Παρασκήνιο: Γιατί υποχώρησε ο Ερντογάν και δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις - Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν για την απέλαση των 10 πρέσβεων. Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες και η υπαναχώρηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ένα πολιτικό θρίλερ εκτυλίσσεται παρασκηνιακά, γύρω από τις σπασμωδικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που απείλησε αρχικά ότι θα απελάσει δέκα δυτικούς πρέσβεις -μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ- αλλά στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα, απείλησε με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όταν πληροφορήθηκε ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους τους δέκα δυτικούς πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Παρασκήνιο: Γιατί υποχώρησε ο Ερντογάν και δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις - Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά

"Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο"

Την είδηση μεταδίδει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle η οποία δεν αναφέρει την πηγή της. Σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο", είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Δένδιας Τσαβούσογλου

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό" απάντησε ο Ερντογάν, αλλά υποχώρησε

Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε: "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό".

Για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Ερντογάν

Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας στο δημοσίευμα της Deutsche Welle

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με ανάρτησή του στο twitter, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Deutsche Welle, εγκαλώντας το γερμανικό Μέσο ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας.

"Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζεται μόνο ‘’ψευδείς ειδήσεις’’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας", έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου αναφέροντας: "λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του".

Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

Είναι προφανώς ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον σπασμωδικά, αντιμέτωπος μεταξύ άλλων και με την δραματική επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας. Μετά τις απειλές που εκτόξευσε για την απέλαση των 10 πρέσβεων δυτικών κρατών- μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ- επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, χθες κήρυξε υποχώρηση, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί το διέξοδο που του προσέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Η ανάλυση της Deutsche Welle για την υπόθεση:

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αρχικά ότι ζητούσε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να απελαθούν και οι 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως γνώριζε καλά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο απλά. Η κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την απέλαση του Πρέσβη του Ισραήλ το 2014 δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο twitter η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες, ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα, είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι' αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Διαβάστε Επίσης

Και τι θα γίνει με την τουρκική οικονομία;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε και πάλι ασέβεια και παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης το αρχικό μήνυμα των 10 πρεσβειών, τόνισε πως με το σημερινό νέο μήνυμα έκαναν πίσω και πως από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτικοί. Έτσι φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε την Τουρκία σε βαθιά απομόνωση από τη Δύση με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε κάθε τομέα και όχι μόνο στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η σημερινή πορεία της τουρκικής λίρας που μέχρι την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας υποχωρούσε περίπου 1,5% έναντι του ευρώ και αμέσως μετά επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μόλις αποσοβήθηκε μια διπλωματική κρίση λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Διαβάστε Επίσης

Παρόμοια κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περάσει η Άγκυρα με αφορμή τον αμερικανό υπήκοο, πατέρα Μπρόνσον, που αργότερα αποφυλακίστηκε. Το θέμα τώρα είναι αν και πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες εστίες τριβής. Χωρίς μάλιστα να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πολυπόθητη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από dw.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 02 Δεκ 2021 | 09:51

Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν είναι πάρα πολύ πιεσμένος για "ταρζανιές"

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "πάρα πολλοί μιλάνε και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι "ξεγράφεις τον Ερντογάν".

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 02 Δεκ 2021 | 07:12

Νέα κρίση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ξήλωσε τον υπουργό Οικονομικών

Ο Ερντογάν διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 01 Δεκ 2021 | 09:35

Η παραδοχή Ερντογάν που προκαλεί αίσθηση: "Γέρασα αρκετά..." - Κραχ στην Τουρκία με πληθωρισμό... 60%

Προβληματισμό προκάλεσε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ένα βίντεο από τα νεανικά του χρόνια.

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 29 Νοε 2021 | 10:32

Ο Ερντογάν το έριξε στο.. τραγούδι - Τραγούδησε για τη "μάχη του Τσανάκκαλε" [βίντεο]

Με το τραγούδι φαίνεται ότι προσπαθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να ξεπεράσει τους "πονοκεφάλους" στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 12:15

Βυθίζεται στην κρίση η Τουρκία: Ο βασικός μισθός χαμηλότερος από της Αλβανίας και της Κίνας, τριπλάσιος στην Ελλάδα

Έρχεται οικονομική καταστροφή, λένε οικονομολόγοι. Ο Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

ΚΑΤΑ 73% ΕΧΕΙ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Νοε 2021 | 09:40

Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη στην Τουρκία: "Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω", λέει η αντιπολίτευση

Καταρρέει η αγοραστική δύναμη της Τουρκίας. Ο βασικός μισθός είναι κάτω από αυτόν της Κίνας και της Αλβανίας.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ 24 Νοε 2021 | 07:05

Χάος στην Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας βυθίζει τη χώρα στην κρίση - Οργή κατά Ερντογάν

Κατρακύλα της τουρκικής λίρας και κατακόρυφη αύξηση στις τιμές. Έρχεται οικονομική καταστροφή, λένε οικονομολόγοι. Ο Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ 23 Νοε 2021 | 22:42

Αναταραχή στην Τουρκία: Κατέρρευσε η λίρα, με όριο οι αγορές στα σούπερ μάρκετ - Στον δρόμο οι Τούρκοι, ζητούν παραίτηση Ερντογάν [Βίντεο]

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας φέρνει κατακόρυφη αύξηση στις τιμές - Έρχεται οικονομική καταστροφή, λένε οικομολόγοι - Όμως, ο Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΟΥΛΟΥΚ 22 Νοε 2021 | 09:49

Πολεμικές ιαχές από στέλεχος του κόμματος Ερντογάν: Σε... πέντε ώρες θα είμαστε στην Αθήνα

Ο Μετίν Κιουλούκ, μέλος του κόμματος του Ερντογάν, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα θα επιτεθεί στην Τουρκία, "σε πέντε ώρες θα είμαστε στην Αθήνα".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΚΠΡ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 21 Νοε 2021 | 19:48

Το Κρεμλίνο "αδειάζει" τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν: Το κέντρο του τουρανικού κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι το κέντρο του τουρανικού κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία.

"ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" 19 Νοε 2021 | 14:40
ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ 1,5% 17 Νοε 2021 | 19:33

Τουρκία: Μόλις ο Ερντογάν δήλωσε ότι μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων, η λίρα βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε την Τετάρτη η τουρκική λίρα μετά από δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν