O Γάλλος βουλευτής Ολιβιέ Ντασό, ένας από τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, σκοτώθηκε χθες το βράδυ κατά την συντριβή του ελικοπτέρου του κοντά στη Ντοβίλ βυθίζοντας σε θλίψη τη Γαλλία.
Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν επίσης πολιτικός, εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος, μουσικός, κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ ταχύτητας με αεροσκάφη, καθώς ήταν πιλότος και μηχανολόγος αεροσκαφών.
Επιπλέον είχε κάνει ανώτερες σπουδές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και στα μαθηματικά, ειδικά στην εφαρμογή τους για τη λήψη αποφάσεων (Decision making).
Σε ό,τι αφορά στην προσωπική του ζωή, είχε κάνει δύο γάμους και ήταν πατέρας τριών παιδιών, της 31χρονης ηθοποιού Ελένα, του Ρεμί (26) και του Τομά (10).
Μεγάλη του αγάπη η πολιτική
Ο Ολιβιέ Ντασό έκανε τα πρώτα του βήματα στο δημόσιο στίβο ως δημοτικός σύμβουλος στο Παρίσι (από το 1977 έως το 1989). Παράλληλα, το 1988 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη ως βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εκπροσωπώντας την επαρχία Ουάζ, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Από το 1988 ο Ολιβιέ Ντασό επανεξελέγη το 1993, το 2002, το 2007, το 2012 και το 2017, πάντα με συντηρητικές -έως και ντεγκολικων- καταβολών παρατάξεις. Από το 2015, όταν ο Νικολά Σαρκοζί ίδρυσε τους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς, ο Ολιβιέ Ντασό βρήκε εκεί πολιτική στέγη.
Oι ελληνικές ρίζες της δυναστείας Ντασό
"Αισθάνομαι Θεσσαλονικιός και Ελληνας, όσο αισθάνομαι και Γάλλος". Αυτά τα λόγια επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Λοράν Ντασό - αδελφός του Ολιβιέ Ντασό όταν είχε βρεθεί στη γη των προγόνων του στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Oι Θεσσαλονίτικες ρίζες της οικογένειας κρατούσαν από τον πατέρα Σερζ Ντασό, ο οποίος ήταν απόγονος της ισπανοεβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη η οποία είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1928. Ήταν κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, ο οποίος υπήρξε από τους ιδρυτές του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων. Η Νοεμί παντρεύτηκε τον Αντόλφ Μπλοχ με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ντάριο και τον Μαρσέλ. Ο Μαρσέλ ήταν αυτός που όταν η οικογένεια εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, δημιούργησε τον βιομηχανικό όμιλο Ντασό, αφού άλλαξε έτσι το επίθετό του κρατώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο αδερφός του στην Αντίσταση.
Δείτε τι έλεγε σε συνέντευξη το 2012 με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Λοράν Ντασό:
Πριν από τέσσερις μόλις μήνες ο Λοράν Ντασό βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα αποκαλυπτήρια της μπρούντζινης προτομής του θρυλικού προγόνου του, Μωυσή Αλλατίνη, την οποία δώρισε ο ίδιος ο επιχειρηματίας για να κοσμεί τους κήπους της Bίλας Αλλατίνι, όπου στεγάζεται η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κληρονόμος
Ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως μαζί με τους δύο αδελφούς του και την αδελφή του, με περουσία που ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κληρονόμησε από τον πατέρα του, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη για το 2020.
Ο Ντασό παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.
Πολλές προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον γιο του Σερζ Ντασό, πρώην προέδρου της Dassault Aviation που πέθανε το 2018 και στον εγγονό του Μαρσέλ Ντασό, ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.
Μήνυμα Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Γάλλο επιχειρηματία και βουλευτή με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας λόγο για "τραγικό θάνατο" ενός "ηγετικού στελέχους της βιομηχανίας, βουλευτή, τοπικού αξιωματούχου και εφέδρου αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας της χώρας" ο οποίος "δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της".
"Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του".
Olivier Dassault aimait la France. Capitaine d’industrie, député, élu local, commandant de réserve dans l’armée de l’air : sa vie durant, il ne cessa de servir notre pays, d’en valoriser les atouts. Son décès brutal est une grande perte. Pensées à sa famille et à ses proches.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 7, 2021
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr