Τα μυστικά της καλής σαμπάνιας από τα Cellier

Αν υπάρχει ένα προϊόν στον κόσμο του κρασιού που ανήκει εξ ’ορισμού στην κατηγορία premium, αυτή είναι η σαμπάνια. Τα Cellier μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της.

ta-mustika-tis-kalis-sampanias-apo-ta-cellier
SHARE THIS
0
SHARES

Μια τυχαία ανακάλυψη, όπως αυτή της σαμπάνιας, δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες.

Η σαμπάνια είναι μια ιστορία blending από την αρχή μέχρι το τέλος, κυρίως γιατί το πρωτογενές προϊόν, το κρασί, ήταν αδύναμο, χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολύ επιθετικό. Με την τεχνική της ανάμειξης των περιοχών, των ποικιλιών, των κρασιών από διαφορετικούς τρύγους και κυρίως με τη δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη δημιουργήθηκε ένα ανώτερο προϊόν από αυτό που η φύση προσέφερε.

Εξ‘ αρχής η σαμπάνια τοποθετήθηκε σαν ένα προϊόν αριστοκρατικό, διεισδύοντας στις βασιλικές αυλές, φτιάχνοντας τη φήμη της νωρίς-νωρίς. Στη συνέχεια πλασαρίστηκε σαν το απόλυτο εορταστικό συνοδευτικό, δίπλα σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή μας που μας έκανε να νιώθουμε σαν «βασιλιάδες». Σήμερα όλο και περισσότερο αρχίζει και αναζητεί τη θέση της σαν ένα μεγάλο κρασί, διεκδικώντας βέβαια και τις αντίστοιχες τιμές, καθώς παράγονται όλο και περισσότερες χρονολογημένες σαμπάνιες, αλλά και αρκετές που δηλώνουν τον αμπελώνα από τον οποίο προέρχονται.

Η αξία της σαμπάνιας αναδεικνύεται εξαιρετικά και συνοδεία φαγητού

Η μεγάλη αλλαγή έρχεται στο ποτήρι: στη θέση του παραδοσιακού flute - που και αυτό με τη σειρά του είχε πάρει τη θέση του ανοιχτού κυπέλλου - θα βρούμε σήμερα περισσότερο ποτήρια λευκού κρασιού. Άλλωστε η πραγματική αξία του αναβρασμού βρίσκεται στο στόμα και όχι στο μάτι.

Είναι σίγουρο ότι η αξία της σαμπάνιας αναδεικνύεται εξαιρετικά και συνοδεία φαγητού, καθώς πολλές φορές μπορεί να μας βγάλει από την δύσκολη θέση του τι θα επιλέξουμε μεταξύ ενός λευκού ή κόκκινου κρασιού, καθώς η οξύτητα της, το ανθρακικό και η μακριά της επίγευση την κάνουν εξαιρετική επιλογή για το τραπέζι μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Bollinger, έναν ανεξάρτητο οίκο που δεν ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς και είναι από τους παλαιότερους και ταυτόχρονα πιο ποιοτικά αναγνωρισμένους διεθνώς.

Πολλές φορές μπορεί να μας βγάλει από την δύσκολη θέση του τι θα επιλέξουμε μεταξύ ενός λευκού ή κόκκινου κρασιού

Η βασική σαμπάνια της γκάμας, η Special Cuvee είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα blending με το Pinot Noir να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά και το Chardonnay να ακολουθεί. Καθαρά για φαγητό και σε καμιά περίπτωση συνοδευτικό γλυκού. Βάλτε την δίπλα σε ένα ψάρι ή κοτόπουλο και θα αντιληφθείτε την μαγεία της αμέσως.

Η La Grand Annee είναι από την άλλη η χρονολογημένη έκδοση που παράγεται μόνο στις καλύτερες χρονιές. Τα κρασιά βάσης ζυμώνονται σε παλιά δρύινα βαρέλια, ώστε το οξυγόνο να τους δώσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Στη συνέχεια η δεύτερη ζύμωση που γίνεται στη φιάλη, είναι κλεισμένη με φυσικό φελλό και όχι μεταλλικό καπάκι, ώστε να επιτρέπει σε μια μικρή ποσότητα οξυγόνου να περάσει και να κάνει το κρασί ακόμα πιο πολύπλοκο. Αυτή η διαδικασία είναι αργή και κρατάει γύρω στα 8 χρόνια. Αυτή τη στιγμή στην αγορά βρίσκεται η χρονιά του 2004.

Η La Grande Annee δίπλα σε πιάτα με χοιρινό, που με την κοφτερή της οξύτητα εξουδετερώνει την λιπαρότητα του ή σε ένα ψάρι με λιπαρή βουτυράτη σάλτσα θα αποτελέσει την ιδανική αρμονία.

Τέλος η μοναδική R.D. της χρονιάς του 2002, είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που επάνω του έχουν αποτυπωθεί τα χαρακτηριστικά της χρονιάς και η άψογη τεχνική του οίκου.

Δοκιμάστε τη δίπλα σε πιάτα με μανιτάρια του δάσους και κρέατα μαγειρεμένα με βότανα και δεν θα πιστεύετε ότι είναι δυνατόν μια σαμπάνια όχι μόνο να αντισταθεί αλλά και να αναδείξει τόσο δύσκολους συνδυασμούς.

Στα Cellier πάντα προτείνουμε τις σαμπάνιες μας σαν συνοδευτικό φαγητού με το καλύτερο φαγητό και όχι στο τέλος του φαγητού με το γλυκό καθώς εκεί τις εξουδετερώνουμε πλήρως.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook