
Δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15%, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των καθημερινών συνηθειών 2 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη για τη σύνδεση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη, που συνιστά έναν από τους σοβαρότερους κινδύνουν για την παγκόσμια υγεία.
Πάνω από 400 εκατ. έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2
Παγκοσμίως, πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την αυξημένη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.
Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό, λένε ότι τα αποτελέσματα είναι τέτοια που μπορούν να υποστηρίξουν συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Η καθηγήτρια Νίτα Φορούχι, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξήγησε ότι: "Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου διαβήτη τύπου 2"
Και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που συνέλεξαν οδήγησαν σε συμπεράσματα που υποστηρίζουν "συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό".
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Η δε κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – το ισοδύναμο μιας μικρής μπριζόλας – συσχετίστηκε με επιπλέον 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η συνήθης κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις για να δοκιμαστούν τα ευρήματα σε διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών εμφανίστηκε πιο αδύναμη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
"Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω", είπε ο Forouhi.
Οι συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι ή επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μοσχάρι την ημέρα να το περιορίσουν στα έως 70 γραμμάρια.
Τα δεδομένα InterConnect επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα "να υπολογίσει πιο εύκολα διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη", δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Chunxiao Li, επίσης από το Cambridge, είπε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν συγκεντρώσει υπάρχοντα αποτελέσματα, η νέα ανάλυση εξέτασε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη.
Αυτή η τεχνική, είπε ο καθηγητής Νικ Γουέρχαμ, διευθυντής της επιδημιολογικής μονάδας MRC στο Κέιμπριτζ και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, επέτρεψε στους ερευνητές να "παρέχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης διαφορετικών τύπων κρέατος και διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, άλλοι ειδικοί, που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι ενώ αποδείχθηκε μόνο συσχέτιση και όχι αιτιώδης συνάφεια, τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες συστάσεις υγιεινής διατροφής.
Ο καθηγητής Βαβίντ Σάτερ, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: "Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που, παρά την αναπόφευκτη παρατηρητική φύση των αποδεικτικών στοιχείων, έχει γίνει πολύ καλά. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η αφαίρεση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος από τη διατροφή μπορεί όχι μόνο να προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό αλλά και από διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αυξάνεται παγκοσμίως".
Ο Δρ Ντουέιν Μέλορ, του Πανεπιστημίου του Άστον, είπε ότι το συνολικό μήνυμα για μέτρια πρόσληψη κρέατος ήταν σύμφωνο με τις συμβουλές για μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές.
"Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτική σωματική δραστηριότητα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2", τόνισε ο Μέλορ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr