Το Ισραήλ κατάφερε να κάνει το Ιράν να νιώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας τις ώρες πριν από τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ, φεύγοντας από τα αρχηγεία τους για ψεύτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Σαμπάτ και επιστρέφοντας κρυφά μεταμφιεσμένοι, όπως αποκάλυψε ο ισραηλινός στρατός.
Ειδικότερα, οι νέες πληροφορίες που παρουσιάζει η Daily Mail, εξηγούν πώς ο Χαμενεΐ αισθάνθηκε αρκετά ασφαλής ώστε να βγει από την κρυψώνα του για μια συνάντηση στο παλάτι του με ανώτερους αξιωματούχους. Στη συνέχεια, ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν 30 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των υπερσύγχρονων Blue Sparrows, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τα όρια του διαστήματος πριν χτυπήσουν τους στόχους τους.
Ο στόχος της επιχείρησης ήταν να αιφνιδιάσει τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, ώστε να μην προλάβουν αυτός και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να αντιδράσουν και να διαφύγουν. Ωστόσο, η όλη επιχείρηση κατέστη δυνατή μόνο χάρη στην παραπλάνηση της ισραηλινής ηγεσίας.
Φοβούμενοι ότι η αυξημένη δραστηριότητα γύρω από το κεντρικό στρατιωτικό συγκρότημα του IDF στο Τελ Αβίβ θα υποδείκνυε στο Ιράν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη επιχείρηση, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο παραπλάνησης. Ο στρατός δήλωσε: "Την Παρασκευή της επίθεσης, ο IDF έδωσε σκόπιμα την εντύπωση ότι ο στρατός έκλεινε για το Σαββατοκύριακο.
Δημοσιεύσαμε φωτογραφίες και πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι το προσωπικό του IDF και η ανώτατη ηγεσία επέστρεφαν στα σπίτια τους για το δείπνο του Σαββάτου". Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμοι στρατηγοί φρόντισαν να φανούν να φεύγουν από το αρχηγείο και να επιστρέφουν στις οικογένειές τους.
Ωστόσο, δεν έμειναν για πολύ στο σπίτι τους, αλλά επέστρεψαν διακριτικά αργότερα, με πολλούς από αυτούς να επιστρέφουν στο αρχηγείο μεταμφιεσμένοι. Το Σάββατο το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και F-15, απογειώθηκαν στις 7.30 π.μ. ώρα Ιράν και έφτασαν στη θέση τους δύο ώρες αργότερα.
Τα αεροσκάφη του IDF εκτόξευσαν τους πυραύλους Blue Sparrow στις 9.40 π.μ., με τουλάχιστον 30 να κατευθύνονται προς το συγκρότημα του Αγιατολάχ στο κέντρο της Τεχεράνης.
Οι Blue Sparrows, που παράγονται στο Ισραήλ και έχουν εμβέλεια 2.000 χλμ, ζυγίζουν περίπου 1,9 τόνους και αρχικά δημιουργήθηκαν για να δοκιμάσουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας.
Από τη δημιουργία τους το 2013, όμως, έχουν προσαρμοστεί για να χρησιμοποιηθούν ως πύραυλοι αέρος-επιφάνειας λόγω της υψηλής τους ταχύτητας. Καθώς εκτοξεύονταν οι πύραυλοι, ο IDF διέκοψε ταυτόχρονα τη λειτουργία περίπου δώδεκα πύργων κινητής τηλεφωνίας κοντά στην οδό Pasteur, κάνοντας τα τηλέφωνα να εμφανίζονται απασχολημένα όταν καλούνταν και εμποδίζοντας την ασφάλεια του Χαμενεΐ να λάβει πιθανές προειδοποιήσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανώτεροι αξιωματούχοι της ιρανικής εθνικής ασφάλειας βρισκόταν σε άλλο τμήμα του κτιρίου. Δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες - ο υποναύαρχος Αλί Σαμκάνι και ο διοικητής του IRGC, υποστράτηγος Μοχάμαντ Πακπούρ - καθώς και η κόρη, ο εγγονός, η νύφη και ο γαμπρός του Χαμενεΐ σκοτώθηκαν επίσης στις επιθέσεις στην Τεχεράνη.
Η σύζυγος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, η 79χρονη Μανσούρε Χοτζαστέ Μπαγκερζάντε, σκοτώθηκε επίσης. Το ίδιο συνέβη και με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι ισραηλινοί είχαν επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις κάμερες της Τεχεράνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτενώς από το Ιράν για να κατασκοπεύουν τους αντιπάλους του καθεστώτος και τον ίδιο τον πληθυσμό του, και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των βασικών σωματοφυλάκων.
"Γνωρίζαμε την Τεχεράνη όπως γνωρίζουμε την Ιερουσαλήμ", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών στην εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η CIA είχε επίσης μια ανθρώπινη πηγή που παρείχε ζωτικές πληροφορίες.
Σε συνδυασμό με τα ισραηλινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τους αλγόριθμους που εξέταζαν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με την ηγεσία του Ιράν και τις κινήσεις της, η πηγή τους επέτρεψε να εντοπίσουν τον Χαμενεΐ στη συνάντηση όπου χτυπήθηκε.