Όλος ο πλούτος του κόσμου συγκεντρώθηκε στη Ροτόντα του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Υπερβολή; Σίγουρα όχι, αν υπολογίσει κανείς τη συνολική αξία των super rich που είδαν από κοντά την ορκωμοσία και εν συνεχεία παρακάθισαν στο επίσημο γεύμα, αλλά και στον λαμπερό χορό με τον οποίο έκλεισε η βραδιά.
Το Forbes έκανε τον υπολογισμό και ο αριθμός που προκύπτει ζαλίζει: Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους αξίας 1,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το ότι την τελετή της ορκωμοσίας παρακολούθησαν οι τέσσερις από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πέρα από το πόσο εντυπωσιάζουν οι περιουσίες των ισχυρών, η παρουσία τους αξιολογείται και ως "προσχώρηση" στον στρατόπεδο του Τραμπ με τον οποίο δείχνουν ότι προσβλέπουν σε μελλοντικές συνεργασίες.

Ποιος είναι ο πλουσιότερος εύκολα το μαντεύει κανείς. Δεν είναι άλλος από τον Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, της Tesla, της Starlink και επιπλέον ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ αυτή τη στιγμή. Ο άνθρωπος που προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει σε κάθε του εμφάνιση, όπως και στην ορκωμοσία άλλωστε με τον αμφιλεγόμενο και κατά πολλούς ναζιστικό χαιρετισμό του, είναι στην κορυφή της λίστας με περιουσία 433,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Μασκ δαπάνησε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές.

Οι επόμενοι που συμπληρώνουν την τριάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, είναι οι άλλοι δύο μεγιστάνες της τεχνολογίας. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος με περιουσία αξίας 239,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, έρχεται στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη τον ακολουθεί ο ιδρυτής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ με 211,8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Θέση στη Ροτόντα είχε και ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, επικεφαλής της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας LVMH που περιλαμβάνει τις μάρκες Moët, Hennessy, Louis Vuitton. Ο Αρνό, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 179,6 δισεκατομμύρια δολάρια παραβρέθηκε συνοδευόμενος από τον γιο του, Αλεξάντρ.
Cérémonie d'investiture de Donald Trump: la France est magnifiquement représentée avec l'un de nos plus grands chefs d'entreprise, Bernard Arnault, accompagné de sa famille, aux côtés de Giorgia Meloni et Javier Milei. pic.twitter.com/oRnYP19ttQ
— Jean Louis (@JL7508) January 20, 2025
Η δικαστική του κόντρα με τον Ίλον Μασκ δεν τον εμπόδισε πάντως να κάνει το ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συσφίξει σχέσεις με τον Τραμπ και το περιβάλλον του.
Στην ίδια αίθουσα μαζί τα πρωτοκλασάτα ονόματα της λίστας των super rich σε όλον τον κόσμο, βρέθηκε και ο συνιδρυτής της Alphabet και έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Σεργκέι Μπριν η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 154 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μουκές Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία, με αξία 98,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ο οποίος τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2024 με την αδιανόητη χλιδή στον γάμο του μικρότερου γιου του.

Η επιχειρηματίας Μίριαμ Άντελσον, ιδιοκτήτρια εβραϊκών ΜΜΕ αλλά και επιχειρήσεων στο Λος Βέγκας, με αξία 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια έδωσε επίσης το παρών όπως και ο διαβόητος μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ με αξία 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
The Hill has spotted media mogul Rupert Murdoch in the Capitol Rotunda for Trump’s inauguration.
— The Hill (@thehill) January 20, 2025
Live updates here: https://t.co/8yXmDZ6Tm2 pic.twitter.com/dqqQxfddgK
Διόλου αμελητέα δεν είναι η περιουσία του Φιλ Ρούφιν, που δραστηριοποιείται στα καζίνο του Λας Βέγκας, αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος εθεάθη επίσης στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τους New York Times.
Μεταξύ των χρηματοδοτών του Τραμπ που βρέθηκαν στο Καπιτώλειο είναι και οι Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple με αξία 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και ο Σαμ Άλτμαν διευθύνων σύμβουλος του OpenAI με αξία 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους δισεκατομμυριούχους που όχι απλώς είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε, αλλά του είχε δοθεί και ρόλος στην κυβέρνηση Τραμπ, κάτι που ωστόσο ανακλήθηκε πριν καν ολοκληρωθεί η τελετή της ορκωμοσίας, είναι και ο επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασουάμι, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr