Follow us

Βόμβα στη Σταδίου: Αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας - Οι κάμερες έπιασαν τους δράστες - Τι ψάχνουν οι αρχές

"Αυτό που χρειάζεται είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά", τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολιτή Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΟΜΒΑ ΣΤΑΔΙΟΥ

Πολύ σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει", σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στην εκπομπή "Καλημέρα" του Σκάι.

Διαβάστε Επίσης

"Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προέβησαν σε ενέργεια που μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας, βράδυ Παρασκευής στο κέντρο της πόλης, ώρα που νέα παιδιά είναι έξω για διασκέδαση", ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: "Τα έχουμε ζήσει αυτά και στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα από την οργάνωση και σωστή δουλειά των αστυνομικών υπηρεσιών έτσι ώστε να επαναληφθεί αυτό που γίνεται κάθε φορά για την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων. Δηλαδή να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Αυτή είναι η θέση μου, έτσι γίνεται στην δημοκρατία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να γκριζάρουν τη Δημοκρατία διάφοροι".

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αυτές οι καταστάσεις κάνουν κακό στη χώρα και σημείωσε: "Νομίζω, πέρα από την καταδίκη που είναι αυτονόητη από όλους, αυτό που χρειάζεται είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να οδηγήσουν τους δράστες εκεί που πρέπει... Δεν έχουν σημασία τα λόγια, σημασία έχουν οι δράσεις, η σωστή λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών, η σωστή διερεύνηση και το τελικό σωστό αποτέλεσμα".

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για το τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια έχει προκαλέσει προβληματισμό στα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ.

Αρμόδιοι κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι η βομβιστική επίθεση με στόχο το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή βομβιστική επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στα ΜΑΤ στου Ζωγράφου, αποτελεί την αρχή "επανεκκίνησης" της τρομοκρατίας στη χώρα μας και μια νέα φάση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Ειδικά τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο Υπουργείο Εργασίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα", χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ "επαγγελματική", από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης. Για τον λόγο αυτό προκλήθηκε "τέλεια" έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Πάντως, από το μέγεθος της έκρηξης, που χαρακτηρίζεται ισχυρή, θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν 3-5 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, σε συνδυασμό ίσως και με ποσότητα και άλλης εκρηκτικής ύλης, για αυτό το ωστικό κύμα προξένησε ζημιές στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας μέχρι και τον έκτο όροφο, ενώ έσπασαν τζάμια και σε άλλα γύρω κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το ένα που έλεγε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας και ένα δεύτερο που διευκρίνιζε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο. Ακόμα και αυτό θεωρείται από τους αστυνομικούς ένδειξη "επαγγελματισμού", αφενός γιατί δίνει ακριβώς στο στίγμα για να μειωθεί ο κίνδυνος για τυχόν διερχόμενους, αλλά κυρίως γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφάλισαν οι δράστες ότι το ωστικό κύμα θα κατευθυνόταν προς το Υπουργείο, καθώς πίσω από το κάγκελο που είχαν κρεμάσει το σακίδιο με μη βόμβα, ήταν λαμαρίνες λόγω εργασιών στο κτίριο τράπεζας, οι οποίες λειτούργησαν στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος προς τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που τοποθέτησαν την βόμβα ήταν δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από κάμερες της περιοχής, αλλά προφανώς το γνώριζαν για αυτό είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα", αποτελείται από "νέο αίμα" που όμως έχει "θητεύσει" κοντά σε παλιούς, οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία και οργανωτικές κατευθύνσεις. Από την ίδια "δεξαμενή" εκτιμούν ότι προέρχονται και τα μέλη της "Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης", που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά όπως λένε, επιχειρησιακά φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικές ομάδες, με εμφανώς πιο αναβαθμισμένες ικανότητες αυτής που πραγματοποίησε το χτύπημα χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.

"Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μετά την εξάρθρωση, ή διάσπαση κάποιων οργανώσεων, όταν αργότερα εμφανίζονται κάποιες άλλες, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλιότερους στους νεότερους. Το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα απειλή, που πρέπει να την διερευνήσουμε μεθοδικά, ώστε να κλείσει ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση", ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής υλικό από κάμερες στην περιοχή το οποίο μελετά, ενώ συγκεντρώνει καταθέσεις και άλλο υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες ενώ βρίσκεται σε αναμονή των αποτέλεσμα των από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και προκήρυξης από πλευράς των δραστών, η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προφίλ τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ 10 Απρ 2024 | 20:46

"Ποια η εξέλιξη στην υπόθεση Λυγγερίδη;"- Ερώτηση των Γιαννακοπούλου-Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) σε Χρυσοχοΐδη-Φλωρίδη

Ρωτούν παράλληλα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκαν και των διασυνδέσεων τους με το οργανωμένο έγκλημα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 09 Απρ 2024 | 18:58

Η Ρωσία "βλέπει" χρηματοδότηση τρομοκρατίας για λογαριασμό της Ουκρανίας - Πώς εμπλέκονται ΗΠΑ και Δύση

Επικαλούμενη κυρίως το όνομα μιας ουκρανικής εταιρείας στην οποία εργάστηκε ο γιος του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Ρωσία αρχίζει έρευνα για "χρηματοδότηση τρομοκρατίας"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 08 Απρ 2024 | 09:26

Χρυσοχοΐδης: Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας - Safe house σε κάθε περιοχή για τις γυναίκες

O κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την δημουργία safe houses σε κάθε περιοχή, ώστε να μένουν ασφαλείς οι γυναίκες για όσο χρειαστεί.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 06 Απρ 2024 | 21:11

ΕΛΑΣ: Τι αλλάζει στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας - Πού θα μένουν τα θύματα, επεκτείνεται το panic button

Το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες προκειμένου οι αστυνομικοί να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση παρέχοντας υποστήριξη.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 05 Απρ 2024 | 22:12

Χρυσοχοΐδης στο Star: "Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο της Κυριακής- Έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις η Αστυνομία"

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως έχουμε 40 επιθέσεις κατά γυναικών από συντρόφους τους την ημέρα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 05 Απρ 2024 | 19:50

Σε κοιτώνες και ξενοδοχεία η διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας- Νέα στοιχεία από τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών

Συζητήθηκε εκτενώς το σενάριο περιστατικών που θα λάβουν χώρα νυχτερινές ώρες, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους.

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 05 Απρ 2024 | 12:48

Αστυνομία: Αλλάζει η αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης γυναικών - Τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης

Αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την αστυνομία.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 05 Απρ 2024 | 12:36

Πάτρα: Ολονυκτία αστυνομικών για την προστασία 48χρονης μετά το φιάσκο στους Αγίους Αναργύρους

Μετά το φιάσκο με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους η ΕΛΑΣ αλλάζει. Ολονυκτία αστυνομικών για προστασία γυναίκας στην Πάτρα.

ΝΕΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 05 Απρ 2024 | 07:52

Τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοΐδη με πάνω από... 2.500 αστυνομικούς - Νέο αυστηρότερο πρωτόκολλο για την ενδοοικογενειακή βία

Θα δοθούν εκ νέου οι σχετικές οδηγίες σε αστυνομικούς, από όλες τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Απρ 2024 | 12:26

ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσοχοΐδη: Εμείς δηλώνουμε συγκλονισμένοι απ’ την ευκολία που κρύβει τις ευθύνες του

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , δηλώνει συγκλονισμένος "με την αναλγησία, τον κυνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την απόλυτη απαξίωση που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία".

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 04 Απρ 2024 | 10:46

Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία: Από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει - Με μεγάλη ταχύτητα η έρευνα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε συντετριμμένος για το απεχθές συμβάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 28χρονης

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 03 Απρ 2024 | 19:15

Αποκάλυψη Mega: Ετοιμάζει αλλαγές στην Αστυνομία ο Μιχάλης Χρυσοχΐδης - Ευθύνες και στη Δικαιοσύνη

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή "Live News" του Mega, η κυβέρνηση εξετάζει εάν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα στους Αγίους Αναργύρους αλλά και εάν η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι τελικά επαρκής

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 02 Απρ 2024 | 20:22

Χρυσοχοΐδης: Συμφωνώ με τον όρο "γυναικοκτονία" αλλά θέλει συζήτηση η ποινική του διαχείριση

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως, "προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό"