Με μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας της Συρίας στην πλατφόρμα Telegram, ο Μπασάρ αλ Άσαντ τοποθετείται για πρώτη φορά από τη μέρα που ο έλεγχος της διακυβέρνησης της χώρας πέρασε στους αντάρτες και ο ίδιος εγκατέλειψε τη Δαμασκό με προορισμό τη Ρωσία.
"Παρέμεινα στη Δαμασκό μέχρι το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου" αναφέρει ο έκπτωτος ηγέτης της Συρίας και προσθέτει ότι "ποτέ δεν θέλησα να παραιτηθώ ή να φύγω".
"Η αναχώρησή μου από τη Συρία δεν είχε προγραμματιστεί και επίσης δεν έλαβε χώρα παρά τις τελευταίες ώρες της μάχης, σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς", τονίζει ο Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ εξηγεί ότι η Μόσχα ζήτησε την άμεση εκκένωση στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου" όταν πλέον είχε επιβεβαιωθεί ότι η Συρία βρισκόταν "στα χέρια τρομοκρατών".
Στη γραπτή δήλωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας της Συρίας (μέχρι που το καθεστώς Άσαντ "έπεσε") αναφέρεται ότι η εκκένωσή του από η Δαμασκό αποφασίσηκε να γίνει το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου καθώς η πόλη είχε αρχίσει να δέχεται επιθέσεις από τους επιτιθέμενους αντάρτες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).
Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του επί 24 χρόνια προέδρου της Συρίας από όταν διέφυγε στη Μόσχα.
Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα του με πτήση από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, βάση που λειτουργεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Γιατί η δήλωση δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram
Στην ανάρτηση στο Telegram, σημειώνεται ότι "μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να δημοσιοποιηθεί η δήλωση μέσω αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η μόνη αξιόπιστη επιλογή ήταν η δημοσίευσή της στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της πρώην προεδρίας".
Η σημείωση αυτή προκαλεί ενδιαφέρον και εγείρει ερωτήματα για το πού βρίσκεται ο Άσαντ και γιατί δεν είχε πρόσβαση για να δημοσιοποιήσει μία δήλωσή του μέσα διεθνών ΜΜΕ και ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Όπως υπογραμμίζει το BBC, δεν είναι σαφές ποιος χειρίζεται τον λογαριασμό της συριακής προεδρίας στο Telegram που μέχρι πρότινος αποτελούσε μία από τις πλατφόρμες δημοσιοποίησης των επίσημων ανακοινώσεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει λάβει άσυλο από τη Ρωσία για ανθρωπιστικούς λόγους με κατεπείγουσες διαδικασίες που περνούν αποκλειστικά από τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Ρωσία βρίσκονται και η σύζυγός του Άσμα αλ Άσαντ, καθώς και τα τρία ενήλικα παιδιά τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr