Follow us

Πέθανε στο κελί του ο σημαντικότερος κατάσκοπος της Σοβιετικής Ενωσης στις ΗΠΑ - Ηταν πράκτορας του FBI

Θεωρείται ο κατάσκοπος που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ - Η ιστορία του Ρόμπερτ Φίλπ Χάνσεν που επί μία 20ετία πωλούσε απόρρητα έγγραφα στη Μόσχα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΗΠΑ ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Πριν 21 χρόνια η είδηση ότι ο βετεράνος πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Φίλπ Χάνσεν είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας είχε σκάσει σαν βόμβα αποκαλύπτοντας μια ασύλληπτου μεγέθους ρωγμή στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε αντιμετωπίσει ο Χάνσεν εκείνη την εποχή, είχε πίσω του πάνω από μία 20ετία ως διπλός πράκτορας, ενεργώντας ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και μετέπειτα της Ρωσίας.

Εχθές, 5 Ιουνίου, ο γεννημένος στο Σικάγο το 1944 διπλός πράκτορας, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του. Ο θάνατός του στα 79 του χρόνια επήλθε από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των φυλακών στην πόλη Φλόρενς του Κολοράντο.

Ο κατάσκοπος που φόβισε τον Τζορτζ Μπους

Ήταν Φεβρουάριος του 2001 και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προειδοποιούσε σε πολύ αυστηρούς τόνους, ότι επίδοξοι κατάσκοποι θα εντοπίζονταν και θα οδηγούνταν στη δικαιοσύνη. Η ζημιά που είχε προκαλέσει η δράση του Χάνσεν ήταν τεράστια και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Είχε αποκαλύψει στους Ρώσους αμερικανικές μεθόδους για την ηλεκτρονική παρακολούθηση καθώς και πράκτορες των Αμερικανών. Η σύλληψη του Χάνσεν ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης επιχείρησης κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν ρωσικά έγγραφα που οδήγησαν τις αμερικανικές αρχές σε αυτόν.

Πέθανε στο κελί του ο σημαντικότερος κατάσκοπος της Σοβιετικής Ενωσης στις ΗΠΑ - Ηταν πράκτορας του FBI

Ο νέος αιώνας που μόλις ξεκινούσε, και θα σημαδευόταν από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, έκανε ποδαρικό με μια σύλληψη που αποδείκνυε ότι υπήρχαν σοβαρά κενά ασφαλείας. Το τελευταίο πόστο του Χάνσεν ήταν στο αρχηγείο του FBI στην Ουάσινγκτον και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου το διάστημα πριν τη σύλληψή του, είχαν παρατηρηθεί μια σειρά προβλημάτων ασφαλείας.

ΗΠΑ ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Η δράση του "Ραμόν Γκαρσίας"

Η δράση του Χάνσεν αποκαλύφθηκε ότι είχε ξεκινήσει το 1979 επί Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίστηκε και μετά την κατάρρευσή της, με το επόμενο καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1979 ο Χάνσεν μετρούσε μόλις τρία χρόνια από την πρόσληψή του στο FBI όταν άρχισε να εργάζεται για τους Σοβιετικούς. Είχε πάρει ήδη μετάθεση για τη μονάδα αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη.

Χρησιμοποιώντας το όνομα "Ραμόν Γκαρσίας", ο Χάνσεν έδινε έναντι αμοιβής "απόρρητες πληροφορίες εθνικής σημασίας". Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του FBI, η Μόσχα πλήρωσε στον Αμερικανό κατάσκοπο πάνω από 1,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις και διαμάντια.

Η υπερσυντηρητική Μπόνι, τα έξι παιδιά και ο παπάς που του έδωσε συγχώρεση

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δράσης του ως πράκτορας της KGB, η σύζυγός του Μπόνι, βρήκε στα πράγματά του απόρρητα έγγραφα. Αργότερα, σε συνέντευξή της στους New York Times, είχε αποκαλύψει ότι ο σύζυγός της της είχε πει, ότι ήταν ένα κόλπο και ότι "μπλόφαρε με τους Ρώσους πασάροντάς τους ψευδείς πληροφορίες". Και πρόσθετε: "Ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ήταν κατάσκοπος. Του είπα ότι όλο αυτό ήταν παράλογο".

Η Μπόνι τον πίεσε τότε να πάει να εξομολογηθεί τις πράξεις του σε έναν παπά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ζευγάρι, που απέκτησε έξι παιδιά, ανήκε στην ακραία συντηρητική οργάνωση Opus Dei, με πολύ στενούς δεσμούς με την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ. Ο παπάς στον οποίο όντως εξομολογήθηκε τι είχε κάνει, του είπε ότι δεν θα τον κατέδιδε στις Αρχές αν ορκιζόταν ότι θα σταματούσε και ότι θα έδινε τα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συνέβη αλλά, σύμφωνα με την έρευνα του FBI, πέντε χρόνια αργότερα, το 1985, ο Χάνσεν είχε αρχίσει και πάλι να πωλεί πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα.

Η σύλληψη: "Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;"

Συνελήφθη το 2001. Το FBI τον είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση μήνες πριν κάνει το μοιραίο για εκείνον λάθος. Σε ένα πάρκο της Βιρτζίνια, κοντά στο σπίτι του, άφησε σε προκαθορισμένο, όπως φάνηκε, σημείο μια πλαστική σακούλα που περιείχε απόρρητα έγγραφα.

ΗΠΑ ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ
Το πάρκο όπου ο Χάνσεν έκανε την τελευταία, και μοιραία για αυτόν, παράδοση απόρρητων εγγράφων.

Το διάστημα που ακολούθησε, ομολόγησε την ενοχή του, ότι δηλαδή σε μια μακρά περίοδο πολλών ετών πούλησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις στρατηγικές των ΗΠΑ για πυρηνικό πόλεμο καθώς και πληροφορίες αντικατασκοπείας.

Ο Χάνσεν αποκάλυψε επίσης στους κατασκόπους του στη Μόσχα την ύπαρξη μιας υπόγειας μυστικής σήραγγας, που είχε χτιστεί από το FBI κάτω από τη Σοβιετική Πρεσβεία.

Εκείνη την εποχή, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης περιέγραψε την κατάσταση ως "πιθανώς τη χειρότερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ".

Ο Χάνσεν, κατά την απολογία του, είχε πει ότι λυπάται ενώ είχε παραδεχθεί ότι τα έκανε όλα για τα χρήματα. "Ζητώ συγγνώμη για τη συμπεριφορά μου. Ντρέπομαι γι' αυτό".

ΗΠΑ ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Σε ένα βίντεο που μοιάζει να απεικονίζει τη στιγμή της σύλληψής του από τους άνδρες του FBI, o Χάνσεν φέρεται να τους είχε πει: "Γιατί σας πήρε τόσο καιρό (σ.σ. να με συλλάβετε);"

Από τις 17 Ιουλίου 2002, ο Χάνσεν ήταν κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο, την πιο ασφαλή ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ. Συγκρατούμενοί ήταν και άλλοι κρατούμενοι που έχουν πλήξει την ασφάλεια των ΗΠΑ διαπράττοντας εγκλήματα. Μεταξύ αυτών ο τρομοκράτης της Αλ Κάιντα Ζακαράιας Μουσαουί που καταδικάστηκε για την 11η Σεπτεμβρίου, ο βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ, αλλά και ο διάσημος μαθηματικός τρομοκράτης "Unabomber", Τεντ Καζίνσκι.

Η ιστορία του έγινε ταινία

Στην ιστορία του Χάνσεν βασίστηκε το κατασκοπευτικό θρίλερ του 2007 με τίτλο "Breach" (στα ελληνικά παίχτηκε με τον τίτλο "Συνωμοσία"), στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Κρις Κούπερ. Ο Μπίλι Ρέι, ο οποίος σκηνοθέτησε την ταινία έχει δηλώσει ότι οι ενέργειες του Χάνσεν "μας έκαναν μια θεμελιωδώς πιο αδύναμη χώρα".

"Όταν σκέφτεσαι τι έκανε και το επίπεδο περιφρόνησης που χρειαζόταν για να το κάνει, καθώς και τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα των πράξεών του, είναι αρκετά σοκαριστικό", είπε ο Ρέι στο NBC News. "Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αμερικανική ιστορία".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Σεπ 2023 | 09:59

Σφοδρή επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ: Είναι απειλή για τη δημοκρατία

Είναι απειλή για την αμερικανική Δημοκρατία, η ιδεολογία του "απειλεί την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας", σημειώνει για τον Τραμπ ο Τζο Μπάιντεν.

ΣΤΟ... ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΑΓΚΥΡΑ 29 Σεπ 2023 | 09:49

Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως για τα F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Θα εγκριθεί η πώλησή τους σε 3-4 βδομάδες

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το "πράσινο φως" για την πώλησή των F-35 στην Ελλάδα.

ΚΟΓΚΡΕΣΟ 28 Σεπ 2023 | 23:10

ΗΠΑ: Ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ θα εξετάσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία - Ο ρόλος της Σουηδίας

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν συζήτησε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 28 Σεπ 2023 | 15:03

Πέθανε ο Άλμπους Ντάμπλντορ του Χάρι Πότερ - Θλίψη για τον ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον

Ο Σερ Μάικλ Τζον Γκάμπον, στην καριέρα του κέρδισε τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ 28 Σεπ 2023 | 14:53

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Μποτίνης- Η ανάρτηση του Μπιμπίλα

Η συγκινητική ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Πάνο Μποτίνη.

«ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ» 28 Σεπ 2023 | 13:41

Ρωσία: Βλέπουν στην παρανομία την ταινία Βarbie - Έχει απαγορευτεί από το καθεστώς του Πούτιν

Barbie στην παρανομία στη Μόσχα. Κάνουν ουρές για να δουν πρόχειρα μεταγλωτισμένες κόπιες που κυκλοφορούν παρά τις απαγορεύσεις.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Σεπ 2023 | 20:40

Μπομπ Μενέντεζ: Χέρι χέρι με τη σύζυγό του στο δικαστήριο - Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων

Ο γερουσιαστής δήλωσε σήμερα αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις εις βάρος του κατηγορίες για δωροληψία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ενώ πληθαίνουν εκκλήσεις από μέλη του κόμματός του να παραιτηθεί.

ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 27 Σεπ 2023 | 08:32

ΗΠΑ: Υπόλογος για απάτη ο Ντόναλντ Τραμπ - Παραμένει όμως φαβορί για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα

Παρά τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ 26 Σεπ 2023 | 22:33

ΗΠΑ: Ο... συνδικαλιστής πρόεδρος - Ο Μπάιντεν με ντουντούκα μαζί με απεργούς εργάτες αυτοκινητοβιομηχανίας [Εικόνες]

Κίνηση που χαρακτηρίστηκε "ιστορική" από τον Λευκό Οίκο, αφού είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση.

ΠΟΛΕΜΟΣ 25 Σεπ 2023 | 23:46

Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους στην Κριμαία και drones στο Μπέλγκοροντ

"Οι στρατιώτες μας απωθούν μια επίθεση στην Κριμαία" ανέφερε ο διορισμένος από τη Ρωσία, κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζνοζάγιεφ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ 25 Σεπ 2023 | 16:55

DW: Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ότι ο Ερντογάν έβαλε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων

Η DW θεωρεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Σεπ 2023 | 10:56

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Μάικλ Δουκάκη στη Βοστώνη

Με τον Μάικλ Δουκάκη συναντήθηκε στη Βοστώνη ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 24 Σεπ 2023 | 17:08

Πανηγυρισμοί στον τουρκικό Τύπο για την παραπομπή Μενέντεζ: "Ψυχρολουσία" για τον "λομπίστα Ελλήνων και Αρμενίων"

Η είδηση για την παραπομπή του γερουσιαστή Μενέντεζ και η αποχώρησή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων φέρνει χαμόγελα και γεννά αισιοδοξία στην Τουρκία.