
Στην Καλιφόρνια έχει μετατοπιστεί το κέντρο των φοιτητικών κινητοποίησεων στην Αμερική μετά την αστυνομική επέμβαση στη Νέα Υόρκη, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου διαλύθηκε η κατάληψη.
Εκατοντάδες αστυνομικοί επενέβησαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.
UCLA BREAKING 🚨 : CHP RIOT POLICE HAVE BROKEN THROUGH, POLICE HAVE BREACHED THE ENCAMPMENT. PEOPLE BEING DETAINED. pic.twitter.com/uxcAOReRp5
— Anthony Cabassa (@AnthonyCabassa_) May 2, 2024
Πολλοί από τους διαδηλωτές στο UCLA τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία μετά από ώρες αδιεξόδου μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
![Πεδίο μάχης το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: Αγριες συγκρούσεις με τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές [Βίντεο]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fc/fc93a8acf4e648e6bf4d8d2908a6708f.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να αποτρέψουν αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί μπροστά τους για να διαλύσουν τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που στήθηκε στο UCLA.


Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν πλαστικές, λευκές χειροπέδες για να συλλάβουν όσους αψήφησαν την εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης με την οποία τους ζητούσαν να απομακρυνθούν.




Προηγουμένως, οι αστυνομικοί είχαν καλέσει τους περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στους εξωτερικούς χώρους να διαλυθούν προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλληφθούν.
What it looks looks and sounds like at 4:00 AM at UCLA. So far the cops are timid and not using enough force to get the job done. pic.twitter.com/T8G5fkS7CM
— Joseph Gelman (@ifofgot) May 2, 2024
Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει κηρύξει παράνομη την πολυήμερη κατάληψη εντός των κτιρίων αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου μεγάλος αριθμός φοιτητών έχει συγκεντρωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές.



Οι εικόνες μέσα από την πανεπιστημιούπολη του φημισμένου αμερικανικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, UCLA, αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών που έχουν γίνει από τους καταληψίες.





Κυβερνήτης Καλιφόρνια: "Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου δεν επεκτείνεται στην υποκίνηση βίας"
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε ότι "το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου δεν επεκτείνεται στην υποκίνηση βίας, βανδαλισμού ή ανομίας στην πανεπιστημιούπολη", ωστόσο στράφηκε κατά της αστυνομίας κατηγορώντας την για καθυστερημένη επέμβαση στην αντιδιαδήλωση που διοργανώθηκε από υποστηρικτές του Ισραήλ που επιτέθηκαν στους φιλοπαλαιστίνιους.
Governor @GavinNewsom statement on the violence that unfolded at @UCLA.
— California Governor (@CAgovernor) May 1, 2024
The right to free speech does not extend to inciting violence, vandalism, or lawlessness on campus. pic.twitter.com/6XCicntdEp
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 40 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 συλλήψεις συνολικά από όταν ξεκίνησαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στο Κολούμπια, μόνο την Τετάρτη 1 Μαΐου, έγιναν 282 προσαγωγές εκ των οποίων 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Στο παρακάτω βίντεο του BBC βλέπουμε πώς εξαπλώθηκαν από την ανατολική έως τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.
See how Gaza campus protests spread across the US https://t.co/Luq3Ewsg1b
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 26, 2024

Οι φοιτητές ζητούν να δοθεί στήριξη στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τα πανεπιστήμιά τους να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από φορείς και επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr