Ντολμαμπαχτσέ: Σε αυτό το παλάτι της απίστευτης χλιδής, ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές

Αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε οι διερευνητικές επαφές να γίνουν στο Ντολμαμπαχτσέ, το πιο μεγαλοπρεπές παλάτι και τελευταία κατοικία του Κεμάλ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
το εσωτερικό του Ντολμάμπαχτσε με τον επιβλητικό πολυέλαιο

Με μια κίνηση συμβολικού αλλά -πιθανότατα- και ουσιαστικού χαρακτήρα η τουρκική Προεδρία αποφάσισε να αναβαθμίσει, τουλάχιστον χωροταξικά, την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας. Αρχικά είχε επιλεγεί κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, όμως ο τόπος αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής, άλλαξε. Η συνάντηση γίνεται στο Ντολμαμπαχτσέ, το πιο μεγαλοπρεπές παλάτι, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων και τελευταία κατοικία του Κεμάλ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνήθως κάνει τις πιο σημαντικές συναντήσεις του.

Ντολμαμπαχτσέ: Σε αυτό το παλάτι της απίστευτης χλιδής, ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές

Εκεί συναντώνται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ έχει πάρει μέρος σε παλαιότερες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, ο εν ενεργεία διπλωμάτης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέναντι τους βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχει εμπειρία των διερευνητικών.

το εσωτερικό του Ντολμάμπαχτσε με τον επιβλητικό πολυέλαιο

Τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ

Πρόκειται για ένα χώρο απόλυτης χλιδής, εναρμονισμένο με την προσπάθεια, τότε, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να δείξει ότι δεν υπολείπεται σε πολυτέλεια, τέχνη και αισθητική από τη Δύση. Οι χώροι στο εσωτερικό είναι διακοσμημένοι από Γάλλο διακοσμητή, με τους μεγαλύτερους πολυελαίους της Ευρώπης φερμένους από την Αγγλία, με απόλυτη τάξη και πειθαρχία να θυμίζει τον τελευταίο κάτοικο του παλατιού (μάλιστα τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ).

Ντολμαμπαχτσέ

To ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε ("γεμιστός κήπος", τουρκ. Dolmabahçe Sarayı) ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922, με εξαίρεση την περίοδο 1889-1909 κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το ανάκτορο Γιλντίζ. Από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Γύρω από το παλάτι εκτείνεται η ομώνυμη συνοικία.

Ντολμαμπαχτσέ
Ντολμαμπαχτσέ

Η κατασκευή του στοίχισε όσο 35 τόννοι χρυσού

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και ολοκληρώθηκε το 1856. Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόννων χρυσού. Για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού, έκτασης 45.000 μ2, με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν 14 τόννοι αυτού του μετάλλου.

Ντολμαμπαχτσέ

Το σαλαμλίκι και το χαρέμι

Η πρόσοψη του παλατιού έχει μήκος 248 μέτρα. Μια μεγάλη αίθουσα αποτελεί τον πυρήνα του, με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου συναντώνται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα. Οι χώροι διαμονής και εργασίας των ανδρών (σελαμλίκι) και το χαρέμι βρίσκονται στη νότια και βόρεια πλευρά αντίστοιχα. Το κτιριακό συγκρότημα περιλάμβανε ακόμα διαμερίσματα για το προσωπικό που διέμενε εντός του ανακτόρου, κουζίνα, ιμαρέτ για τη διατροφή του προσωπικού, νοσηλευτήριο, στάβλους, καθώς και θαλάμους για τους λογχοφόρους φύλακες της κατοικίας. Συνολικά υπήρχουν 285 δωμάτια, καλύπτοντας έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ντολμαμπαχτσέ

Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου ανέλαβε ο Γάλλος διακοσμητής Σεσάν, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.

Ντολμαμπαχτσέ

Δείτε εικόνες του Ντολμαμπαχτσέ:

Όταν ο Ερντογάν έκανε δεξίωση - υπερπαραγωγή στο Ντολμαμπαχτσέ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Ντολμαμπαχτσέ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει πριν από περίπου πέντε χρόνια μια εντυπωσιακή επίδειξη χλιδής στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποδεχθεί τους καλεσμένους μαζί με τη γυναίκα του, ενώ στην είσοδο του παλατιού 16 άνδρες ήταν ντυμένοι με πολεμικές στολές από την τουρκική παράδοση.

Ντολμαμπαχτσέ
Ντολμαμπαχτσέ
Ντολμαμπαχτσέ

Με πληροφορίες και εικόνες από wikipedia.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 23 Φεβ 2021 | 12:49

Επανεμφάνιση Παυλόπουλου: Δίνει... οδηγίες για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

"Οι οιωνοί της διεθνούς νομολογίας εμφανίζονται σήμερα μάλλον ευνοϊκοί υπέρ των Εθνικών μας Θέσεων" αναφέρει ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών ο Π. Παυλόπουλος.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ 20 Φεβ 2021 | 14:11

Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Αυτές είναι οι τέσσερις εμβληματικές δράσεις που θα υλοποιήσει η Επιτροπή 2021

Σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες το Έθνος μας ενώνεται για να γιορτάσει τη Δισεκατοντηρίδα της σύγχρονης Ελλάδας, δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 18 Φεβ 2021 | 12:13

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για την έξοδο του ερευνητικού "Τσεσμέ" στο Αιγαίο - Ακολουθεί ρηματική διακοίνωση

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το τουρκικό υδρογραφικό "Τσεσμέ", όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Φεβ 2021 | 14:28

Πάιατ: Ισχυρό ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για την ελληνική αγορά ενέργειας

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ

13 Φεβ 2021 | 08:19

Ελλάδα - Τουρκία: Ξαφνική επιδείνωση μετά τις δηλώσεις για τους "τρελούς Τούρκους" - Στον αέρα οι διερευνητικές

Η Αθήνα έθεσε τις ημερομηνίες στην Τουρκία για την συνέχιση του διαλόγου που "ναρκοθετεί" ο Ερντογάν.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 12 Φεβ 2021 | 15:24

Κορονοϊός: Συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για πρωτοποριακό φάρμακο - Το καθοριστικό τηλεφώνημα Τσιόδρα στον Αρμπέρ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ που παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο για τον κορονοϊό "EXO-C24"

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 10 Φεβ 2021 | 15:36

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64 - Πώς κλείνουν ραντεβού - Βήμα βήμα η διαδικασία

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 446.780 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης για τον κορονοϊό

ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΗΣ 09 Φεβ 2021 | 07:46

Πορτοκαλί σαλόνι, πάρα πολλά διακοσμητικά και βιβλία παντού: Δείτε πού ζει η πριγκίπισσα Άννα

Πώς μοιάζει μια πριγκιπική κατοικία; Δείτε τον χώρο όπου ζει η πριγκίπισσα Άννα, η μοναδική κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "EUROPE 2021" 04 Φεβ 2021 | 19:48

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Δεν είμαι αφελής - Θέλω να δω συνέπεια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη βελτίωση της κατάστασης λόγω των διερευνητικών, αλλά περιμένει να δει συνέπεια εκ μέρους της Τουρκίας.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ 04 Φεβ 2021 | 18:36

Capital Economics: Σε κίνδυνο η τουριστική σεζόν της Ελλάδας και αυτό το καλοκαίρι

Ακόμα μια τουριστική σεζόν της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ 04 Φεβ 2021 | 15:22

Χάρτης ECDC: Η Ελλάδα παραμένει χώρα με "πράσινες" περιοχές - Η μοναδική στη νότια Ευρώπη

Η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που είναι πορτοκαλί επιδημιολογικά σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 04 Φεβ 2021 | 13:52

Ο πρώτος σταθμός Supercharger της Tesla στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Tesla εγκαινίασε και επίσημα στην Αθήνα τον πρώτο σταθμό Supercharger, ενώ μέσα στο 2021 πρόκειται να εγκαταστήσει δύο επιπλέον

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΝΕΑ ΩΡΩΝ 04 Μαρ 2021 | 08:31

Μήνυμα ελπίδας από Μέρκελ: Η άνοιξη του 2021 θα είναι διαφορετική - Πώς χαλαρώνει το lockdown η Γερμανία από 8 Μαρτίου

Παράταση του lockdown ως την 28η Μαρτίου αλλά σταδιακή άρση των περιορισμών από τη Δευτέρα ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υποσχόμενη μια "άνοιξη διαφορετική από την προηγούμενη".