Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Παρασκευή 23 Μαΐου ότι "προτείνει έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αφού παραπονέθηκε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει και δεν οδηγούν πουθενά.
Οι νέοι δασμοί θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου, έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Truth Social. Η ΕΕ "ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί", έγραψε ο Τραμπ. "Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!".
Η ανάρτηση του Τραμπ ήρθε λιγότερο από 30 λεπτά αφότου απείλησε να επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 25% στην Apple, εάν η εταιρεία δεν αρχίσει να κατασκευάζει iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα χρηματιστηριακά συμβόλαια υποχώρησαν αμέσως μετά τις αναρτήσεις του Τραμπ, οι οποίες έδειξαν ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την απειλή μαζικών φόρων στις εισαγωγές ως απάντηση σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν επιθυμεί, σύμφωνα με το CNBC.
Η πλήρης ανάρτηση:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά των αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, αριθμός που είναι εντελώς απαράδεκτος. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται ή κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!