
Από εξεγέρσεις Κούρδων ή διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα διακαιώματα στο Κασμίρ, μέχρι διεκδικήσεις για την κατάκτηση της ορατότητας που επιζητεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ή το κίνημα BlackLivesMatter, ένα δίστιχο που έγραψε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος (1931-2020) είναι η διασημότερη ελληνική φράση που έχει γίνει viral, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν την προέλευσή του.

Με αφορμή το γεγονός ότι η Μέγκαν Μαρκλ το επέλεξε για να αποχαιρετίσει τους ακροατές της στο τελευταίο podacast της του πρώτου κύκλου της σειράς επεισοδίων με τίτλο "Archetypes - Αρχέτυπα", οι στίχοι του Θεσσαλονικιού ποιητή έρχονται στην επικαιρότητα και αποκαλύπτεται ότι εδώ και αρκετό καιρό εμπνέουν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο που τους χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους.

Η Μέγκαν Μάρκλ χρησιμοποίησε τους στίχους:
"Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε; Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος"
Η Μέγκαν είναι ίσως η πρώτη που αναφέρει δημόσια ονομαστικά τον δημιουργό στον οποίο ανήκει αυτή η viral φράση. Ακούγεται στο 1:20:05 του podcast της να λέει:
This is what I wanted to leave you with. It’s from a couplet within a piece of writing by Greek poet Christianopolos. And he says: "What didn’t you do to bury me. But you forgot, that I was a seed.”
Μεξικάνικη παροιμία που χρησιμοποιούσαν οι Ζαπατίστας
Είναι τουλάχιστον μία δεκαετία που οι στίχοι έχουν αποδοθεί κατά καιρούς σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ η πιο γνωστή παρεξήγηση είναι ότι πρόκειται για... μεξικάνικη παροιμία. Αυτό που λέγεται είναι ότι οι Ζαπατίστας άκουσαν ή διάβασαν τους στίχους του Χριστιανόπουλου και τους παράλλαξαν για να τους χρησιμοποιήσουν ως σύνθημα στις διεκδικήσεις τους.

Το ίδιο έχει ακουστεί και σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης της Ινδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κασμίρ.
They Tried to Bury Us, They Didn’t Know We Were Seeds”
— ThtKashmiriGuy (@ThtKashmiriGuy) April 2, 2022
After 32 years Kashmiri Hindus celebrating new year in Kashmir 🔥 🕉️🚩 pic.twitter.com/toMedbKz0q
Αλλά και Κούρδοι έχουν επενδύσει αναρτήσεις για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού με το viral δίστιχο χωρίς ωστόσο να το αποδίδουν κάπου.
"They tried to bury us in the ground.But they didn't know we were seeds.
— Azî Dehaq(Heyderî) (@aramkurdiiii) November 24, 2022
They were wrong yesterday.
They are wrong today.
The Free and Independent Kurdistan,which is the common nightmare of our enemies,will certainly be established."#KurdistanProtests #RojavaIsUnderAttack pic.twitter.com/JPdiNNTkvs
Αναρχικοί, εθνικιστές και ο τάφος του Χριστιανόπουλου
Στην Ελλάδα, οι στίχοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως σύνθημα από ανθρώπους που ανήκουν σε εκ διαμέτρου αντίθετους ιδεολογικούς χώρους.
Από αναρχικούς...

...μέχρι εθνικιστές.

Το βέβαιο είναι ότι το μικρό ποίημα των δύο στίχων γράφτηκε από τον Ντίνο Χριστινόπουλο και εντάχθηκε στη συλλογή ποιημάτων "Το κορμί και το σαράκι" που κυκλοφόρησε το 1978. Το 1995 εντάχθηκε σε ανθολογία στα αγγλικά που είχε μεταφράσει ο Νίκολας Κόστις και είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Οδυσσέας.
Το περίφημο δίστιχο έχει χαραχθεί στον τάφο του ποιητή που πέθανε ο καλοκαίρι του 2020.

Ποιος ήταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, όπως ήταν το όνομά του, ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ και στη συνέχεια εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκη. Το 1958 ίδρυσε το περιοδικό Διαγώνιος, καθώς και τον εκδοτικό οίκο της Διαγωνίου δημιουργώντας έτσι τον λεγόμενο "κύκλο των λογοτεχνών της Διαγωνίου". Το περιοδικό κυκλοφόρησε ως το 1983.
Το 1950 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή "Εποχή των ισχών αγελάδων" όπου διακρίνονται επιρροές από τον Καβάφη και τον Έλιοτ. Στην ποίηση του κυρίαρχα θέματα είναι το ερωτικό πάθος, οι εφήμερες ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η μοναξιά.
Το 2011 τίμηθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει παραπέμπτοντας σε παλιότερο κείμενό του, του 1979, με τίτλο "Εναντίον":
"Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι."
Πέθανε στις 11 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 89 ετών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr