Το στρες και ο ψυχικός κόσμος της καραβίδας!

Το άγχος δεν βασανίζει μόνο τους ανθρώπους αλλά στοιχειώνει και τις μέρες των αστακών, γαρίδων καραβίδων κλπ. Και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με αγχολυτικά ή έναν έμπειρο σεφ.

to-stres-kai-psuxikos-kosmos-tis-karabidas
SHARE THIS
0
SHARES

Αστακοί, καραβίδες, γαρίδες και καβούρια αν και υπάρχουν πάνω 200 χιλιάδες χρόνια και είναι πολύ πρωτόγονα για τέτοια πολύπλοκα και σύγχρονα βάσανα υποφέρουν απο στρες. Μ αυτό καταπιάστηκε ομάδα γάλλων ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπορντό, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Στα πειράματα που έκαναν με καραβίδες και βρήκαν ότι αυτές μπορούν να νιώσουν άγχος.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ένα δυσάρεστο ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν σε ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές με νερό, οι οποίες είχαν τόσο φωτεινά, όσο και σκοτεινά σημεία.

Αρχικά όλα έψαχναν να κρυφτούν στα σκοτεινά σημεία και όπως προέκυψε απο τα πειράματα ο εγκέφαλός τους απελευθέρωσε αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που λειτουργεί ως αντίδοτο στο άγχος. Στη συνέχεια έκαναν στις αγχωμένες καραβίδες ένεση με ένα αγχολυτικό φάρμακο («λίμπριουμ»).

Απελευθερωμένες οι καραβίδες μετά το αγχολυτικό ξεμύτιζαν απο τις σκοτεινές γωνιές και αναζητούσαν τα φωτεινά σημεία.

Το δίδαγμα απο τα πειράματα και τις έρευνες το συνόψισε καθηγητής Μπομπ Έλγουντ του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ που αν και δεν ήταν σε θέση να δηλώσει αν άνθρωποι και καραβίδες νοιώθουν με τον ίδιο τρόπο το άγχος συνέστησε στους πρώτους: να φροντίζουμε, ώστε να τα σκοτώνουμε γρήγορα και όχι βασανιστικά.

Οι σεφ με πολύ περισσότερο «πειράματα» και περισσότερο πρακτικοί έχουν παρατηρήσει πως η βασανιστική διαδικασία του τέλους σφίγγει το κρέας και έχουν αλλάξει μεθόδους!  

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook