Η Ευρώπη σφραγίζει τα σύνορα & οι πρόσφυγες μένουν εδώ

Παραμένει το αδιέξοδο στην προσφυγική κρίση. Εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ. Κλείνουν τα σύνορα, στέλνουν στρατό κατά των διακινητών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε σκληρή δοκιμασία τίθενται εκτός όλων των άλλων οι εσωτερικές σχέσεις και το σύστημα Σένγκεν στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών που φτάνουν στην Ευρώπη ενώ η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε σφραγίζουν τα σύνορά τους.

Στις 16:00 συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε προκειμένου να καταλήξουν επί της πρότασης της Κομισιόν για το υποχρεωτικό «μοίρασμα» επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέβαλαν κατά την συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έλαβε απόφαση για τη μετεγκατάσταση 40.000 πρoσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση που καθιερώνει προσωρινά μέτρα αναφορικά με την διεθνή προστασία προς όφελος της Ιταλίας και της Ελλάδας». Η απόφαση καθιερώνει έναν μηχανισμό προσωρινής και έκτακτης μετεγκατάστασης για δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη και αφορά πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και έφτασαν στα ανωτέρω κράτη-μέλη από τις 15 Αυγούστους έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν θα λάβουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που εντάσσεται στον μηχανισμό μετεγκατάστασης. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχουν στην απόφαση.

Reuters: Σε τροχιά σύγκρουσης τα κράτη της ΕΕ για το θέμα των προσφύγων

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση είναι το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης τη Δευτέρα αναφορικά με τις προτάσεις για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ήπειρο, αναφέρει το πρακτορείο.

Το προσχέδιο που επρόκειτο να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών αφορούσε την πρόταση για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις υποστηρίζονται από τη Γερμανία, αρκετές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προέβαλαν αντιστάσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία επρόκειτο να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις για την ανάληψη δεσμεύσεων από τα κράτη μέλη που θα αφορούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι 40.000 πρόσφυγες θα κατανεμηθούν σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόταση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την υποστήριξη της Α. Μέρκελ και του Φ. Ολάντ πρότεινε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη της Ευρώπης, ωστόσο οι προτάσεις αυτές συνάντησαν την έντονη αντίδραση των πρώην κομουνιστικών κρατών της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως την Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Στρατιωτική δράση κατά δουλεμπόρων στη Ν.Μεσόγειο

Σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ε.Ε έχει ήδη αποφασίσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των διακινητών αλλά προς το παρόν η απόφαση αφορά τη Νότιο Μεσόγειο και την δουλεμπορική δραστηριότητα από την Λιβυή.

Η Ελλάδα εκτός της διευθέτησης των χαρτιών των χιλιάδων προσφύγων για τους οποίους υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν εδώ έχει να αντιμετωπίσει και τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

«H Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όμως τώρα ήρθε η ώρα να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη», δήλωσε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους μετανάστες δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Ακόμη ανέφερε ότι χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν βοήθεια και καταφύγιο στην Ευρώπη και πως η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί και εργάζεται σκληρά να διαχειριστεί το πρόβλημα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τις προτάσεις και τα μέτρα που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ευρώπη, θα προσπαθήσουν να εργαστούν σκληρά για την επίλυση της κρίσης, «τηρώντας παράλληλα αποστάσεις από ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες».

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επισήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Κλείνουν τα σύνορα

Μετά τη Γερμανία και την απόφασή της να βάλει στον «γύψο» τη Συνθήκη Σένγκεν, κλείνοντας τα σύνορα της στους πρόσφυγες, ο αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν ανακοίνωσε την αποστολή 2.200 αυστριακών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ηδη έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία. Η Κομισιόν πάντως ανακοίνωσε ότι η Αυστρία δεν έχει ενημερώσει επίσημα την Επιτροπή για την απόφασή της να κλείσει τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία χθες, λέγοντας ότι η κίνηση έδειχνε την ανάγκη για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τους πρόσφυγες.

«Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς».

Η Ευρώπη σφραγίζει τα σύνορα & οι πρόσφυγες μένουν εδώ

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το γρηγορότερο εφικτό».

Αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους μετά από το άνοιγμα των συνόρων σε πρόσφυγες πριν από μια εβδομάδα, το οποίο ανέβασε τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στα ύψη, η Επιτροπή είπε: «Η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειριστεί η προσφυγική κρίση».

Η Ευρώπη σφραγίζει τα σύνορα & οι πρόσφυγες μένουν εδώ - εικόνα 2

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ μίλησε επίσης και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 16: 00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητηθούν συμβιβασμοί που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ευρώπη σφραγίζει τα σύνορα & οι πρόσφυγες μένουν εδώ - εικόνα 3

«Η ελεύθερη κίνηση ατόμων υπό (την συνθήκη) Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης,» ανέφερε η Κομισιόν στη δήλωσή της. «'Ομως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείρηση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα».

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ αύριο, Τρίτη για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας χθες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 21 Ιαν 2021 | 08:08

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναστέλλει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών για 100 ημέρες

Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ 21 Ιαν 2021 | 07:41

Πρώτη ημέρα Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Ξήλωμα πολιτικής Τραμπ με το καλημέρα - Οι 17 πρώτες αποφάσεις

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, το διάταγμα για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού. Καταργούνται σκληρές πολιτικές του Τραμπ ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ 19 Ιαν 2021 | 10:51

Συνθήκες παγετού στη Λέσβο - Νεκρός πρόσφυγας από το κρύο

Νεκρός βρέθηκε άνδρας το πρωί, εξαιτίας του κρύου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε απόκρημνη ακτή της Γέρας, νοτιοδυτικά του ομώνυμου κόλπου της Λέσβου.

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η ΒΑΥΑΡΙΑ ΖΗΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ 12 Ιαν 2021 | 13:26

Βόμβα Μέρκελ: Ως τις αρχές Απριλίου το lockdown - Φόβος για δεκαπλάσια κρούσματα λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού

Η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε πως το lockdown πιθανότατα θα συνεχιστεί ως τον Απρίλιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 05 Ιαν 2021 | 15:35

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η κοινή παρασκευή εμβολίων - Τι συζήτησαν Πούτιν και Μέρκελ

Oι δύο ηγέτες συζήτησαν "θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού".

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 04 Ιαν 2021 | 10:01

Μυτιλήνη: Μαχαίρωμα μεταξύ αλλοδαπών στο Καρά Τεπέ

Αλλοδαπός εισέβαλε σε χώρο που διαμένει άλλος αλλοδαπός στο Καρά Τεπέ, του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με μαχαίρι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 29 Δεκ 2020 | 13:38

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον Ερντογάν και τυχόν νέα κρίση στο μεταναστευτικό

"Είμαστε έτοιμοι, είμαστε θωρακισμένοι", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει νέα κρίση στο μεταναστευτικό ο Ερντογάν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Δεκ 2020 | 07:07

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Για την επίθεση στη δομή ανηλίκων, ο πατέρας κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

ΚΑΤΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ 13 Ιαν 2021 | 10:53

Ρεκόρ Γκίνες στα push ups από νεαρό Κρητικό - Εκανε 64 μέσα σε ένα λεπτό [βίντεο]

Ο νεαρός Κρητικός Γιώργος Κοτσιμπός έκανε 64 push ups σε ένα λεπτό και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής.

ΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ 13 Ιαν 2021 | 10:26

Προκλητικός ιερέας στο Αγρίνιο: Κοινώνησα 700 πιστούς τα Χριστούγεννα, δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός

Ο ιερέας στο Αγρίνιο είπε ότι κοινώνησε 700 πιστούς με κορονοϊό και στη συνέχεια μετέλαβε από την ίδια λαβίδα και δεν νόσησε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 13 Ιαν 2021 | 09:00

Βούρκωσε on air ο Κικίλιας - Τα δάκρυα για τους ανθρώπους της υγείας: "Εχω δεθεί μαζί τους" [βίντεο]

Ο κ. Κικίλιας δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, όταν μίλησε για τη δραματική προσπάθεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ 12 Ιαν 2021 | 17:53

Ματίνα Παγώνη για μίμηση Ζαχαράτου: "Δεν το πέτυχε! Και θα του το πω…" [Βίντεο]

Πώς σχολίασε η Ματίνα Παγώνη το βίντεο με τη μίμησή της που κάνει τον γύρο του διαδικτύου