
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Τρίτης περιγράφονται από τα γαλλικά ΜΜΕ ως απολύτως σουρεαλιστικές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί ξέφυγε τελείως κατά την αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Ολιβιέ Μαρλέξ.
Και σε στιγμές έντονης κόντρας που είχαν, επί της συζήτησης που γινόταν για τα κωλύματα εκλογιμότητας, ο υπουργός ύψωσε ξαφνικά απειλητικά το μεσαίο δάχτυλο.
Η κατάσταση εκτροχιάστηκε. "Οι συνάδελφοί μας ήταν κατάπληκτοι. Σοκαριστήκαμε με αυτή τη στάση", δήλωσε αργότερα ο Ολιβιέ Μαρλέξ.
Éric Dupond-Moretti doit DÉMISSIONNER !
— David Rachline Ⓜ️ (@david_rachline) March 7, 2023
Son geste est inexcusable, il déshonore sa fonction. pic.twitter.com/S3Tkh6kCQo
Ο υπουργός στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη. Και από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις: "Δεν είμαι ο υπερασπιστής της κομψότητας, αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα μικρό πράγμα: είμαι υπό δικαστική έρευνα, δεν είμαι καταδικασμένος, αμφισβητώ πλήρως τα γεγονότα για τα οποία κατηγορούμαι (...). Δεν έχεις μαθήματα να μου δώσει. Ως προς τις άσεμνες χειρονομίες, ήταν δύο και κάθε φορά με λόγο".
Lunaire : Éric Dupond-Moretti fait un bras d’honneur aux députés à l’Assemblée… et l’assume ! 😳
— Pierre Charron (@marinpetrus) March 7, 2023
La présidente de séance n’en revient pas, les députés RN et LR quittent l’hémicycle.#DirectAN pic.twitter.com/iCCnNLrJJR
Η υπόθεση για την οποία ελέγχεται ο Γάλλος υπουργός
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας αναμένεται να δικαστεί από ειδικό δικαστικό σώμα για φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων σε δύο υποθέσεις.
Ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, που ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους ποινικολόγους, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του εναντίον προσωπικών αντιπάλων μέσα στο δικαστικό σώμα, κατηγορία την οποία αρνείται.
Αυτό το ειδικό δικαστήριο, το "Δικαστήριο της Δημοκρατίας", ασχολείται με φερόμενα αδικήματα ή παραπτώματα που διέπραξαν μέλη της κυβέρνησης στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. Από όταν συστάθηκε το 1993, έχει διεξαγάγει μόλις οκτώ δίκες πολιτικών προσώπων.
Κατηγορούμενη ενώπιον του δικαστηρίου, που αποτελείται από βουλευτές και δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας, του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπήρξε, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Είχε κριθεί ένοχη για αμέλεια στην υπόθεση της καταβολής μιας κυβερνητικής αποζημίωσης.
Ο Ντιπόν-Μορετί έγινε μέλος της γαλλικής κυβέρνησης το 2020. Ήταν σφοδρός επικριτής των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης και του υπερπληθυσμού στις φυλακές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr