Ολόκληρη η Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου έχει γίνει ένα γκρέμισμα, καθώς μέσα σε λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να φτιάξει μία αίθουσα χορού.
Η Ανατολική Πτέρυγα, όπου οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ έγραψαν ιστορία, διοργάνωσαν επίσημα δείπνα και κατάφεραν να προωθήσουν σημαντικούς σκοπούς, ανήκει πλέον στην ιστορία,αναφέρει το Associated Press σε ρεπορτάζ του.
Η διώροφη κατασκευή των σαλονιών και των γραφείων, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας για τις Πρώτες Κυρίες και το προσωπικό τους, έχει μετατραπεί σε ερείπια.
Η Ανατολική Πτέρυγα κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να κατασκευάσει μια αίθουσα χορού σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τον Λευκό Οίκο, με κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη, 22/10, ότι η διατήρηση της Ανατολικής Πτέρυγας ως έχει θα "έβλαπτε ένα πολύ, πολύ ακριβό, όμορφο κτίριο", αναφερόμενος στην αίθουσα χορού που, όπως είπε, οι πρόεδροι ήθελαν εδώ και χρόνια. Και πρόσθεε ότι αυτός "και μερικοί φίλοι μου", θα πληρώσουν για την αίθουσα χορού χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους.


Η αίθουσα χορού που πρόκειται να κατασκευαστεί είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα είχε κόστος 200 εκατομμύρια δολάρια, ο Τραμπ όμως, λίγο αργότερα αναθεώρησε το κόστος στα 250 εκατ. ενώ μόλις, εχθές, το εκτίμησε "στην περιοχή" των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, απέδωσε την κατεδάφιση και το υψηλότερο κόστος κατασκευής σε αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε κατασκευή.

"Τα σχέδια άλλαξαν όταν ο πρόεδρος άκουσε τις συμβουλές των αρχιτεκτόνων και των κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίοι είπαν ότι για να είναι η νέα Ανατολική Πτέρυγα μοντέρνα και όμορφη για πολλά, πολλά χρόνια, για να είναι μια πραγματικά γερή και σταθερή κατασκευή, αυτή η πρώτη φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα ήταν απαραίτητη και ο πρόεδρος θέλει να κάνει το σωστό με το "Σπίτι του Λαού"", δήλωσε η Λίβιτ στην ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη.
When pressed by @marykbruce about when the plans for the White House ballroom changed to include the demolition of the East Wing, White House press secretary Karoline Leavitt said, "The plans changed when the president heard counsel from the architects." https://t.co/gJXKFRSCfQ pic.twitter.com/WES7z7JV9n
— ABC News (@ABC) October 23, 2025
Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα την Πέμπτη ότι είχαν συγκεντρωθεί περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για το έργο, αλλά παρέμεινε ασαφής σχετικά με την προσωπική του συνεισφορά.
"Δεν θα μπορώ να σας πω μέχρι να τελειώσω", είπε στους δημοσιογράφους, "αλλά θα δωρίσω ό,τι χρειαστεί".
Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το περιβάλλον του Τραμπ υπήρξαν αντιδράσεις αλλά τελικά, οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του προέδρου είναι συνεκτικό, παρόλο που η προτεινόμενη αίθουσα χορού θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις τροποποιήσεις στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ επιτέθηκε την Τετάρτη σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε για την κριτική ότι δεν ήταν διαφανής σχετικά με το τι κάνει σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κτίρια στον κόσμο.
"Το έχω δείξει αυτό σε όλους όσους θα ήθελαν να ακούσουν", είπε στο Οβάλ Γραφείο, αναφερόμενος στις μακέτες της αίθουσας χορού.

Η Λίβιτ είπε ότι το κοινό θα συνεχίσει να ενημερώνεται για τις αλλαγές, αλλά ενθάρρυνε όλους να "εμπιστεύονται απλώς τη διαδικασία". Είπε ότι μια πιο σύγχρονη Ανατολική Πτέρυγα θα κατασκευαστεί μαζί με την αίθουσα χορού.
The ENTIRE East Wing is gone all so little Donald can work on his pet project. Karoline Leavitt said this morning that the ball room is Trump’s "main priority” which is both unsurprising and disgusting. pic.twitter.com/lHwOVmzLEt
— Harry Sisson (@harryjsisson) October 23, 2025
Ο Τραμπ επέτρεψε την έναρξη της κατεδάφισης της Ανατολικής Πτέρυγας χωρίς προειδοποίηση τη Δευτέρα και παρά το γεγονός ότι δεν είχε έγκριση από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν δικαιοδοσία στην κατασκευή ομοσπονδιακών κτιρίων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
