Φτιάξτε την Παριανή μαγειρίτσα της Αργυρώς

Οι παραδόσεις του Πάσχα είναι πολλές, αλλά η μαγειρίτσα είναι ίσως η γευστικότερη- Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται με το TheTOC.gr τη συνταγή του νησιού της

ftiakste-tin-pariani-mageiritsa-tis-argurws
SHARE THIS
0
SHARES

«Στο νησί το Πάσχα είναι πάντα διαφορετικό, πιο νόστιμο, πιο χρωματιστό. Οι άνθρωποι ακολουθούν τις παραδόσεις σε όλους τους τομείς. Οι ξένοι τουρίστες, αλλά και οι Έλληνες επισκέπτες ακολουθούν τα έθιμά μας και ζουν λίγες μέρες σαν Παριανοί. Και βέβαια αγαπάμε πολύ το φαγητό. Η μαγειρίτσα της Πάρου, όπως την έχω μάθει από τη μητέρα μου και εκείνη από τη δική της και περνάει από γενιά σε γενιά είναι το νοστιμότερο πιάτο που έρχεται στο μυαλό μου και σφραγίζει αυτές τις Άγιες μέρες. Αυτή η συνταγή είναι μια από τις πιο αγαπημένες όλων όσοι επισκέπτονται το argiro.gr» λέει στο TheTOC.gr η αγαπημένη μαγείρισσα.

Μάλιστα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει φτιάξει τη μαγειρίτσα και σε διάφορα φεστιβάλ φαγητού που έχει συμμετάσχει για να παρουσιάσει την Ελληνική κουζίνα στην Αμερική. «Η γεύση της μαγειρίτσας δεν έχει καμμία σχέση με την κουζίνα άλλων λαών, ιδίως των Αμερικανών. Για αυτούς είναι ένα ελληνικό gourmet πιάτο. Όσοι τη δοκίμασαν ξετρελάθηκαν!» περιγράφει στο TheTOC.gr.

Ακολουθήστε τις οδηγίες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και φτιάξτε λοιπόν την παραδοσιακή Παριανή μαγειρίτσα.  

 

Υλικά 

  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
  • 2 μαρούλια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ, τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι  

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουµε τα εντεράκια γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
 
Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια. 
 
Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
 
Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.   
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε  µέτρια φωτιά για 6΄-8΄ να γίνουν διάφανα.
 
Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25΄-30΄. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15΄. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
 
Για το αυγολέµονο: Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. 
Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
 

Extra tips επιτυχίας

-Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρούστα.
-Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.
-Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook