Η Hope (Ελπίδα) από τη Γερμανία, η Ντέντι και ο Φράνκι από τη Μαλαισία, τα δικά μας λαμπραντόρ της ΕΜΑΚ και όλα τα υπόλοιπα τετράποδα μέλη των ομάδων διάσωσης που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας περιοχές της Τουρκίας, κάνουν μικρά θαύματα στα συντρίμμια.
Σκυλιά με ειδική εκπαίδευση, πειθαρχία, μοναδικό δέσιμο με τον διασώστη με τον οποίο εργάζονται, οσμίζονται τον κίνδυνο και τη ζωή, ανιχνεύουν στα χαλάσματα και βοηθούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Όπως η Hope της γερμανικής ομάδας.



Ο Köpük έσωσε 6 ζωές
Η ομάδα του Κιοπιούκ εντόπισε τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια 6όροφου κτιρίου. Ο άνδρας βρισκόταν στον Α' όροφο του κτιρίου όταν έγινε ο σεισμός και απεγκλωβίστηκε 77 ώρες μετά. Ο Κιοπιούκ τον είχε εντοπίσει 20 ώρες νωρίτερα, τόσες όσες χρειάστηκαν οι διασώστες για να ανοίξουν μια τρύπα στα συντρίμμια και να τον ανασύρουν.

Ο σκύλος της τουρκικής ομάδας συνέβαλε στη διάσωση συνολικά έξι ανθρώπων.
Δεν είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα για να γίνουν διασώστες, ούτε όλα τα σκυλιά διασώστες μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Τουρκία έχουν μεταβεί ως μέλη των ομάδων διάσωσης σκυλιά από την ειδική κατηγορία: Σκύλος Έρευνας Εγκλωβισμένων ή Σκύλος Αστικής Έρευνας και Διάσωσης με ειδίκευση στην έρευνα και εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων σε περιορισμένους χώρους και περιοχές καταστροφής (πχ ερείπια μετά από σεισμό, κατολισθήσεις κ.α.)
Για παράδειγμα, τα σκυλιά από το Μεξικό είναι διάσημα για τις ικανότητές τους.

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης του Μεξικού έχουν μετατραπεί σε σύμβολα αντοχής και δύναμης της χώρας απέναντι στις τραγωδίες από φυσικές καταστροφές, ειδικά μετά τον σεισμό του 2017 στην Πόλη του Μεξικού που στοίχισε εκατοντάδες ζωές.

Οι ομάδες από τη Λατινική Αμερική έφτασαν στο αεροδρόμιο της πόλης Άδανα και από εκεί μετέβησαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Σκυλιά περιλαμβάνονται σε σχεδόν όλες τις ομάδες διάσωσης που έχουν μεταβεί στην Τουρκία.

Τι κάνουν τα σκυλιά διάσωσης
Το πρώτο πράγμα είναι το trailling όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει, να ξεχωρίζει και να ακολουθεί οσμές συγκεκριμένου ατόμου που του δίνονται συνήθως από ''αμόλυντα'' προσωπικά αντικείμενα (ρούχα του αγνοούμενου) και είναι συνδυασμός σωματιδίων ανθρώπινων κυττάρων και άλλων οσμών (αρώματα, οσμές υλικών κ.α.).

Η έρευνα Trailling για πολλά χρόνια θεωρούνταν η πιο αποτελεσματική μιας και οι σκύλοι καθοδηγούνται όχι μόνο από την ιδιαίτερη οσμή που τους έχει δοθεί, αλλά εργάζονται πάνω στο σύνολο της οσμής του αγνοούμενου, όπως αυτή εκπέμπεται και από τα εκατομμύρια νεκρά κύτταρα που αφήνει πίσω του το άτομο.
Το Τracking (ιχνηλασία) είναι άλλη μέθεδος, όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ακολουθεί τις οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος στο έδαφος και είναι τυπική μέθοδος ειδικά όταν οι διασώστες γνωρίζουν το τελευταίο σημείο εμφάνισης του αγνοούμενου ή την πορεία του και με απαραίτητη προϋπόθεση οι συνθήκες να ευνοούν στην διατήρηση των οσμών.

Tracking και Trailling έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην πρακτική τους και αρκετοί ειδικοί του χώρου δεν τις ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης προτιμούν την έρευνα Air Scenting, σαν τoν πλέον χρήσιμο τρόπος έρευνας, κατά την οποία ο σκύλος δεν ψάχνει τον συγκεκριμένο αγνοούμενο, αλλά τις πιο πρόσφατες ανθρώπινες οσμές στην περιοχή που του έχουν υποδείξει.
O σκύλος ακολουθεί την οσμή των αμέτρητων μικροσκοπικών κυττάρων της επιδερμίδας του ατόμου που σχηματίζουν μια συνεχόμενη ροή στο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος εντοπίζει και ακολουθεί τις οσμές όχι μόνο με τη μύτη στο έδαφος, αλλά και ψηλότερα στον αέρα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκλείσει πολύ μεγάλες εκτάσεις εδάφους και να κερδηθεί πολύτιμος για τη ζωή του αγνοούμενου χρόνος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr