Εxxon Valdez: Σαν σήμερα η πρώτη θαλάσια καταστροφή στην Αμερική

40.000 τόνοι αργού πετρελαίου χύνονται στη θάλασσα όταν το τάνκερ Εxxon Valdez προσαράζει σε ύφαλο

exxon-valdez-san-simera-i-prwti-thalasia-katastrofi-stin-ameriki
SHARE THIS
0
SHARES

'Ενα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα λάθη, ίσως μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές, εκτυλίχθηκε στις 24 Μαρτίου 1989 στην Αλάσκα.Το τάνκερ Εxxon Valdez προσαράζει στον ύφαλο Bligh στον πορθμό Prince William Sound  και απόι μέσα του χύνονται 11 εκατομμύρια γαλόνια αργού πετρελαίου.

Πάνω από 1300 μίλια ακτογραμμής καταστράφηκαν σκοτώνοντας εκατοντάδες θαλάσσια ζώα και πουλία, ενώ διαταραχή προκλήθηκε και στη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Για αυτή τη ζημιά και ειδικά για την πληγή στην αλιεία, διατάχθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, να καταβάλει η Exxon 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ζημιές το 1994.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ειναι η δαπάνη για τον καθαρισμό της περιοχής ενώ το 2006 και το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση του ποσού που έπρεπε να καταβάλει η Exxon.

Η Exxon Mobil προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας καταστρέφοντας το περιβάλλον, την οικονομία μιας μεγάλης περιοχής, αφανίζοντας  32.000 ψαράδες αλλά και ολόκληρη την πόλη. Περισσότερα από 600.000 πουλιά, εκατομμύρια ψάρια και θαλάσσια ζώα βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ το φυσικό οικοσύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Σήμερα, η εταιρεία Εxxon επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Αλάσκα, ενώ τα υπολείμματα της καταστροφής είναι ακόμη εμφανή.   Πηγή: www.lifo.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook