Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014

Ποια κόκκινα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ξεχώρισαν μέσα στο 2014; Οι ειδικοί των Cellier καταγράφουν τις ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε!

poia-einai-ta-kokkina-ellinika-krasia-pou-ksexwrisan-ta-cellier-gia-to-2014
SHARE THIS
0
SHARES

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα

 

Για τα κόκκινα κρασιά οι επιλογές μας δεν μπορούσαν να μην ξεκινήσουν από το Αγιωργίτικο και τη Νεμέα. Πιστεύουμε ότι η πραγματική δύναμη της ποικιλίας και της περιοχής είναι τα κρασιά που εκφράζουν καλύτερα την φρουτώδη υπόσταση της και όχι τη δύναμη και τη συγκέντρωση της καθώς θα χρειαστεί πολύ δουλειά στο αμπέλι για να φτάσουμε ποιοτικά σε υψηλό επίπεδο σε αυτή την κατηγορία. Το Κτήμα Παπαϊωάννου με την μαύρη ετικέτα του 2007 που βρίσκεται στην αγορά αυτή τη στιγμή και κοστίζει κάτω από 10 ευρώ στο ράφι αποτελεί ένα από τα πιο κλασσικά παραδείγματα αυτής της έκφρασης. Άφθονο ώριμο φρούτο, γλυκά μπαχαρικά, ισορροπημένο βαρέλι, τεράστιες επιλογές για το φαγητό. Η οικογένεια Παπαϊωάννου συνδυάζοντας τη σοφία της περιοχής με την εργατικότητα, μας παρουσιάζει σταθερά ένα κρασί που είναι παράδειγμα απόλαυσης σε εξαιρετική τιμή.

Ξινόμαυρο Κτήμα Άλφα

Το Ξινόμαυρο είναι η άλλη σπουδαία ερυθρή ποικιλία του Ελληνικού αμπελώνα που μας ενθουσιάζει για τον αρωματικό της πλούτο αν και εξαιρετικά δύσκολο στο στόμα. Τα δύο επόμενα κρασιά έχουν δείξει ένα διαφορετικό δρόμο για την εξομάλυνση αυτού του προβλήματος. Το πρώτο μας έρχεται από τη Φλώρινα και το Κτήμα Άλφα από έναν υπέργηρο προφυλλοξηρικό αμπελώνα που παράγει τόσο μικρές ποσότητες που αν και το κάνει αντιεμπορικό ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Σταυρίδης του συμπεριφέρονται με τον δέοντα σεβασμό που αρμόζει στα χρόνια του. Ένα Ξινόμαυρο που έχει πιο γυαλισμένες τανίνες, υψηλή οξύτητα, αλλά με τέτοιο όγκο και αρωματική ένταση που τα δύο χρόνια στο βαρέλι μόλις που φαίνονται. Ένα κρασί που θυμίζει τα μεγάλα Barbaresco του Gaja, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, που εξελίσσεται μοναδικά και φτάνει στην κορύφωση του στην δεκαετία.

Γιαννακοχώρι Κτήμα Κυρ - Γιάννη

 

Το επόμενο κρασί που μόλις έκλεισε την εικοσαετία από την πρώτη χρονιά της παραγωγής του, σταματάει την παραγωγή του -ελπίζουμε τουλάχιστον σαν όνομα και όχι σαν χαρμάνι. Το Γιαννακοχώρι του Κυρ-Γιάννη μας έδειξε το 1992 τον τρόπο για να μαλακώσουμε το Ξινόμαυρο προσθέτοντας Merlot στο blend. Οι πειραματισμοί από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη συνεχίστηκαν και με άλλες βελτιωτικές ποικιλίες, όπως το Syrah, αλλά το Merlot είναι αυτό που μας έχει κλέψει την καρδιά. Σε μια διαφορετική χώρα ίσως να μιλούσαμε για την Super-Νάουσα, εδώ όμως περιοριζόμαστε λίγο από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Ελπίζουμε ότι ο Στέλιος Μπουτάρης θα συνεχίσει με επιτυχία την βαριά παράδοση που κουβαλάει και θα μας δώσει ένα ανάλογο κρασί στο μέλλον. Μέχρι τότε το πραγματικά απολαυστικό Γιαννακοχώρι Last Vintage είναι η επιλογή μας.

Syrah Κτήμα Αβαντίς

 

Αν υπάρχει μια ξενική ποικιλία που ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στον Ελληνικό αμπελώνα αυτό είναι το Syrah. Κι αν υπάρχει ένας παραγωγός που το υπηρετεί πιστά είναι το Κτήμα Αβαντίς. Αν και παράγει ακόμα δύο υψηλότατου επιπέδου κρασιά, όπως το Άγιος Χρόνος και το Collection, το βασικό Syrah του κτήματος αποτελεί για εμάς το κρασί ορισμός της κατηγορίας του. Είναι αυτό με το οποίο συγκρίνουμε όλα τα κρασιά από Syrah στην κατηγορία τιμής από 10 έως 15 ευρώ. Η πυκνότητα του, η στρογγυλάδα του, η απολαυστικότητα που χαρίζει είναι μοναδική. Αν πάλι το κρατήσετε και για μια πενταετία θα σας χαρίσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Όπως λέει και ο Απόστολος Μούντριχας στα πρώτα 25 χρόνια φτάσαμε σε ποιότητα τα premium κρασιά από Syrah όλου του κόσμου. Ελπίζουμε στα επόμενα 25 χρόνια να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τα Super και Ultra-premium κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα. Με τις καλύτερες ευχές μας Απόστολε.

Άβατον Κτήμα Γεροβασιλείου

 

Αν οι Ελληνικές ποικιλίες από μόνες τους είναι δύσκολο να μας δώσουν ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί, τότε το blend ελληνικών ποικιλιών μπορεί να μας δώσει τη λύση. Ένα ανοιχτό μυαλό με φιλοδοξία να πλησιάσει αυτό τον στόχο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Δημιούργησε ένα κρασί από τις ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο που ουδεμία σχέση είχαν στο παρελθόν μεταξύ τους για να έχουμε κάποια ένδειξη, κάνοντας ακόμα πιο επιτυχημένο το κρασί με το όνομα Άβατον. Η διαφορετικότητα του είναι εντυπωσιακή καθώς δεν μοιάζει με τίποτε άλλο, αλλά είναι ταυτόχρονα απολαυστικά σύνθετο και ισορροπημένο. Δυστυχώς έχουμε δει πολλά παραδείγματα διαφορετικότητας που δεν προσφέρουν καμιά απόλαυση και απλώς προωθούνται για να ξεχωρίσουν οι ίδιοι που τα προωθούν και όχι να προσφέρουν απόλαυση. Το Άβατον στέκει σαν φάρος για το τι μπορούν να κάνουν οι Ελληνικές ποικιλίες συνεργαζόμενες, χαρίζοντας μας σπουδαία κρασιά, φθάνει να υπάρχουν ανοιχτά μυαλά χωρίς προκαταλήψεις όπως του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook