Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα διέκοψε στιγμιαία αλλά δεν σταμάτησε τη συνέντευξη Τύπου που έδινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν σε κλήση Zoom με δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Τετάρτης, 19/03, εξηγώντας τους ότι "δεν ένιωσε πίεση" από τον Τραμπ και λέγοντας ότι "ήταν μια γόνιμη συνομιλία, ίσως η πιο γόνιμη που είχαμε, η διάθεση ήταν θετική", χτύπησε το τηλέφωνό του.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν που όμως άκουσε τον Ουκρανό ομόλογό του να του λέει "δεν μπορώ τώρα. Θα σε πάρω περίπου σε είκοσι λεπτά".
Επιστρέφοντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη σύντομη διακοπή, ο Ζελένσκι είπε: "Αυτός ήταν ο Πρόεδρος Μακρόν, έχουμε μια συζήτηση κατά μέσο όρο μία φορά την ημέρα, βοηθάει πολύ. Θα τον καλέσω πίσω".
Το τηλεφώνημα Μακρόν, παρότι έμεινε στην αναμονή τη στιγμή που κάλεσε τον Ζελένσκι, είναι μία σαφής ένδειξη ότι την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των 27, ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για την επικοινωνία Ζελένσκι - Τραμπ.
Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα.
Τι είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την επικοινωνία του με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε επίσης: "Λάβαμε μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μιλάμε για κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ώστε να μην έχουμε επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, και μιλάμε επίσης για τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομών".
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα καταρτίσει μια λίστα με το είδος των εγκαταστάσεων που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και θα τις παρουσιάσει στους Αμερικανούς στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Ο Ουκρανός ηγέτης είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Τραμπ συζήτησαν την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβουν τη διαχείριση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια που κατέχει η Ρωσία στη νότια Ουκρανία.
"Μιλήσαμε μόνο για ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή", είπε.