Η σοκολάτα στην Ακτή Ελεφαντοστού -την πρώτη σε εξαγωγές χώρα κακάο του πλανήτη, με ετήσια παραγωγή περί τους 1,6 εκατομμύρια τόνους - θεωρείται είδος πολυτελείας.
Μία μπάρα σοκολάτας κοστίζει 2 ευρώ, όταν ο μέσος καλλιεργητής κακάο κερδίζει 7 ευρώ την ημέρα, χρήματα με τα οποία φροντίζει 15μελή οικογένεια και 4 εργάτες.
Τη στιγμή που οι Δυτικοί θεωρούν τη σοκολάτα μέρος της καθημερινότητας τους και δη, σε απίθανες εκδοχές και γευστικά εκλεπτυσμένους συνδυασμούς, οι καλλιεργητές κακάο -του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας- στην Ακτή Ελεφαντοστού, απλά, δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ.
Δείτε την αντίδραση του Αλφόνσο, ενός από τους μικρούς καλλιεργητές κακάο, στην προσφορά του «επισκέπτη» κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.
Ο δημοσιογράφος βγάζει μία σοκολάτα, αλλά ο Αλφόνσο δεν αναγνωρίζει τη συσκευασία. Οχι μόνο αυτό, αλλά αγνοεί εν γένει τη χρήση του κακάο. Όπως λέει, δεν ξέρει τί γίνονται οι κόκκοι όταν τους παίρνει ο έμπορος, το μόνο που ξέρει είναι ότι χρησιμοποιούνται σε κάτι «που τρώγεται», αλλά όπως λέει, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτό αληθεύει...
Η πρώτη δοκιμή, η πρώτη αντίδραση - «είναι πολύ γλυκιά!» λέει «δεν ήξερα ότι αυτή είναι η γεύση του κακάο»– η εντύπωση που του κάνει η εμφάνιση της -σε τετραγωνάκια- ο ενθουσιασμός να μοιραστεί με τους φίλους του «το πολύτιμο δώρο».
Όταν έρχεται η ώρα να δοκιμάσουν σοκολάτα και οι εργάτες του, δείχνουν δύσπιστοι. Ρωτούν τον «επισκέπτη» εάν είναι 100% σίγουρος ότι, η απολαυστική σοκολάτα που μόλις δοκίμασαν έχει αληθινά σχέση με το κακάο... Το δικό τους κακάο...