ΟΗΕ: Παγκόσμιος φόρος τιμής στον Κόφι Άναν

Από τη γενέτειρά του την Αφρική έως την Αμερική, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Από τη γενέτειρά του την Αφρική έως την Αμερική, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν, που απεβίωσε στην Ελβετία σε ηλικία 80 ετών.

«Ο Κόφι Άναν αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον πλανήτη ένα μέρος όπου θα επικρατεί η ειρήνη» επισήμανε η Νίκι Χέιλι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για έναν διπλωμάτη «που εργαζόταν ακούραστα προκειμένου να μας ενώσει».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε «την ακεραιότητά του, την αποφασιστικότητά του, την αισιοδοξία του και την αίσθηση της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε» υπογραμμίζοντας ότι ο Άναν «κινητοποίησε και ενέπνευσε» την «επόμενη γενιά ηγετών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι «ειλικρινά θαύμαζε τη σοφία και το θάρρος» του εκλιπόντος διπλωμάτη.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η «φωνή του Κόφι Άναν» θα «μας λείψει πολύ σε μια εποχή όπου η από κοινού αναζήτηση λύσεων στα διεθνή προβλήματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Κόφι Άναν και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τον χαρακτήρισε «είδωλο και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Αφρικανούς και τους λάτρεις της ειρήνης».

Ένας πράος διαμεσολαβητής

Το αίσθημα μοιάζει με αυτό που έχει κανείς την πρώτη μέρα του σχολείου, εξομολογήθηκε ο Κόφι Ανάν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η πορεία του προς την κορυφή του διεθνούς οργανισμού ξεκίνησε στο Κουμάσι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γκάνας, όπου γεννήθηκε το 1938 ως γιος επιφανούς οικογένειας. Ο πατέρας του είχε διατελέσει μάλιστα περιφερειακός κυβερνήτης κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Η καταγωγή του επέτρεψε στον Κόφι Ανάν να λάβει εξαιρετική μόρφωση. Μετά το σχολείο σπούδασε στη Γκάνα και στις ΗΠΑ.

Σε ηλικία 24 ετών αναλαμβάνει διοικητική θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα επόμενα χρόνια η καριέρα του ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία: επικεφαλής προσωπικού στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κάιρο, αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Το 1993 ο τότε γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούρος Γκάλι διόρισε τον Κόφι Ανάν δεύτερο γενικό γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών, καθιστώντας τον υπεύθυνο για πάνω από 75.000 στρατιώτες ανά τον κόσμο.

Ρουάντα, Σχέδιο Ανάν και Νόμπελ Ειρήνης

Τότε η καριέρα του υπέστη τα πρώτα πλήγματα. Κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 εξτρεμιστικά στρατεύματα της φυλής των Χούτου εκτέλεσαν πάνω από 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου. Μήνες πριν από την τραγική κλιμάκωση ο επικεφαλής της αποστολή του ΟΗΕ στη Ρουάντα Ρομέο Νταλέρ είχε προειδοποιήσει για συγκρούσεις ζητώντας ενισχύσεις. Όμως ο Κόφι Ανάν δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα, πιθανόν επειδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόθεση να εμπλακούν πιο ενεργά στη Ρουάντα. Του ασκήθηκε σκληρή κριτική. Στην επέτειο δέκα ετών από τη γενοκτονία, το 2004, ο Κόφι Ανάν παραδέχθηκε ότι απέτυχε. «Η διεθνής κοινότητα απέτυχε στη Ρουάντα. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας γεμίζει θλίψη και ντροπή», δήλωσε.

Ωστόσο, η σταδιοδρομία του στον ΟΗΕ συνεχίστηκε. Με πίεση των ΗΠΑ εξελέγη το 1997 γενικός γραμματέας –ο πρώτος με καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να είναι απλά ανώτατο διοικητικό στέλεχος, αλλά να εμπλακεί ενεργά στα παγκόσμια πολιτικά τεκταινόμενα. Η μάχη ενάντια στη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και το AIDS ήταν για τον Κόφι Ανάν εξίσου σημαντική με τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε εστίες πολιτικών κρίσεων. Σε Ελλάδα και Κύπρο έγινε ευρέως γνωστός για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού με το ομώνυμο «Σχέδιο Ανάν», το οποίο απερρίφθη το 2004 σε δημοψήφισμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ αναγνώρισε το διπλωματικό του έργο το 2001, απονέμοντάς του το Νόμπελ Ειρήνης. «Ο Κόφι Ανάν είναι εξέχων εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και πιθανόν ο πιο αποτελεσματικός γενικός γραμματέας στην ιστορία του οργανισμού», είχε δηλώσει στην DW ο τότε πρόεδρος της επιτροπής Γκούναρ Μπέργκε. Κατά την παραλαβή του βραβείου ο Κόφι Ανάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εξαιρετικά μετριόφρων, λέγοντας ότι το βραβείο δεν ανήκει μόνο στον ίδιο «αλλά κατά ήμισυ στους συναδέλφους μου σε όλον τον κόσμο που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιδίωξη της ειρήνης και σε συχνές περιπτώσεις έχουν ρισκάρει ή ακόμη και χάσει τη ζωή τους για την ειρήνη».

Αποτυχημένη προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΟΗΕ

Κι ενώ δημοσίως το κλίμα ήταν πανηγυρικό για τον Κόφι Ανάν, η στήριξη των χωρών μελών του ΟΗΕ προς το πρόσωπό του άρχισε να φθίνει. Οι προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει ριζικά τον διεθνή οργανισμό, δίνοντας μεταξύ άλλων θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, ναυάγησαν κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ.

Οι πιέσεις εναντίον του εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν το 2003 επέρριψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι παραβίασε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών με την επίθεσή του στο Ιράκ. Το 2004 ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΟΗΕ έπληξε το κύρος του. Παρότι μια εξεταστική επιτροπή απάλλαξε τον Κόφι Ανάν το 2005, διαπίστωσε ότι δεν διαθέτει πια επαρκή έλεγχο του οργανισμού που διευθύνει.

Μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του ως γ.γ. του ΟΗΕ, ο Ανάν αποσύρθηκε το 2007 από το παγκόσμιο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε σειρά αναπτυξιακών οργανισμών και γράφοντας τα απομνημονεύματά του. Τον Φεβρουάριο του 2012 ανέλαβε θέση ειδικού διαμεσολαβητή για τον πόλεμο στη Συρία, ωστόσο μετά από έξι μήνες αποχώρησε μετά από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Μέσω του ιδρύματός του δεν σταμάτησε να σχολιάζει επίκαιρα θέματα και γεγονότα. Για τις πρόσφατες μαθητικές διαδηλώσεις κατά του αμερικανικού λόμπι όπλων επισήμανε μέσω twitter ότι «όταν οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, ο λαός μπορεί να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο και να εξαναγκάσει τους ηγέτες να τον ακολουθήσουν».

Ο Κόφι Ανάν ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Νάνε στη Γενεύη. Μετά από σύντομη ασθένεια έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών σε νοσοκομείο της Βέρνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ 12 Νοε 2020 | 08:04

Ο Κιμ δεν αφήνει το "κουμπί": Κατηγορεί τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ως μαριονέτα της Δύσης

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα πυρηνικά όπλα.

ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 11 Νοε 2020 | 07:58

NATO: Ο Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων του ΟΗΕ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επέκρινε τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που προωθήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ 05 Νοε 2020 | 20:51

Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την πανδημία στις 3 και 4 Δεκεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να οργανώσει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη έκτακτη σύνοδο

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ 29 Οκτ 2020 | 09:13

Κορονοϊός - Έκκληση ΟΗΕ: Κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά

Η Unesco, Unicef και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να μείνουν ανοικτά τα σχολεία.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 12 Νοε 2020 | 16:31

Κορονοϊός: Συγκινεί άνεργος Γάλλος τενόρος - Επιβιώνει με πατάτες και μακαρόνια και τραγουδάει στο μπαλκόνι του [Βίντεο]

Ο Γάλλος τενόρος Στεφάν Σενεσάλ επιβιώνει με μακαρόνια και πατάτες από τότε που η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τις αίθουσες όπερας να κλείσουν.

ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ 11 Νοε 2020 | 17:50

Viral βίντεο: Υπoστηρικτές του Μπάιντεν χορεύουν το "All I Want For Christmas Is You" - Ενθουσιάστηκε η Μαράια Κάρεϊ

Η Μαράια Κάρεϊ προσθεσε τη σφραγίδα της έγκρισης της και ανάρτησε το viral βίντεο και στον δικό της λογαριασμό στο Twitter.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 10 Νοε 2020 | 13:43

Πλημμύρες στην Κρήτη: Καρέ καρέ η διάσωση γυναίκας από τα ορμητικά νερά [βίντεο]

Συγκλονιστικές εικόνες από την διάσωση γυναίκας - Ποτάμια οι δρόμοι από τις πλημμύρες στην Κρήτη

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ 28 Νοε 2020 | 16:17

Γαλλία: Χαλάρωσε το lockdown- "Ουρές" έξω από τα καταστήματα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Κομμωτήρια, κουρεία, καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και παιχνιδιών επαναλειτουργούν από σήμερα σε όλη τη χώρα.

Ο ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΛΑΡΑ 28 Νοε 2020 | 14:22

Μαραντόνα: Σοκ με 19χρονο που υποστηρίζει πως είναι γιος του - Ζητά εκταφή για να γίνει τεστ DNA

Νεαρός που υποστηρίζει πως είναι γιος του Ντιέγκο Μαραντόνα ζητάει να γίνει εκταφή της σορού προκειμένου να υποβληθεί σε τεστ DNΑ

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΜΕΝΕΙ 28 Νοε 2020 | 12:28

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν για τη δολοφονία του επιστήμονα - "Βλέπει" το Ισραήλ πίσω από την ενέδρα θανάτου

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την ενέδρα κοντά στην Τεχεράνη με θύμα τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ 28 Νοε 2020 | 11:21

ΗΠΑ: "Την πάτησε" ο Τραμπ - Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες - αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν - έναντι 232 του Τραμπ.

27 Νοε 2020 | 22:02

ΗΠΑ: "Σφαλιάρα" σε Τραμπ από Εφετείο - Επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια

Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ