Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται σενάρια για τη μετά Πούτιν εποχή. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ωστόσο που έχουν διαρρεύσει από ένα πληροφοριοδότη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), αποκαλύπτουν έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των στενότερων συμμάχων του Ρώσου προέδρου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο.
Το αμερικανικό Newsweek παρουσιάζει τις ηλεκτρονικές επιστολές του Ρώσου πράκτορα γράφοντας ότι αυτές έχουν παραλήπτη τον εξόριστο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Οσέτσκιν. Οι επιστολές αποκαλύπτουν "οργή και δυσαρέσκεια εντός των κόλπων της FSB για τον πόλεμο που ξεκίνησε όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου".
Ο Οσέτσκιν είναι ένας Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διευθύνει τον ιστότοπο κατά της διαφθοράς Gulagu.net.
Τα email ήρθαν σε γνώση του Newsweek από τον Ιγκόρ Σούσκο, εκτελεστικό διευθυντή του Wind of Change Research Group, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο Σούσκο από τις 4 Μαρτίου ασχολείται με το να μεταφράζει αυτή την αλληλογραφία που συνιστά διαρροή πληροφοριών για το συμβαίνει στην FSB.
Προηγούμενες επιστολές της FSB που συντάχθηκαν από τον ίδιο πληροφοριοδότη και δημοσιεύτηκαν από τον Οσέτσκιν, αναλύθηκαν από ειδικούς ερευνητές που γνωρίζουν τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, πρώην αξιωματικούς της FSB που "δεν είχαν αμφιβολία ότι ήταν γραμμένα από έναν συνάδελφο".
Με ημερομηνία Νοεμβρίου, τα τελευταία email του πράκτορα περιγράφουν λεπτομερώς την εσωτερική αναταραχή και τη σύγκρουση που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προβλέποντας έναν "αναπόφευκτο" εμφύλιο πόλεμο και ότι η Ρωσία σύντομα θα "βρεθεί στην άβυσσο του τρόμου", καθώς οι πολίτες δείχνουν όλο και περισσότερο σημάδια κόπωσης από τον πόλεμο.
Ο πληροφοριοδότης εστιάζει στον Εβγκένι Πριγκόζιν, τον σεφ του Πούτιν και ιδρυτή του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, και τον Τσετσένο ηγέτη Ράμζαν Καντίροφ.
Τόσο ο Πριγκόζιν όσο και ο Καντίροφ συνέχισαν να επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, μοιάζοντας να συμπαρατάσσονται. Ο ένας εκφράζοντας δημόσια τις διαφωνίες τους και υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προκύψουν ρήξεις μέσα στο Κρεμλίνο.
Η ομάδα Βάγκερ ως δυνητικός κίνδυνος για τον Πούτιν
Η δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτίμησε επίσης στα τέλη Οκτωβρίου ότι ο Πριγκόζιν και η στρατιωτική του ομάδα θα μπορούσαν "να αποτελέσουν απειλή για την εξουσία του Πούτιν".
Ο πράκτορας της FSB, ωστόσο, αναφέρει ότι "δεν υπάρχει μοντέλο για απλή αλλαγή εξουσίας" στη Ρωσία.
"Δεν υπάρχει τρόπος να "αλλάξουμε τα πάντα" στη Ρωσία, ώστε η χώρα στο σύνολό της να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην πέσει στην άβυσσο του τρόμου", ανέφερε το email, περιγράφοντας πώς θα εξελισσόταν ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
"Στην αρχή μπορεί να έχουμε αναταραχές, με λεηλασίες και χαοτικές συγκρούσεις. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να εξηγήσω: ο αγώνας των υπηρεσιών ασφαλείας ενάντια στις ομάδες του Πριγκόζιν, θα είναι ένας πραγματικός πόλεμος", αναφέρεται σύμφωνα με το Newsweek.
"Ή θα γίνει μάχη μεταξύ διαφόρων δυνάμεων για τον έλεγχο σε περιοχές ή τμήματα της χώρας".
Χάος, Εμφύλιος Πόλεμος - Η "εκλογική περιφέρεια" Βάγκνερ
Ο πληροφοριοδότης ισχυρίζεται ότι δεν θα είναι εύκολο για το Κρεμλίνο να καταστείλει τον Πριγκόζιν εάν τελικά αυτός αποφασίσει να απειλήσει την εξουσία του Πούτιν.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι ο Πριγκόζιν χτίζει ουσιαστικά μια "εκλογική περιφέρεια" υποστηρικτών και τη δική του μαχητική δύναμη που δεν βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού στρατού ή του υπουργείου Άμυνας.
Επομένως, ο Πριγκόζιν κατέχει μια μοναδικά πλεονεκτική θέση εντός της ρωσικής κρατικής δομής και του χώρου πληροφοριών που του επιτρέπει να επεκτείνει την "εκλογική του περιφέρεια" στη χώρα πιο εύκολα από κάθε άλλον στην ανώτερη στρατιωτική διοίκηση, επιτρέποντάς του να προωθήσει ελεύθερα τον εαυτό του και τις δυνάμεις του ενώ επικρίνει αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή τους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα, σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης.
Εσωτερικός τρόμος
Σε ένα email με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου, ο πληροφοριοδότης της FSB προειδοποιεί ότι ο Πριγκόζιν προετοιμάζει ταξιαρχίες για "εσωτερικό τρόμο" στη Ρωσία, εν μέσω κύματος διαδηλώσεων και ταραχών σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας.
"Οι αναλύσεις και οι αναφορές μας φτάνουν ψηλά στην ιεραρχία και γίνεται αντιληπτό στην υπηρεσία ότι το επίπεδο της λαϊκής δυσαρέσκειας αυξάνεται εκθετικά και δεν θα μπορέσουμε να το κατευνάσουμε καταφεύγοντας σε νομικές μεθόδους", φέρεται να γράφει ο πληροφοριοδότης.
"Η Υπηρεσία (FSB) δεν είναι έτοιμη για εσωτερικό τρόμο και ο Πριγκόζιν και ο Καντίροφ πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα τους και η στιγμή να λάμψουν. Και οι δύο συνειδητοποιούν ότι αν σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν διάλογο, και οι δύο θα πάψουν να είναι απαραίτητοι για Πούτιν".
Σύμφωνα με τον πράκτορα, τόσο ο Καντίροφ όσο και ο Πριγκόζιν θα "δουν τις χρηματοδοτήσεις τους να κόβονται" και "θα επιστρέψουν στις θέσεις τους στο σύστημα" αλλά σημειώνεται ότι "και οι δύο δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να το δεχτούν, καθένας από αυτούς έχει άλλες βλέψεις".
Ο πληροφοριοδότης είπε ότι η FSB αναμένει από τους δύο, Πριγκόζιν και Καντίροφ, να προβούν σε μια σειρά προκλήσεων που θα συκοφαντήσουν την υπηρεσία (FSB) και θα καταδείξουν την "υποτιθέμενη αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα".
"Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σενάριο του Πριγκόζιν, θα χάσουμε και τον έλεγχο και τη χώρα", καταλήγει ο πράκτορας της ρωσικής FSB.