
Με μια κίνηση συμβολικού αλλά -πιθανότατα- και ουσιαστικού χαρακτήρα η τουρκική Προεδρία αποφάσισε να αναβαθμίσει, τουλάχιστον χωροταξικά, την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας. Αρχικά είχε επιλεγεί κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, όμως ο τόπος αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής, άλλαξε. Η συνάντηση γίνεται στο Ντολμαμπαχτσέ, το πιο μεγαλοπρεπές παλάτι, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων και τελευταία κατοικία του Κεμάλ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνήθως κάνει τις πιο σημαντικές συναντήσεις του.

Εκεί συναντώνται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ έχει πάρει μέρος σε παλαιότερες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, ο εν ενεργεία διπλωμάτης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά.
Απέναντι τους βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχει εμπειρία των διερευνητικών.

Τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ
Πρόκειται για ένα χώρο απόλυτης χλιδής, εναρμονισμένο με την προσπάθεια, τότε, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να δείξει ότι δεν υπολείπεται σε πολυτέλεια, τέχνη και αισθητική από τη Δύση. Οι χώροι στο εσωτερικό είναι διακοσμημένοι από Γάλλο διακοσμητή, με τους μεγαλύτερους πολυελαίους της Ευρώπης φερμένους από την Αγγλία, με απόλυτη τάξη και πειθαρχία να θυμίζει τον τελευταίο κάτοικο του παλατιού (μάλιστα τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ).

To ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε ("γεμιστός κήπος", τουρκ. Dolmabahçe Sarayı) ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922, με εξαίρεση την περίοδο 1889-1909 κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το ανάκτορο Γιλντίζ. Από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Γύρω από το παλάτι εκτείνεται η ομώνυμη συνοικία.


Η κατασκευή του στοίχισε όσο 35 τόννοι χρυσού
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και ολοκληρώθηκε το 1856. Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόννων χρυσού. Για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού, έκτασης 45.000 μ2, με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν 14 τόννοι αυτού του μετάλλου.
Το σαλαμλίκι και το χαρέμι
Η πρόσοψη του παλατιού έχει μήκος 248 μέτρα. Μια μεγάλη αίθουσα αποτελεί τον πυρήνα του, με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου συναντώνται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα. Οι χώροι διαμονής και εργασίας των ανδρών (σελαμλίκι) και το χαρέμι βρίσκονται στη νότια και βόρεια πλευρά αντίστοιχα. Το κτιριακό συγκρότημα περιλάμβανε ακόμα διαμερίσματα για το προσωπικό που διέμενε εντός του ανακτόρου, κουζίνα, ιμαρέτ για τη διατροφή του προσωπικού, νοσηλευτήριο, στάβλους, καθώς και θαλάμους για τους λογχοφόρους φύλακες της κατοικίας. Συνολικά υπήρχουν 285 δωμάτια, καλύπτοντας έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου ανέλαβε ο Γάλλος διακοσμητής Σεσάν, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.
Δείτε εικόνες του Ντολμαμπαχτσέ:
Όταν ο Ερντογάν έκανε δεξίωση - υπερπαραγωγή στο Ντολμαμπαχτσέ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Ντολμαμπαχτσέ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει πριν από περίπου πέντε χρόνια μια εντυπωσιακή επίδειξη χλιδής στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποδεχθεί τους καλεσμένους μαζί με τη γυναίκα του, ενώ στην είσοδο του παλατιού 16 άνδρες ήταν ντυμένοι με πολεμικές στολές από την τουρκική παράδοση.



Με πληροφορίες και εικόνες από wikipedia.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr