Ο πλουσιότερος Ρώσος θα πληρώσει 4 δις δολλαρια... για διαρροή ντίζελ στην Αρκτική- Εξαλλος ο Πούτιν

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Πούτιν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ρωσος

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και κάτοχος μεριδίου της μεταλλευτικής εταιρεία Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, είχε μια "ειλικρινή" συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τη μαζική διαρροή ντίζελ στον ποταμό Ambarnaya, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Putin καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την εταιρεία, η οποία ευθύνεται για τη διαρροή, για το κόστος του καθαρισμού του καυσίμου που διέρρευσε. Η διαρροή προκλήθηκε όταν η δεξαμενή μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην πόλη Norilsk κατέρρευσε, πλημμυρίζοντας τον παρακείμενο ποταμό.

Μετά την ανακοίνωση του ατυχήματος, ο Putin δεν κατάφερε να κρύψει την αναστάτωσή του όταν η Norilsk Nickel ξεκίνησε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαρροής. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, λέγεται πως πληροφορήθηκε για το συμβάν και την οικολογική καταστροφή από τον θόρυβο που επικράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια συνάντηση, που θύμιζε περισσότερο ανάκριση και μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ο Putin απευθύνθηκε στον Sergei Lipin, επικεφαλής της NTEK (διαχειρίστριας εταιρείας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και θυγατρικής της Norilsk Nickel): "Γιατί οι κυβερνητικές υπηρεσίες έμαθαν για τη διαρροή δύο ημέρες μετά το συμβάν, και μάλιστα από τα κοινωνικά δίκτυα;".

Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε με αυστηρό ύφος: "Μα είστε στα καλά σας εκεί πέρα;". Σύμφωνα δε με το Forbes Russia, ο επικεφαλής της ΝΤΕΚ και ο επικεφαλής μηχανικός συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέχεια, κήρυξε την περιοχή του ατυχήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρακολουθεί προσωπικά τις διαδικασίες καθαρισμού.

Σε μια ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ο Potanin ανέφερε πως η εταιρεία έχει κινητοποιήσει το καλύτερο προσωπικό της και πως θα αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος του καθαρισμού, προκειμένου το περιβάλλον να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. "Δεν το λέω αυτό σαν επιχειρηματίας, αλλά σαν άνθρωπος που νιώθει απόλυτα τη ζημιά που έχει προκληθεί", σημείωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Τι συνέβη

Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν μια δεξαμενή καυσίμου κατέρρευσε μετά το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους. Αυτό το παγωμένο υπέδαφος (permafrost) συνήθως έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0°C). Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν τους 30°C, με αποτέλεσμα να αρχίσει να λιώνει αυτό το υπέδαφος. Σημειωτέον ότι αρκετές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι χτισμένες πάνω σε αυτό το υπέδαφος.

Η διαρροή του ντίζελ θεωρείται από τους Πράσινους της Ρωσίας ως η χειρότερη διαρροή καυσίμου στην ιστορία της Αρκτικής, ενώ ο Βρετανός καθηγητής Περιβάλλοντος, Frederic Coulon, θεωρεί πως το συμβάν στη Norilsk είναι χειρότερο από το ατύχημα του τάνκερ "Exxon Valdez" στην Αλάσκα, το 1989.

Ο Coulon ανέφερε στο Forbes πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος καθαρισμού, ειδικά για ένα καύσιμο όπως το ντίζελ που είναι "ιδιαίτερα ευκίνητο" στο νερό. Και φυσικά, "πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, όπως η έκταση της διαρροής, οι κλιματικές συνθήκες και άλλα, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης καθαρισμού", προσθέτει.

Ωστόσο, ο Coulon σημειώνει στο Forbes πως, για να υπολογίσουμε ενδεικτικά το κόστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Το ατύχημα με το τάνκερ "Exxon Valdez" κόστισε στην Exxon 4,3 δισ. δολ., εξαιτίας της διαρροής 37.000 τόνων αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Mark A. Cohen, το κόστος του καθαρισμού ανήλθε σε 2,1 δισ. δολ., ενώ οι δικαστικοί συμβιβασμοί με τις ΗΠΑ και την Αλάσκα σε τουλάχιστον 900 εκατ. δολ. στην κάθε χώρα.

Το Forbes Russia μεταδίδει πως ο Potanin ανέφερε στον Putin πως το εκτιμώμενο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα "10 δισεκατομμύρια, ίσως και παραπάνω", αλλά "θα τα καλύψουμε όσα και αν είναι". Βέβαια, 10 δισ. ρούβλια είναι περίπου 145 εκατ. δολ., ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην έκταση του προβλήματος ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πρόστιμα.

Μέσα σε μία ημέρα, μετά τη γνωστοποίηση της καταστροφής, η περιουσία του Potanin μειώθηκε 1,6 δισ. δολ., από τα 26,5 δισ. (3 Ιουνίου) στα 24,9 δισ. δολ. (4 Ιουνίου).

Ο Potanin, μαζί με τον επιχειρηματία Mikhail Fridman, είναι ένας από τους λίγους Ρώσους ολιγάρχες που συνέβαλαν στην αλλαγή του οικονομικού-επιχειρηματικού μοντέλου της Ρωσίας ήδη από την εποχή του Boris Yeltsin έως τις ημέρες του Putin.

Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Potanin σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, παρά την επιφυλακτικότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία να συνδυάσει την πολιτική με την επιχειρηματικότητα.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Ιουλ 2020 | 17:00

5 πράγματα που δείχνουν πόσο εξωφρενικά πλούσιος είναι ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ

Όλοι ξέρουμε ότι ο Mark Zuckerberg έχει πολλά χρήματα. Αυτά τα στοιχεία όμως θα σου δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για το πόσο πολλά είναι.

AΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ 15 Ιουλ 2020 | 16:05

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Αποκεφάλισαν και τεμάχισαν με αλυσοπρίονο 33χρονο εκατομμυριούχο

Η Αστυνομία κάνει λόγο για επαγγελματία εκτελεστή που φρόντισε να μην αφήσει πίσω του ίχνος αίματος

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 13 Ιουλ 2020 | 16:00

Τηλεφώνημα Πούτιν σε Ερντογάν: Δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την Αγία Σοφία

Την ανησυχία του για τις αντιδράσεις από την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 05 Αυγ 2020 | 21:19

Κορονοϊός-Στο "κόκκινο" Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο, με 1.772 σε 24 ώρες, κατέγραψε η Ισπανία

Η «ΠΡΟΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 05 Αυγ 2020 | 20:28

Εξαλλος ο Τζο Μπάιντεν με τον Τραμπ - Αρνείται να κάνει τεστ για τη διανοητική του κατάσταση

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα να αξιολογηθεί η διανοητική κατάστασή του

135 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 05 Αυγ 2020 | 19:46

Εκρηξη στη Βηρυτό: Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση - Εικόνες αποκάλυψης

Τουλάχιστον 135 νεκροί από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, 5000 οι τραυματίες

ΔΟΥΛΕΥΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ 05 Αυγ 2020 | 19:16

Ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε από ανακοπή καρδιάς μέσα στην Αγιά Σοφιά

Ο Ασλάν υπηρετούσε εθελοντικά στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα της μετατροπής της σε τζαμί

ΑΝΩ ΤΟΥ 8% 05 Αυγ 2020 | 18:18

Σουηδία: Πτώση ρεκόρ στο ΑΕΠ της αν και δεν προχώρησε σε lockdown

Η μεγαλύτερη πτώση που έχει ποτέ καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση στη Σουηδία

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΡΤΙ 05 Αυγ 2020 | 17:39

"Καμπανάκι" ΠΟΥ στους νέους: "Έχετε ευθύνη - Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;"

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ 05 Αυγ 2020 | 17:38

Βηρυτός: Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από το σημείο "μηδέν" - Εκεί που έγινε η έκρηξη

Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο "μηδέν" όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 05 Αυγ 2020 | 16:01

Έκρηξη στη Βηρυτό: Απίστευτο βίντεο με μητέρα και τα παιδιά της να παρασύρονται από το ωστικό κύμα

Νέο βίντεο από την έκρηξη στη Βηρυτό με μητέρα και τα τρία της παιδιά να παρασύρονται από το ωστικό κύμα

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ 05 Αυγ 2020 | 15:02

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία - Είναι κάτοικος Κύπρου

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού