Σφουγγάτο Κύθνου, φρουτάλια Ανδρου.Ο Πέσκιας μαγειρεύει γεύσεις Κυκλάδων

Κυθνιώτικο σφουγγάτο, ανδριώτικα φρουτάλια. Γεύσεις Κυκλάδων μαγειρεύει ο Χριστόφορος Πέσκιας για το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο στις 24/6 στο Metropolitan.

sfouggato-kuthnou-froutalia-androuo-peskias-mageireuei-geuseis-kukladwn
SHARE THIS
0
SHARES

     Πτωχή πλην νοστιμότατη. Η κουζίνα των Κυκλάδων έχει κάτι από τη θαυμαστή επινοητικότητα των γυναικών των Κυκλαδίτικων νησιών που προπαθούσαν να χορτάσουν την οικογένειά τους με τα λιγοστά ντόπια υλικά των βραχωδών και άνυδρων νησιών προτού μετατραπούν σε τουριστικούς παράδεισους. Ως εκ τούτου, το μενού που επιμελείται ο Χριστόφορος Πέσκιας με τίτλο «Γεύσεις Κυκλάδων» την Τετάρτη 24 Ιουλίου (19.30 - 23.00) στο Atrium του ξενοδοχείου Metropolitan για το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο με οικοδέσποινα την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κυρία Ευγενία Χανδρή, έχει κάτι απ' αυτή τη θαυμαστή επινοητικότητα.

Η κουζίνα των Κυκλάδων έχει κάτι από τη θαυμαστή επινοητικότητα των γυναικών των Κυκλαδίτικων νησιών που προπαθούσαν να χορτάσουν την οικογένειά τους με τα λιγοστά ντόπια υλικά των βραχωδών και άνυδρων νησιών προτού μετατραπούν σε τουριστικούς παράδεισους

Κυκλαδίτικη κουζίνα: όταν ο εκλεπτυσμένος  Francois Richard έβλεπε με δέος τα μαύρα κριθαρένια παξιμάδια...

 

   Τον 17ο αιώνα, επισκέφτηκε τη Σαντορίνη ένας Γάλλος ιερωμένος, ο Francois Richard. Στα απομνημονεύματά του διηγείται με δέος, πως οι κάτοικοι του νησιού τρέφονταν, κυρίως, από μαύρα κριθαρένια παξιμάδια που τα ζύμωναν και τα έψηναν δυο-τρεις φορές το χρόνο. Τα παξιμάδια αυτά, που τα μούσκευαν στο νερό και τα συμπλήρωναν με λίγα λαχανικά ή ψάρια για να χορτάσουν την πείνα τους, ήταν τόσο μαύρα και σκληρά, που στη Γαλλία ούτε τα σκυλιά δε θα τα έτρωγαν, γράφει ο Richard. Για κάποιον αμάθητο σε τέτοια τροφή, σίγουρα θα προκαλούσαν αιμορραγία ή και θάνατο, καταλήγει ο εκλεπτυσμένος Γάλλος. Τέτοιου είδους παξιμάδια, συνήθως μιγάδια, ζυμωμένα με ανάμικτο κριθαρένιο και σταρένιο αλεύρι, εξακολούθησαν να είναι η βασική τροφή των κατοίκων των Κυκλάδων μέχρι σχεδόν τη δεκαετία του 60.

Μια κουζίνα «εργαλείο» στα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια

  Αυτή η κουζίνα έχει σήμερα μια θαυμαστή εξέλιξη. Απλή, ευρηματική και πεντανόστιμη, η κουζίνα των Κυκλάδων γίνευαι «εργαλείο» δημιουργίας στα χέρια του διεθνώς αναγνωρισμένου σεφ, Χριστόφορου Πέσκια ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του στη  Μεσογειακή κουζίνα.  Για τον Χριστόφορ Πέσκια «η γαστρονομία είναι τέχνη στο βαθμό που ο δημιουργός εκφράζεται μέσω αυτής, όπως η ζωγραφική και η μουσική», έχει πει. «Θεωρώ ότι (η γαστρονομία) υπάγεται στη σφαίρα της τέχνης υπό συνθήκες, γιατί μεταποιείς, δημιουργείς. Όταν, π.χ., ξυπνάς το πρωί και φτιάχνεις ένα τοστ γιατί πεινάς, αυτό είναι ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο κομμάτι της μαγειρικής ίσως δεν είναι τέχνη. Άρα, πιο σωστά, είναι δυνάμει τέχνη....»

Πέσκιας: «Η γαστρονομία είναι τέχνη στο βαθμό που ο δημιουργός εκφράζεται μέσω αυτής, όπως η ζωγραφική και η μουσική

Το πρόγραμμα της βραδιάς

19.30-20.00  Εγγραφή

20.00-21.00  Κοκτέιλ και Ομιλίες

21.00-23.00 Δείπνο

Το μενού της βραδιάς

Κοκτέιλ

Μυκονιάτικη λουίζα (καπνιστό χοιρινό γεμιστό με κρέμα τυριού tirovolia

Ταρτάκια με κοπανιστή και πάστα κυδωνιού

Ξινές «ροκ» τυροκροκέτες

Ορεκτικά

Φάβα με τρούφα και κάπαρη

Κόκκινο μπαρμπούνι με γλάσο εσπεριδοειδούς

Πράσινα φασόλια με ασιατικό ντρέσιγκ και καπνιστά αμύγδαλα

Φρουτάλια από την Ανδρο

Χωριάτικη σαλάτα με ξινομυζήθρα

Σαλάτα με αρμυρίκια, με βινεγκρέτ ντομάτας και μαριναρισμένες ατζούγιες

Σφουγγάτο από την Κύθνο

Κυρίως πιάτο

Αρνάκι σιγομαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας και ψημένες στο φούρνο πατάτες

Ψητό μοσχαρίσιο κρέας με μπιζέλια κοτόπουλου

Γλυκά

Μυκονιάτικα αμυγδαλωτά

Μυκονιάτικα μικρά «καλάθια»

Συριανά λουκούμια

Συριανός χαλβάς

Σοκολάτα αποξηραμένα σύκα και αμύγδαλα

http://www.bhcc.gr

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook