Πολεμικό συμβούλιο στη Ρωσία: Ετοιμάζουν τα αντίποινα

Kαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά. Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Kαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS.

Σε μια άμεση κίνηση απάντησης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέστειλε κάθε στρατιωτική επικοινωνία και συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την Τουρκία, ενώ ο μεγαλύτερος ρωσικός οργανισμός τουρισμού αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα πακέτα διαμονής για ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ζημιές των πρακτόρων θα καλυφθούν από το κράτος.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους αποτελεί «εχθρική ενέργεια», υποβάλλοντας διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της ρωσικής ηγεσίας, με τις εκτιμήσεις για το εάν τα «αντίποινα» της Μόσχας θα λάβουν και στρατιωτική μορφή να διίστανται.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας σε δημόσιες δηλώσεις του και έμπλεος οργής χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως πισώπλατο μαχαίρωμα από «συνεργούς της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Μη-φιλική ενέργεια η κατάρριψη του αεροσκάφους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσ ότι θεωρεί την κατάρριψη ενός αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια». «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν μη φιλική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο. Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν θα επηρεαστούν από την κατάρριψη του μαχητικού.

«Κεραυνοί» Πούτιν κατά Τουρκίας

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να επικοινωνήσει με την Μόσχα επέλεξε να φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ και να εμφανίσει την υπόθεση σαν η Ρωσία να κατέρριψε δικό της αεροσκάφος.

Κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος από το πετρέλαιο που διακινεί το ISIS κατευθύνεται στην Τουρκία και μ'αυτό τον τρόπο η Αγκυρα στηρίζει οικονομικά τους τρομοκράτες. Ανέφερε μάλιστα πως το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε μέσα σε συριακό έδαφος 4 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την κίνηση μιας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και προϊόντων του προς την Τουρκία από εδάφη που κατέχει το ISIS. Αυτό εξηγεί τη σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα χτυπώντας τα αεροσκάφη μας που πολεμούν την τρομοκρατία. Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους για να αποφύγουμε ατυχήματα στο αέρα και όπως γνωρίζεται η Τουρκία είναι ανάμεσα σε αυτούς που υποτίθεται πως πολεμούν την τρομοκρατία μέσα στην αμερικανική συμμαχία», ανέφερε ο Πούτιν και πρόσθεσε:

«Αν το ISIS βγάζει τόσα πολλά λεφτά -και μιλάμε για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια, πιθανότητα δισεκατομμύρια- με το εμπόριο πετρελαίου και υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις μιας ολόκληρης χώρας, είναι ξεκάθαρο γιατί είναι τόσο τολμηροί και θρασείς, γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με έναν τόσο αποτρόπαιο τρόπο, γιατί κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης»

Το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Hmeymim και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, ανέφερε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Αγκυρας.

Στηρίζει την Τουρκία το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, στήριξη στην Τουρκία έδωσε το ΝΑΤΟ, μέσω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας. O Jens Stoltenberg έκανε εκκληση για ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Καλώ σε ηρεμία και διπλωματία και αποκλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία.

Ερωτηθείς για το αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο Stoltenberg δήλωσε πως οι εκτίμησεις που υπάρχουν και από άλλα μέλη της συμμαχίας είναι συνεκτικές με τις πληροφορίες που έδωσε η Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής απευθείας επαφή μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, επιβεβαίωσε ωστόσο έχουν υπάρξει επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων πως το ρωσικό τζετ εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί. Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Reuters, οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει πως η είσοδος του ρωσικού αεροπλάνου στον τουρκικό εναέριο χώριο διήρκησε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, διπλωμάτες που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως παρά το γεγονός ότι κανείς από τους εκπροσώπους των 28 χωρών δεν υποστήριξε τις πράξεις της Ρωσίας, αρκετοί εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνόδευσε το ρωσικό αεροσκάφος έξω από τον εναέριο χώρο της. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για διαχειριστεί κανείς τέτοια περιστατικά», ανέφερε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 08 Σεπ 2020 | 19:48

Βίντεο ντοκουμέντο από τη νύχτα τρόμου στην Ανάβυσσο: Καρέ καρέ η εισβολή των ληστών στα σπίτια

Στο βίντεο φαίνονται οι τρεις ληστές στην Ανάβυσσο που από τη μία μονοκατοικία μπαίνουν στην άλλη

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ 07 Σεπ 2020 | 18:56

Big Brother: Ψυχολόγος σχολιάζει τη χυδαία ατάκα περί βιασμού - "Το Κολοσσαίο της τηλεόρασης" [Βίντεο]

"Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο, αλλιώς έχει βιασμό" ήταν η χυδαία ατάκα παίκτη του Big Brother

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ 07 Σεπ 2020 | 16:06

Ο Αγγελος Συρίγος στο TheToc: Ο Ερντογάν φλερτάρει με θερμό επεισόδιο...έστω και "κατά λάθος" [βίντεο]

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Αγγελος Συρίγος μιλάει στο TheToc για το πόσο πιθανό θεωρεί ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 23 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Θετικός στον ιό άνδρας της ασφάλειάς του

Το πρώτο τεστ κορονοϊού στο οποίο υπεβλήθη ο Γερμανός ΥΠΕΞ βγήκε αρνητικό

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 77 ΧΡΟΝΙΑ 23 Σεπ 2020 | 16:58

Τέλος το "Uncle Ben's" και επίσημα από τις συσκευασίες - Έρχεται το "Ben’s Original"

Το "Uncle Ben's" αλλάζει το εμπορικό του σήμα και το μετονομάζει σε "Ben's Original"

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ 23 Σεπ 2020 | 16:48

Κορονοϊός: Σύγχυση με τα νέα μέτρα στη Βρετανία - "Μην τρέχετε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ"

Επιφυλακτικότητα και σύγχυση επικράτησε μετά τα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού

23 Σεπ 2020 | 16:07

Τασμανία: Σοκ με νεκρές 380 φάλαινες - πιλότους που έχασαν τον δρόμο τους [συγκλονιστικές εικόνες]

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι 380 φάλαινες-πιλότοι, που έχουν εξοκείλει σε απομακρυσμένες ακτές του νησιού Τασμανία της Αυστραλίας, έχουν πεθάνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 15:12

Μεταναστευτικό: Παραδοχή αποτυχίας από την Ευρώπη - Nέα πρόταση για το άσυλο - Αυτό είναι το νέο μοντέλο

Το τρέχον σύστημα για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί πλέον, τονίζει η Κομισιόν.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ 23 Σεπ 2020 | 14:38

Το Βατικανό θα υποδεχθεί 300 πρόσφυγες από τη Λέσβο- Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Είναι η δεύτερη φορά που το Βατικανό υποδέχεται πρόσφυγες από τη Λέσβο

ΑΝΔΡΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕ «ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΜΠΑΡ» 23 Σεπ 2020 | 14:17

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ - Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας [Εικόνες-Βίντεο]

Ο Πύργος του Άιφελ εκκενώθηκε και η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

DEUTSCHE WELLE 23 Σεπ 2020 | 13:06

Κορονοϊός: H Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown - Ολο και αυστηρότερα τα μέτρα

Mε την εκτόξευση νέων κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται ο φόβος για επιβολή νέων απαγορευτικών στην Ευρώπη.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ 23 Σεπ 2020 | 12:54

ΗΠΑ - Συγκλονίζει 35χρονη με κορονοϊό μετά από 100 ημέρες νοσηλείας: Είμαι εξαντλημένη, ούτε πρωινό δεν μπορώ να φτιάξω

Τραγική πρόβλεψη: Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσει τις 378.000 ως το τέλος του έτους.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ 23 Σεπ 2020 | 11:35

Ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου όπου νοσηλευόταν.