε στη συνεδρίαση του ΟΗΕ η Γιαέλ Ρέιχερτ, ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας του Ισραήλ που συμμετέχει στην έρευνα.

Η Γιαέλ Ρέιχερτ ανέφερε επίσης ότι "πυροβολούσαν στοχευμένα στα σεξουαλικά όργανα. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει εκτενώς".

Οι περιγραφές ενός άλλου εθελοντή που συμμετείχε στη συλλογή των σορών που βρέθηκαν στους τόπους των επιθέσεων είναι συγκλονιστική: Το σώμα μιας γυναίκας είχε "νύχια και διαφορετικά αντικείμενα στα γυναικεία της όργανα". Σε ένα άλλο σπίτι, τα γεννητικά όργανα ενός ατόμου ήταν τόσο ακρωτηριασμένα που "δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε αν ήταν άνδρας ή γυναίκα".

Ο Σίμτσα Γκρεϊνμαν έκανε την παραπάνω περιγραφή στα Ηνωμένα Έθνη. "Φρικτά πράγματα που είδα με τα μάτια μου", είπε, "και ένιωσα με τα ίδια μου τα χέρια", είπε.

Άλλοι είχαν ακρωτηριασμένα πρόσωπα ή είχαν δεχθεί πολλαπλούς πυροβολισμούς στο κεφάλι τους.

Στην παρουσίαση των στοιχείων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συμμετείχε και η Σέριλ Σάντμπεργκ, πρώην στέλεχος της Meta, και εκ των βασικών διοργανωτών της παρουσίασης. "Η σιωπή είναι συνενοχή", είπε στους συγκεντρωμένους.

"Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς δολοφόνησε βάναυσα 1.200 ψυχές και σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτα βίασαν τα θύματά τους", πρόσθεσε. "Το ξέρουμε αυτό από αυτόπτες μάρτυρες, το ξέρουμε από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, θα το γνωρίζαμε και από ορισμένα από τα θύματα αν τους είχε επιτραπεί να ζήσουν".

Στο Ισραήλ υπάρχει διάχυτο αίσθημα ότι ο ΟΗΕ έχει σιωπήσει

Στο Ισραήλ όμως και ειδικά μεταξύ των οικογενειών των ομήρων, είναι διάχυτο το αίσθημα ότι ο ΟΗΕ είχε σιωπήσει.

Στο πλαίσιο της έρευνας η επιτροπή ζητεί να της προσκομμιστούν αποδεικτικά στοιχεία, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Νάβι Πιλάι. Η Νοτιοαφρικανή αξιωματούχος του ΟΗΕ, που στο παρελθόν έχει διατελέσει Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2008 - 2014), έχει δεσμευτεί να διαβιβάσει τα αποδεικτικά στοιχεία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

"Ως πρόεδρος μιας επιτροπής με την εξουσία να διερευνήσει αυτό το θέμα, των καταχρηστικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουμε", τόνισε η Πιλάι.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η Πιλάι τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους να γνωρίζουν ότι οι μαρτυρίες αυτές θα θα παραδοθούν στους εισαγγελείς.

Ένα προβληματικό σημείο για τη συνεργασία της επιτροπής με το Ισραήλ είναι ότι οι αρχές της χώρας δεν έχουν έως τώρα συνεργαστεί εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι από πλευράς της επιτροπής υπάρχει προκατάληψη κατά του Ισραήλ. Η επιτροπή ζητά να της χορηγηθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. "Από την ίδρυση της Ερευνητικής Επιτροπής (COI) το 2021, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές: δεν θα συνεργαστεί με αυτό το όργανο και τα μέλη του που εισάγουν διακρίσεις", δήλωσε η μόνιμη αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη στο Reuters.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Φεβ 2024 | 11:30

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Παλαιστιανιακής Αρχής στον πρόεδρο Αμπάς- Πρώτη κίνηση για κυβέρνηση στη Γάζα αντι της Χαμάς

"Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς", δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα.

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΛΙΝ 23 Φεβ 2024 | 22:14

Σκληρός βιαστής ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν - Σοκαριστικές μαρτυρίες στη δίκη του στη Γερμανία

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες για το πώς διέπραξε βιασμούς ο άνδρας που θεωρείται βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν - Σκληρές περιγραφές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Φεβ 2024 | 08:44

Ισραήλ: Σχέδιο για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς παρουσίασε ο Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η "αναμορφωμένη" Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση το απορρίπτει.

ΠΟΤΕ ΕΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 22 Φεβ 2024 | 18:18
«Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΓΙΟΣ» 15 Φεβ 2024 | 18:27

Ο "πρίγκιπας Χάρι του Ισραήλ": Ο γιος του Νετανιάχου στο Μαϊάμι, την ώρα που ο πατέρας του έχει κηρύξει γενική επιστράτευση

Διακριτική μεταχείριση για τον γιο του Νετανιάχου που παραμένει στο πολυτελές διαμέρισμά του στη Φλόριντα ενώ στο Ισραήλ έχει κηρυχθεί επιστράτευση.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΡΑΦΑ 13 Φεβ 2024 | 20:57

Γάζα: Σοβαρά τραυματίες δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera από ισραηλινό πλήγμα - Ακρωτηρίασαν το πόδι του ενός

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ράφα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 13 Φεβ 2024 | 07:25

Γάζα: Εντείνεται η διεθνής πίεση για νέα ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς - Πυρετός διαβουλεύσεων στο Κάιρο

Ο διευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Μπερνς, αναμένεται εντός της ημέρας στο Κάιρο, για νέες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 12 Φεβ 2024 | 19:08
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ 12 Φεβ 2024 | 08:19

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα: 100 Παλαιστίνιοι νεκροί, λέει η Χαμάς - Δυο όμηροι ελεύθεροι

Νυχτερινές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, "περίπου 100" Παλαιστίνιοι νεκροί, δυο όμηροι ελεύθεροι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 11 Φεβ 2024 | 19:01
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 10 Φεβ 2024 | 22:40

Γάζα: Το Ισραήλ δηλώνει ότι βρήκε μια υπόγεια σήραγγα κάτω από την έδρα της Unrwa [βίντεο]

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μια είσοδο σήραγγας κοντά σε σχολείο που διαχειρίζεται η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ 10 Φεβ 2024 | 21:06

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε δύο στελέχη της Χαμάς στη Ράφα

Ο ένας από τους στόχους ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς και ο άλλος υπηρετούσε ως ανώτερος ερευνητής για την ισλαμιστική οργάνωση.

10 Φεβ 2024 | 15:38

Ένταση με χημικά και κρότου λάμψης σε συγκέντρωση για την Παλαιστίνη - Δύο προσαγωγές

Eγινε χρήση χημικών και κρότου λάμψης από τους αστυνομικούς κατά ομάδας διαδηλωτών.