X

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ανάπτυξη με προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις

"Η ανάπτυξη με πρόσημο τη βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα" τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης.

Γράφει: TheToc team

Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση μας απειλεί άμεσα, είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να επενδύσουν σε πρακτικές βιώσιμες ανάπτυξης.

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με τον leader της εγχώριας αγοράς μπύρας να επενδύει 65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, με προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις.

Η εταιρεία έχει βασίσει το πλάνο σε τρεις βασικούς πυλώνες: το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Υπευθυνότητα.

Η προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος

Η δέσμευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το Περιβάλλον αφορά την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030, ενώ έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20%, από το 2018.

Παράλληλα, φροντίζει για την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση υλικών, αξιοποιώντας σε ποσοστό 79,4% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Επιπλέον, έχει πετύχει την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και τη μείωση του όγκου των αποβλήτων, με το ποσοστό ανάκτησής τους να ανέρχεται σε 99,6%.

Το 95% των φιαλών που εμπορεύεται στην αγορά είναι επιστρεφόμενο, ενώ παράλληλα μειώνει τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα είναι καθαρό.

Στο πλευρό της Κοινωνίας με δύο μεγάλα προγράμματα

Ως προς τον πυλώνα της Κοινωνίας, κατά τη διετία 2021-2022 η εταιρεία εκπόνησε και υλοποίησε δύο μεγάλα προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, αποκατέστησε χρόνια προβλήματα σε δύο σχολεία της περιοχής ενώ παράλληλα συγχρηματοδότησε τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Με το πρόγραμμα "Νερό για το Αύριο", που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλία, αναδείχτηκαν οι λύσεις για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη χρήση του νερού.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε υλοποιείται μεγάλο μέρος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας και αποτελεί το πλέον ελλειμματικό υδατικό διαμέρισμα στην ελληνική επικράτεια.

Μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς της "από το χωράφι ως το ποτήρι", η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί ένα θετικό ντόμινο επίδρασης, που ωφελεί την ελληνική κοινωνία. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η άμεση οικονομική αξία που διανέμεται στην κοινωνία ανέρχεται στα €378 εκατ. για τα έτη 2021-2022.

Εκπαιδεύει τους επαγγελματίες για την υπεύθυνη διάθεση αλκοόλ

Στο κομμάτι της Υπευθυνότητας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποδεικνύει συνεχώς την ευαισθητοποίησή της με δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Την περίοδο 2021-2022 ίδρυσε την εφαρμογή "ΣΕΡΒΙΡΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ” μαζί με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Νηφάλιοι-στην υγειά μας" και την Ένωση Bartenders Ελλάδος με στόχο την πληροφόρηση των επαγγελματιών της εστίασης για τη σημασία και την αξία της υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ.

Την ίδια ώρα, η ενισχύει διαρκώς την κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ προσφέροντας στον πελάτη συνολικά 5 επιλογές προϊόντων μηδενικού αλκοόλ.

Φυσικά, οι 809 εργαζόμενοί της βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έχοντας διαμορφώσει ένα εργασιακό περιβάλλον που προτάσσει τη συμπερίληψη και προάγει ίσες ευκαιρίες για όλους, με έμπρακτο σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στην εταιρεία αυξήθηκε κατά 15%, ενώ σε ετήσια βάση αφιερώνονται 20,5 ώρες ανά εργαζόμενο στην εκπαίδευση.

"Η ανάπτυξη με πρόσημο τη βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα"

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης: "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζητούμενο κάθε εταιρείας είναι η επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών της στόχων, σε ένα σύνθετο και πολλές φορές απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον. Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους ανθρώπους της, αυτή η επιτυχία έχει ως προϋπόθεση την συνεχή και συστηματική συμβολή μας στην δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, με τρόπο συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Τα στοιχεία που παρατίθενται, αναφορικά με τους πυλώνες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Υπευθυνότητας, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Είναι στην ουσία η αποτύπωση των αξιών με τις οποίες πορευόμαστε επί 60 χρόνια, παράγοντας ένα καλύτερο αύριο και αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη με πρόσημο τη βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα".

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκπονήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επίδοση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι διαθέσιμες εδώ.