
Στο στόχαστρο έχουν μπει 19 γνωστοί τραγουδιστές, ηθοποιοί και influencers στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι υποχρεούνται να δώσουν καταθέσεις και δείγματα αίματος, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει συζήτηση στη γείτονα χώρα.
Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι το Γραφείο για το Λαθρεμπόριο, τα Ναρκωτικά και τα Οικονομικά Εγκλήματα ηγείται της έρευνας για "τη χρήση ναρκωτικών ή διεγερτικών ουσιών". Η Επαρχιακή Διοίκηση Χωροφυλακής της Κωνσταντινούπολης προσήγαγε τους υπόπτους από τα σπίτια τους νωρίς το πρωί της Τετάρτης, και τους παρέδωσε για ανάκριση και εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι Αρχές δήλωσαν ότι δεν εκδόθηκαν επίσημα εντάλματα σύλληψης και ότι οι κληθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα ονόματα 19 δημόσιων προσώπων που κλήθηκαν για καταθέσεις και δείγματα: Dilan Polat, Engin Polat, İrem Derici, Kubilay Aka, Kaan Yıldırım, Hadise Açıkgöz, Berrak Tüzünataç, Duygu Özaslan Mutaf, Demet Evgar Babataş, Zeynep Meriç Aral Keskin, Özge Özpirinçci, Mert Yazıcıoğlu, Feyza Altun, Derin Talu, Deren Talu, Ziynet Sali, Birce Akalay, Metin Akdülger και Ceren Moray Orcan.
Από τη λίστα ξεχωρίζουν τα ονόματα των γνωστών ηθοποιών Μπεράκ Τουζουνατάτς, Ντεμέτ Εβγκάρ, και Καάν Γιλντιρίμ, της τραγουδίστριας Ιρέμ Ντερίτσι καθώς και της ποπ σταρ Χαντισέ Ατζίκγκοζ, η οποία είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στη Eurovision 2009 καταλαμβάνοντας την 4η θέση με το κομμάτι "Dum Tek Tek".
Ορισμένοι δικηγόροι τόνισαν ότι οι πελάτες τους είχαν ήδη κληθεί να καταθέσουν και αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ο δικηγόρος της τραγουδίστριας, Ziynet Sali δήλωσε ότι η τραγουδίστρια βρισκόταν στο εξωτερικό και θα κατέθετε μετά την επιστροφή της.
Στην κατάθεσή της, η Χαντισέ δήλωσε ότι είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης και ότι το μηνιαίο εισόδημά της κυμαίνεται μεταξύ 700 χιλιάδων και 800 χιλιάδων λιρών.
Στην ερώτηση "Χρησιμοποιείτε ναρκωτικά ή διεγερτικά;" απάντησε: "Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα καμία σχέση με ναρκωτικά. Δεν χρησιμοποιώ ναρκωτικά ή διεγερτικά. Επιπλέον, δεν έχω μοιραστεί ποτέ δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα ενθάρρυναν τη χρήση τους. Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνταν ναρκωτικά ή διεγερτικά, ούτε έχω έρθει σε επαφή με κανέναν που είναι γνωστό ότι τα πουλάει".
Επίσης δήλωσε: "Δεν χρησιμοποίησα κανέναν ως μεσάζοντα σε αυτό το θέμα, ούτε μεταβίβασα χρήματα. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω βρεθεί σε περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνταν ναρκωτικά ή διεγερτικά".
Στο στόχαστρο του Ερντογάν οι καλλιτέχνες
Ο δημοσιογράφος Cüneyt Özdemir χαρακτήρισε την υπόθεση ως τη μεγαλύτερη έρευνα για ναρκωτικά με επίκεντρο διασημότητες στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα αμφισβήτησε τον λόγο για τον οποίο οι Αρχές ενημέρωσαν ότι δεν κρατήθηκαν οι καλλιτέχνες, ενώ έστειλαν ομάδες χωροφυλακής για να πραγματοποιήσουν συλλήψεις νωρίς το πρωί.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Gani Müjde προέτρεψε τις Αρχές να στοχεύσουν τους διακινητές των ναρκωτικών αντί να πραγματοποιούν επιδρομές σε δημόσια πρόσωπα με σκοπό να κάνουν πρωτοσέλιδα.

Ο επαγγελματίας των επικοινωνιών İnan Mutlu σημείωσε ότι οι εξετάσεις αίματος δεν έχουν καμία σχέση με το ξεχωριστό αδίκημα της "ενθάρρυνσης της χρήσης ναρκωτικών", το οποίο αφορά στίχους τραγουδιών ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Burhanettin Bulut, βουλευτής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αμφισβήτησε την ουσία της έρευνας, κατακρίνοντας τις συλλήψεις των καλλιτεχνών, πολλοί από τις οποίους, όπως είπε, είναι επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διάσημοι κλήθηκαν την Τετάρτη και αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι μετά από εξετάσεις αίματος. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως το θέμα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.
Ωστόσο, τα δικαστήρια μπορούν να διατάξουν θεραπεία ή αναστολή για τους πρωτοεμφανιζόμενους παραβάτες, αποφεύγοντας τις ποινές φυλάκισης.
Οι αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζουν τη στοχοποίηση καλλιτεχνών, μέσων ενημέρωσης και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης στη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του μουσικού Mabel Matiz για φερόμενη "ασέλγεια" σε ένα από τα τραγούδια του. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.
Τον ίδιο μήνα, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα ζητήσουν ποινή φυλάκισης ενός έτους για το δημοφιλές γυναικείο συγκρότημα Manifest της Τουρκίας για "άσεμνη συμπεριφορά" στις χορευτικές τους χορογραφίες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Fatih Altaylı παραπέμφθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για "απειλητικές" δηλώσεις εναντίον του Ερντογάν. Ο Altaylı, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη, αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr