Τη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σε μια συγκυρία όπου η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες, ανέδειξε η Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων για τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα, μιλώντας στην κάμερα του Capital.tv, στο περιθώριο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως τόνισε η κυρία Ξηρουχάκη, η Ευρώπη προχωρά –έστω και με καθυστέρηση– σε μια κρίσιμη αναγνώριση: τα μέταλλα και η ασφάλεια εφοδιασμού τους αποτελούν πλέον θεμελιώδη πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες και το πρόγραμμα RePowerEU δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής στρατηγικών πόρων.
Σε αυτό το τοπίο, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό "παίκτη", αξιοποιώντας τον ορυκτό της πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν επενδύσεις όπως αυτές της Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. δολάρια και τοποθετούν τη χώρα στον χάρτη της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο των Σκουριών, ένα από τα ελάχιστα μεγάλα projects παραγωγής χαλκού και χρυσού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χαλκός, όπως υπογράμμισε η κ. Ξηρουχάκη, αποτελεί κρίσιμο υλικό για την πράσινη μετάβαση, τα δίκτυα ενέργειας, τα data centers και τη σύγχρονη αμυντική βιομηχανία, με τη ζήτηση να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί άνω του 50% έως το 2035.
Παράλληλα, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική στηρίζουν σήμερα περισσότερες από 4.300 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομία. Μόνο το τελευταίο έτος, σημαντικά έσοδα από μεταλλευτικά τέλη κατευθύνθηκαν προς τον Δήμο Αριστοτέλη, ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία και τις τοπικές υποδομές.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων ύψους 80 εκατ. δολαρίων, με έργα που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, από υποδομές έως δράσεις κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, ενισχύεται η τοπική επιχειρηματικότητα μέσω συνεργασιών με προμηθευτές, ενώ οι εξαγωγές της δραστηριότητας συμβάλλουν σημαντικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ξεπερνώντας τα 1,8 δισ. ευρώ.
Όπως υπογράμμισε η κ. Ξηρουχάκη, η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα έχει πλέον μετασχηματιστεί, ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες, αυτοματισμούς και αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, με στόχο τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Πηγή: Capital