Στον μαγικό κόσμο του ουίσκι με οδηγό τα Cellier

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιστορία, τις γεύσεις, τα είδη, την παραγωγή, τα μυστικά του αποστάγματος που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «εθνικό ποτό».

ston-magiko-kosmo-tou-ouiski-me-odigo-ta-cellier
SHARE THIS
0
SHARES

Ουίσκι. Κάποτε ήταν μάλλον το εθνικό μας ποτό. Είναι ακόμα χαραγμένα στη μνήμη μας, τα πλατιά χαμόγελα των πατεράδων μας, όταν ερχόταν στο σπίτι ως δώρο, μία συσκευασία με ένα από τα κλασικά ουίσκι της εποχής. Εμείς οι λίγο νεότεροι, είμαστε περισσότερο τυχεροί, μιας και έχουμε πλέον στη διάθεσή μας αμέτρητα καλά και ποιοτικά ουίσκι από ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι όμως το ουίσκι; Είναι η απόσταξη σιτηρών και δημητριακών, αφού πρώτα αυτά έχουνε υποστεί τη διαδικασία του malting και στη συνέχεια του mashing, ώστε να μετατραπούν τα άμυλα σε σάκχαρα, και να μπορέσει έτσι να γίνει η απόσταξη. Κυριότερος εκπρόσωπος το ταπεινό μας κριθάρι αυτό που κατά γενική ομολογία δίνει το πιο πολύπλοκο και ποιοτικό απόσταγμα. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε χάλκινους παραδοσιακούς αποστακτήρες για τα περισσότερα ποιοτικά σπίτια, αλλά επιτρέπεται σε κάποιες κατηγορίες και η πιο «βιομηχανοποιημένη» μέθοδος της συνεχούς απόσταξης.

 

Όλα άρχισαν στη Σκωτία και την Ιρλανδία του 15ου αιώνα, για να φτάσουμε στο σήμερα και στα πολλά διαφορετικά είδη. Μιλώντας για τα κυρίαρχα Σκωτσέζικα ουίσκι, οι δύο κύριες κατηγορίες είναι τα malted που προέρχονται μόνο από κριθάρι, και τα blended που μπορούν να προέρχονται και από άλλα σιτηρά. Και οι δύο κατηγορίες, έχουν τις παραλλαγές τους:

  • Single malt: όταν το ουίσκι προέρχεται από ένα και μόνο αποστακτήριο, από ένα και μόνο είδος καρπού (συνήθως κριθάρι)
  • Blended malt: όταν το ουίσκι προέρχεται από Single Malt δύο και πάνω αποστακτήριων
  • Blended: όπως τα blended malt, αλλά χωρίς να περιορίζεται το απόσταγμα σε ένα είδος καρπού.

Υπάρχουν και κάποιες ακόμα κατηγορίες, χωρίς μεγάλη σημασία για το μέσο καταναλωτή.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό γευστικό και αρωματικό προφίλ του προϊόντος.

Αρχικά και προ της διαδικασίας της απόσταξης, ο master blender αποφασίζει αν κατά τη διαδικασία του kilning -δηλαδή της θέρμανσης των σπόρων ώστε να σταματήσει η βλάστηση τους- αυτό θα γίνει με χρήση της τοπικής τύρφης (peat) η οποία ανάλογα με τη ποσότητά της (από πολύ έντονη έως καθόλου), θα προσδώσει καπνιστό χαρακτήρα στο τελικό προϊόν. Το δεύτερο είναι η μετέπειτα παλαίωση στα βαρέλια (προσοχή: Τα ουίσκι δεν παλιώνουν στη φιάλη, παρά μόνο σε βαρέλια!) η οποία είναι κατ’ ελάχιστο τρία έτη και συνήθως φτάνει για τα περισσότερα τα δώδεκα και για κάποια ακόμη και τα σαράντα! Μιας και το βαρέλι έχει επίπτωση σχεδόν στο 70% του τελικού χαρακτήρα, είναι όλα χρησιμοποιημένα και δεύτερης χρήσης για να μην «καπελώσουν» τα λεπτά αρώματα και γεύση. Συνήθως προέρχονται από Bourbon, και λιγότερο από τα πιο έντονα sherry.

Και φυσικά, ας ξεδιαλύνουμε για πάντα τη διαφορά μεταξύ whisky και whiskey: το πρώτο έχει επικρατήσει να προσδιορίζει τη Σκωτσέζικη καταγωγή, και το δεύτερο την Αμερικάνικη και Ιρλανδέζικη.

 

Τα κορυφαία αυτά αποστάγματα, πίνονται με την σοβαρότητα που τους αρμόζει, συνήθως με ελάχιστο νερό, που θα απελευθερώσει ακόμα περισσότερα αρώματα (σε μια παρόμοια διαδικασία που η βροχή θα αναδείξει όλες τις μυρωδιές του βρεγμένου δάσους), σε μικρής διαμέτρου ποτήρια που δεν θα αφήσουν το υψηλό αλκοόλ να «κάψει» τη μύτη μας.

Για τους πιο τολμηρούς, η νέα τάση είναι να συνοδεύουν και το φαγητό: για παράδειγμα, ένα καπνιστό από τα πλέον γνωστά και αναγνωρισμένα του είδους, το Lagavulin 16 ετών, είναι ιδανικό με μια ελαφρά ψημένη καπνιστή μπριζόλα (από τον πάγκο των αλλαντικών), μεζέδες με καπνιστό σολομό, μπλε τυριά, και φυσικά με τα αγαπημένα στρείδια των ντόπιων κατοίκων του νησιού του Islay όπου παράγεται.

Από την άλλη πλευρά το προσούτο Πάρμας δοκιμάστε το με ένα Cardhu 12 ετών παλαίωσης, σε ποτήρι balloon. Η απαλή γλυκιά και αλμυρή γεύση του προσούτο βρίσκουν απόλυτη ισορροπία στα μαλακά αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Ταυτόχρονα η αλκοόλη αφαιρεί τη λιπαρότητα του αλλαντικού.

Για περισσότερες προτάσεις κορυφαίων whiskeys, επισκεφθείτε τα Cellier! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook