Συναγερμός σήμανε στο Παρίσι το πρωί της Κυριακής μετά από διάρρηξη στο μουσείο του Λούβρου ενώ λειτουργούσε κανονικά.
"Ανεκτίμητης" αξίας είναι τα κοσμήματα, τα οποία εκλάπησαν σήμερα το πρωί από το μουσείο του Λούβρου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ .
Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ 9:30 και 9:40 (τοπική ώρα, 10:30 και 10:40 ώρα Ελλάδας). Οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο μουσείο, που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, και έκλεψαν πολλά αντικείμενα τέχνης προτού διαφύγουν, εξήγησε στο AFP πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
"Έχει ξεκινήσει έρευνα και καταρτίζεται λεπτομερής κατάλογος με τα κλεμμένα αντικείμενα. Πέραν της εμπορικής τους αξίας, αυτά τα αντικείμενα έχουν ανεκτίμητη αξία από άποψη κληρονομίας και ιστορίας", τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Όπως δήλωσε ο Νουνιέζ σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι κακοποιοί, "3 ή 4" στον αριθμό, έδρασαν μέσα σε "7 λεπτά".
Εισήλθαν στο μουσείο χρησιμοποιώντας κινητό γερανό τοποθετημένο σε φορτηγάκι για να καταφέρουν να φτάσουν "στην αίθουσα Απόλλωνας".
Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι οι δράστες έκλεψαν κοσμήματα από τη συλλογή του Ναπολέοντα.
Οι δράστες είχαν στην κατοχή τους μικρά αλυσοπρίονα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ενώ μια μοτοσικλέτα εντοπίστηκε αφού διέφυγαν από το σημείο.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη ληστεία.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, Ρασίντα Ντατί, "δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες". "Βρίσκομαι στον χώρο μαζί με το προσωπικό του μουσείου και την αστυνομία. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη" σημείωσε.
"Μια κλοπή σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Βρίσκομαι στο σημείο μαζί με το προσωπικό του μουσείου και την αστυνομία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη", έγραψε η Ντατί.
Σε ανάρτηση το μουσείο του Λούβρου ανακοίνωσε στο κοινό πως θα παραμείνει κλειστό σήμερα λόγω "ειδικής περίστασης", χωρίς να αναφέρει κάτι για τη ληστεία, ενώ δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη ανακοίνωση.
Το Λούβρο είναι το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 9 εκατομμύρια το 2024, το 80% των οποίων ήταν αλλοδαποί.