Follow us

"Το κράτος δεν πλησιάζει, θα πάρει 20 χρόνια…": Πώς η σπείρα άρπαζε και πουλούσε εγκαταλελειμμένα ακίνητα

Μέλος της οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων στην Αττική, συνομιλεί με τον "εγκέφαλο" για σπίτι στους Παπάγου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

"Ναι ρε. Είκοσι χρόνια μου είπε ο δικηγόρος για να κάνει, για να κάνει κίνηση το κράτος. Είκοσι χρόνια αφού δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Λοιπόν, φτιάξε το χαρτί το παραχωρητήριο να μπουκάρω, γειά". Μέλος της οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων στην Αττική, συνομιλεί με τον "εγκέφαλο" της εγκληματικής δραστηριότητας αφού έχει εντοπίσει ένα σπίτι-"στόχο" στην περιοχή του Παπάγου, οι ιδιοκτήτες του οποίου δεν βρίσκονται εν ζωή.

Πρόκειται για μία από τις τρείς περιπτώσεις, που η εγκληματική οργάνωση, κατάφερε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές. To ΤheTOC φέρνει στη δημοσιότητα τις επικοινωνίες των μελών της οργάνωσης, που οδήγησαν στη σύλληψη τους, από τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

"Το κράτος δεν πλησιάζει, θα πάρει 20 χρόνια…"

Η καταγεγραμμένη συνομιλία για το εγκαταλελειμμένο σπίτι στου Παπάγου, έχει πραγματοποιηθεί λίγη ώρα μετά την επίσκεψη του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης στην εφορία. Στόχος, ήταν να ενημερωθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας και για τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες των ιδιοκτητών. "Έχει πεθάνει και αυτός και δεν έχει τίποτα, το εικοσιένα (2021) πέθανε", αναφέρει μιλώντας με τον αρχηγό, ο οποίος του απαντά: "Ωραία, έλα να σου πω. Έλα να σε βοηθήσω να βάλεις πράγματα μέσα, έλα τελειώσαμε, άστα άστα να μην τα λέμε από το τηλέφωνο". Σε άλλο μέρος της συνομιλίας, ο κατηγορούμενος εκφράζει ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή του κράτους λόγω χρεών του ιδιοκτήτη της κατοικίας.

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Θα με ακούσεις; Εσύ σε συμφέρει να μείνει έτσι για να μην πλησιάζει κανένας, το έπιασες; Και όταν θα ξανά…

ΜΕΛΟΣ: "Το θέμα είναι ότι, το θέμα είναι ότι πλησιάζει το κράτος.

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Το κράτος δεν πλησιάζει μετά από τόσα, θα πάρει 20 χρόνια να πούμε.

ΜΕΛΟΣ: "Τέλος πάντων εντάξει".

ΑΡΧΗΓΟΣ: Εσύ, εντάξει αυτά θα τα κουβεντιάσουμε από κοντά. Εντάξει;

ΜΕΛΟΣ: "Ναι, ναι ναι.

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Άμα πλησιάσει το κράτος πες παιδιά, εγώ είμαι 25 χρόνια εδώ πέρα και κάνω χρησικτησία και το, θα τα πληρώσω. Ε στα λέει τώρα και φεύγει δεν, θέλει διαδικασία. Εντάξει;".

"Έχω βρει ένα αντίγραφο καλό"

"Όλα υπό έλεγχο. Το μόνο που θέλω είναι να ασχοληθείς να μου φτιάξεις το παραχωρητήριο του Παπάγου", αναφέρει σε άλλη επικοινωνία ο κατηγορούμενος. Ο αρχηγός, του απαντά χαρακτηριστικά: "Ναι. Λοιπόν, εγώ το χω ετοιμάσει ήδη. Έχω βρει ένα αντίγραφο καλό". Ο 68χρονος, αφού βεβαιωνόταν ότι το ακίνητο παρέμενε ανεκμετάλλευτο και δεν έχει παραχωρηθεί σε τρίτο άτομο, προέβαινε στη σύνταξη πλαστών δικαιολογητικών και παραχωρητηρίων. Σύμφωνα με τα έγγραφα, φαινόταν πως ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, είχε παραχωρήσει στον ίδιο ή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης επ’ αόριστον το ακίνητο προς χρήση. Στη συνέχεια με τα πλαστά παραχωρητήρια, προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για την χρησικτησία του ακινήτου (απόκτηση κυριότητας ακινήτου), προκειμένου να το ιδιοποιηθούν παράνομα. "Θα το πάω να μου το σφραγίσει, να της δώσουμε το χαρτζιλίκι της και θα φύγουμε", αναφέρει σε συνομιλία ο 68χρονος, αποκαλύπτοντας το χρηματισμό προσώπων με στόχο την επίτευξη της παράνομης μεταβίβασης.

Κλειδαριές, αλυσίδες και συνομιλίες με γείτονες

"Εγώ σου είπα για τον κλειδαρά τι έκανε;", αναφέρει σε συνομιλία του με τον αρχηγό, μέλος της οργάνωσης, αποκαλύπτοντας ότι είχε επιστρατεύσει κλειθροποιό για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Την ανεύρεση των ακινήτων, είχε αναλάβει ο 68χρονος αρχηγός, που σε πρώτη φάση κατόπτευε τους χώρους, μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιος ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια "ασφάλιζε" τα ακίνητα, τοποθετώντας καινούριες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες, ώστε να αποτρέψει την είσοδο σε άλλα άτομα ή για να διαπιστώσει εάν κάποιος από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες είχε εισέλθει στην οικία.

Αφού είχε εξακριβώσει ότι τα σπίτια- "στόχοι" ήταν ακατοίκητα έμπαινε μέσα για να αναζητήσει οτιδήποτε σχετικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (έγγραφα ή συμβόλαια). Παράλληλα, αφαιρούσε αντικείμενα και τιμαλφή, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος ή να τα εκποιήσει. Σύμφωνα μάλιστα με τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τις έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, διαπιστώθηκε ότι ο 68χρονος τοποθετούσε δικά του αντικείμενα μέσα στα σπίτια, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο χώρος κατοικείται από τον ίδιο.

Σε δεύτερη φάση, ο αρχηγός, μαζί με τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη, μέσα από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και από το κτηματολόγιο, συγκεντρώνοντας παράλληλα έγγραφα και για τα ακίνητα που γειτνίαζαν με τα σπίτια –"στόχους". Αν δεν τα κατάφερναν, τότε οι πληροφορίες έρχονταν από τους… γείτονες. Ο ίδιος ο αρχηγός, δεν δίσταζε διά ζώσης να αποσπάσει τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια επικοινωνούσε με τους ιδιοκτήτες ή τους συγγενείς τους, για να εξακριβώσει αν το ακίνητο κατοικείται ή αξιοποιείται από κάποιον τρίτο, ώστε να προετοιμάσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

"Αν δεν τις απορρίψει το σύστημα, περνάει"

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, φρόντιζαν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν μαζί με τα πλαστά παραστατικά για να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν στις παράνομες μεταβιβάσεις των ακινήτων. Ανάμεσα στους 3 συλληφθέντες των οποίων η δράση ταυτοποιήθηκε κατά την έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., ήταν και ένας 62χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Συρία, που είχε αναλάβει την ανεύρεση αρμόδιων μηχανικών.

Οι μηχανικοί προχωρούσαν για λογαριασμό της οργάνωσης στον έλεγχο των εγκαταλελειμμένων κατοικιών και βεβαίωναν την κανονικότητα τους, κάτι το οποίο επέτρεπε να δρομολογηθεί η μελλοντική πώληση. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, τόσο ο κατηγορούμενος από τη Συρία, όσο και ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, διέμεναν σε σπίτια, με.. "θολό" ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Τα απαραίτητα έγγραφα για το "φάκελο" του ακινήτου, συγκέντρωναν ο 68χρονος αρχηγός και ένας 60χρονος δικηγόρος που είχε εμπλοκή σε δεύτερη εγκληματική οργάνωση, με δραστηριότητα στην διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα. Την διαδικασία της μεταβίβασης και την αναζήτηση των υποψήφιων αγοραστών, είχε αναλάβει ένας 52χρονος άνδρας που συνελήφθη κατά την επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Ενδεικτική είναι η καταγεγραμμένη συνομιλία του 52χρονου, με τον αρχηγό της οργάνωσης, αναφορικά με τη παράνομη μεταβίβαση ακινήτου, στις 26 Φεβρουαρίου:

52ΧΡΟΝΟΣ: "Μια ερώτηση θέλω να μου πεις. Μπορούμε με ΣΥΜΒΟΛΑΙ, να κάνουμε ΜΕΤΑΒΙ το ακίνητο εφόσον βρήκε την τρύπα; Με τις ε, με τις ε, με τις ενημερότητες που έχω;"

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Κοίταξε, αν δεν τις απορρίψει το σύστημα, περνάει".

52ΧΡΟΝΟΣ: "Ρε φίλε, ποιο σύστημα; Αφού, ξέρεις, τι να λέμε πάλι".

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Άκουσε πάλι δε με κατάλαβες και τα δικά μου έτσι ήτανε αν θυμάσαι. Και κάποια άλλα έτσι ήτανε, περάσανε. Το θέμα είναι ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ τι θα κάνει".

52ΧΡΟΝΟΣ: "Ε, αυτό σου λέω, γι’ αυτό θέλουμε τα συμβόλαια".

ΑΡΧΗΓΟΣ: "Ναι, αλλά υπάρχει περίπτωση, όταν τα χτυπήσει και να του πούνε όχι και να πανικοβληθεί. Αφού το ξέρεις για ποιόνε λέω".

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακινήτων, στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, το όφελος που επρόκειτο να αποκομίσουν από την μεταβίβαση, θα ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΠΕΙΡΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:45

Ο απατεώνας κουστουμαρισμένος "λογιστής" με τις... 93 δικογραφίες και λεία 300.000 ευρώ από ηλικιωμένους

Ο 50χρονος, ο οποίος εξαπατούσε ηλικιωμένους, είχε… 93 δικογραφίες σε βάρος του και συνολική λεία περίπου 300.000 ευρώ.

ΜΠΟΡΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Μαϊ 2024 | 17:14

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής - Επέστρεψε η αφρικανική σκόνη [βίντεο]

"Ήρθε για να μείνει" ο συνδυασμός ζέστης και αφρικανικής σκόνης.

ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ 18 Μαϊ 2024 | 10:25
ΕΛΑΣ 17 Μαϊ 2024 | 19:46

Αττική: Συνελήφθη 52χρονος εργαζόμενος πολυεθνικής για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 14 Μαϊ 2024 | 08:17

Έξι σεισμοί στην Αττική μέσα σε δύο ώρες - Τι κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο [εικόνα]

Έξι μικροσεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε περιοχή της Αττικής.

ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 12 Μαϊ 2024 | 15:54

Στα χέρια της αστυνομίας σπείρα που διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη στην Αθήνα - Τρεις συλλήψεις

Οι Αρχές αναζητούν τον αρχηγό της σπείρας - 32 και 37 ετών οι αλλοδαποί συλληφθέντες.

10 Μαϊ 2024 | 13:00

Ειρηνοδρομία 2024: Στις 19 Μαΐου η καρδιά του δρομικού κινήματος χτυπάει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής!

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στην Ειρηνοδρομία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:43

Διπλό μπλόκο της εφορίας στα ακίνητα - Ο έλεγχος στα ενοίκια και οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Στα πάνω της η αγορά ακινήτων - Πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 28 Απρ 2024 | 17:01
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:25

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος αναβολικών και οι κωδικές ονομασίες - Τα "άσπρα", τα "μπλε" και το... "dinner"

Πώς δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αναβολικά. Το εργαστήριο και οι κωδικές ονομασίες.

ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 25 Μαϊ 2024 | 08:31

"Εδωσα 5.000 ευρώ και τους ευχαρίστησα, δεν είχα άλλη επιλογή" - Θύμα του κυκλώματος των εφοριακών αποκαλύπτει

Η προϊσταμένη της Εφορίας και μια υπάλληλος, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενες μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης απολογίας τους.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ… ΣΙΚΑΓΟ 24 Μαϊ 2024 | 07:48

"Μας δίνεις 20.000€ και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί σου": Οι προκλητικοί διάλογοι των διεφθαρμένων εφοριακών στη Χαλκίδα

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξακριβώσουν τον αριθμό των ατόμων που εξαπατήθηκαν από τη "φάμπρικα" διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας.