Follow us

Σεισμός στην Τουρκία: Οι τετράποδοι διασώστες που σώζουν ζωές μέσα από τα συντρίμμια

Σκυλιά διασώστες κάνουν μικρά θαύματα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Hope (Ελπίδα) από τη Γερμανία, η Ντέντι και ο Φράνκι από τη Μαλαισία, τα δικά μας λαμπραντόρ της ΕΜΑΚ και όλα τα υπόλοιπα τετράποδα μέλη των ομάδων διάσωσης που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας περιοχές της Τουρκίας, κάνουν μικρά θαύματα στα συντρίμμια.

Σκυλιά με ειδική εκπαίδευση, πειθαρχία, μοναδικό δέσιμο με τον διασώστη με τον οποίο εργάζονται, οσμίζονται τον κίνδυνο και τη ζωή, ανιχνεύουν στα χαλάσματα και βοηθούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Όπως η Hope της γερμανικής ομάδας.

Σεισμός στην Τουρκία: Οι τετράποδοι διασώστες που σώζουν ζωές μέσα από τα συντρίμμια
Η Hope, μέλος της γερμανικής ομάδας διάσωσης.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Και άλλα τετράποδα μέλη της γερμανικής ομάδας διάσωσης, σε μια στιγμή ανάπαυλας.

Ο Köpük έσωσε 6 ζωές

Η ομάδα του Κιοπιούκ εντόπισε τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια 6όροφου κτιρίου. Ο άνδρας βρισκόταν στον Α' όροφο του κτιρίου όταν έγινε ο σεισμός και απεγκλωβίστηκε 77 ώρες μετά. Ο Κιοπιούκ τον είχε εντοπίσει 20 ώρες νωρίτερα, τόσες όσες χρειάστηκαν οι διασώστες για να ανοίξουν μια τρύπα στα συντρίμμια και να τον ανασύρουν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Ο σκύλος διάσωσης Köpük, που σημαίνει Αφρός, εργάζεται με τις ομάδες της τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Ο σκύλος της τουρκικής ομάδας συνέβαλε στη διάσωση συνολικά έξι ανθρώπων.

Δεν είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα για να γίνουν διασώστες, ούτε όλα τα σκυλιά διασώστες μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Σκύλος διάσωσης από την ομάδα της Ινδονησίας.

Στην Τουρκία έχουν μεταβεί ως μέλη των ομάδων διάσωσης σκυλιά από την ειδική κατηγορία: Σκύλος Έρευνας Εγκλωβισμένων ή Σκύλος Αστικής Έρευνας και Διάσωσης με ειδίκευση στην έρευνα και εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων σε περιορισμένους χώρους και περιοχές καταστροφής (πχ ερείπια μετά από σεισμό, κατολισθήσεις κ.α.)

Για παράδειγμα, τα σκυλιά από το Μεξικό είναι διάσημα για τις ικανότητές τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Σκύλος μέλος της ομάδας διάσωσης από το Μεξικό.

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης του Μεξικού έχουν μετατραπεί σε σύμβολα αντοχής και δύναμης της χώρας απέναντι στις τραγωδίες από φυσικές καταστροφές, ειδικά μετά τον σεισμό του 2017 στην Πόλη του Μεξικού που στοίχισε εκατοντάδες ζωές.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Σκύλος μέλος της ομάδας διάσωσης από το Μεξικό.

Οι ομάδες από τη Λατινική Αμερική έφτασαν στο αεροδρόμιο της πόλης Άδανα και από εκεί μετέβησαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Σκύλος διάσωσης από τη Βραζιλία.

Σκυλιά περιλαμβάνονται σε σχεδόν όλες τις ομάδες διάσωσης που έχουν μεταβεί στην Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Δύο διασώστες από τη Ρουμανία.

Τι κάνουν τα σκυλιά διάσωσης

Το πρώτο πράγμα είναι το trailling όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει, να ξεχωρίζει και να ακολουθεί οσμές συγκεκριμένου ατόμου που του δίνονται συνήθως από ''αμόλυντα'' προσωπικά αντικείμενα (ρούχα του αγνοούμενου) και είναι συνδυασμός σωματιδίων ανθρώπινων κυττάρων και άλλων οσμών (αρώματα, οσμές υλικών κ.α.).

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Μέλη της ΕΜΑΚ με τα δύο λαμπραντόρ που επιχειροούν μαζί τους στην Τουρκία.

Η έρευνα Trailling για πολλά χρόνια θεωρούνταν η πιο αποτελεσματική μιας και οι σκύλοι καθοδηγούνται όχι μόνο από την ιδιαίτερη οσμή που τους έχει δοθεί, αλλά εργάζονται πάνω στο σύνολο της οσμής του αγνοούμενου, όπως αυτή εκπέμπεται και από τα εκατομμύρια νεκρά κύτταρα που αφήνει πίσω του το άτομο.

Το Τracking (ιχνηλασία) είναι άλλη μέθεδος, όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ακολουθεί τις οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος στο έδαφος και είναι τυπική μέθοδος ειδικά όταν οι διασώστες γνωρίζουν το τελευταίο σημείο εμφάνισης του αγνοούμενου ή την πορεία του και με απαραίτητη προϋπόθεση οι συνθήκες να ευνοούν στην διατήρηση των οσμών.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
Ντέτι και Φράνκι από τη Μαλαισία.

Tracking και Trailling έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην πρακτική τους και αρκετοί ειδικοί του χώρου δεν τις ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης προτιμούν την έρευνα Air Scenting, σαν τoν πλέον χρήσιμο τρόπος έρευνας, κατά την οποία ο σκύλος δεν ψάχνει τον συγκεκριμένο αγνοούμενο, αλλά τις πιο πρόσφατες ανθρώπινες οσμές στην περιοχή που του έχουν υποδείξει.

O σκύλος ακολουθεί την οσμή των αμέτρητων μικροσκοπικών κυττάρων της επιδερμίδας του ατόμου που σχηματίζουν μια συνεχόμενη ροή στο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος εντοπίζει και ακολουθεί τις οσμές όχι μόνο με τη μύτη στο έδαφος, αλλά και ψηλότερα στον αέρα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκλείσει πολύ μεγάλες εκτάσεις εδάφους και να κερδηθεί πολύτιμος για τη ζωή του αγνοούμενου χρόνος.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 30 Μαρ 2023 | 21:57

Αποστολάκης για ενδεχόμενη πρόταση της ΝΔ να αναλάβει πόστο στη νέα κυβέρνηση: "Αν αυτό είναι ανάγκη, νομίζω ότι πρέπει να γίνει"

Όλα ανοιχτά τα άφησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης όσον αφορά το τι θα πράξει αν του ζητηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, να αναλάβει πόστο σε νέα κυβέρνηση, στο οποίο θα αξιοποιούνταν η επιχειρησιακή του εμπειρία

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 30 Μαρ 2023 | 21:13

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Χιλή

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 94 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κονστιτουσιόν και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χιλιόμετρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Μαρ 2023 | 20:28

Ρίχνει κι άλλο τους τόνους η Τουρκία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει επωφελή τη "θετική ατμόσφαιρα" με την Ελλάδα

Αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία - Στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ο Παναγιωτόπουλος.

ΣΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 30 Μαρ 2023 | 19:45

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Το παρασκήνιο της επίσκεψή του στην Τουρκία - "Φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης"

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκάλυψε το παρασκήνιο της επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 30 Μαρ 2023 | 12:13

H Tουρκία επικυρώνει σήμερα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Η Σουηδία στο... περίμενε

Ο Ερντογάν έδωσε στα μέσα του Μαρτίου την έγκρισή του για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο την πράξη επικύρωσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Μαρ 2023 | 11:30

Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία στις 4 Απριλίου - Με τον Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία έχει "κλείσει" για τις 4 Απριλίου.

ΚΛΙΜΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΥΦΕΣΗΣ; 30 Μαρ 2023 | 11:04

Ανάλυση: Πού οφείλεται η αιφνίδια αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- Η μυστική συνάντηση του Δεκεμβρίου

Τα "μηνύματα φιλίας" της Άγκυρας προς την Ελλάδα αποτελούν μέρος εκστρατείας της Τουρκίας με στόχο την αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεών της με τη Δύση.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 30 Μαρ 2023 | 09:46

Ενόχληση στην Τουρκία για την προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων SPIKE-NLOS: "Επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας"

H Τurkiye αναφέρει: "Επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας με την αγορά πυραυλικών συστημάτων SPIKE", ενώ από την πλευρά της η Υeni Safak γράφει: "H Ελλάδα αγοράζει από το Ισραήλ SPIKE-NLOS".

5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ 30 Μαρ 2023 | 08:09

Νέα καταγγελία για το σχολείο "φέρετρο" στη Χίο: Γίνονται μαθήματα σε κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο [βίντεο]

"Σχολείο-φέρετρο είναι το 5ο δημοτικό Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα" σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη που προειδοποίησε για "νέα Τέμπη".

ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 30 Μαρ 2023 | 08:05

Ερντογάν: Ενδεχόμενη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία τον επόμενο μήνα

Ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου (27 Απριλίου), είπε ο Ερντογάν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ 29 Μαρ 2023 | 09:20

Εκλογές στην Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Κιλιτσντάρογλου και από τον α' γύρο - Ζόρια για Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας, κάνοντας αναφορές για "αιώνα της Τουρκίας".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Μαρ 2023 | 23:57

Τρομακτική προειδοποίηση από Τσελέντη για σχολείο-φέρετρο στη Χίο: "Σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη"

"Σχολείο-φέρετρο είναι το 5ο δημοτικό Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα" αναφέρει στην ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης που προειδοποιεί για "νέα Τέμπη".

ΘΑΥΜΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 27 Μαρ 2023 | 15:51

Σεισμός στην Τουρκία: Eφτάψυχη κατσίκα βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια μετά από 47 μέρες [βίντεο]

Η κατσίκα που παρέμεινε θαμμένη κάτω από τα συντρίμμια τριώροφου κτιρίου για 47 μέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία, βγήκε ζωντανή