Follow us

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν: Τα "κεφάλια", τα "μεροκάματα" και ο ρόλος των "μικρών"

Καθοριστικής σημασίας ρόλο στην οργάνωση είχαν οι "μικροί", άτομα ηλικίας από 16 έως 24 ετών περίπου, τους οποίους χρησιμοποιούν οι "μεγάλοι" για τις επιθέσεις - Η δομή και η ιεραρχία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της ΕΛΑΣ σχετικά με την οργάνωση, τη δομή και τις πρακτικές της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκαν, δεκάδες μέλη της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Ρέντη.

Η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης είναι επιχειρησιακά δομημένη, δηλαδή έχει εσωτερική διάρθρωση και σαφή ιεραρχική δομή υπό την έννοια ότι τα μέλη της έχουν καθορισμένους ρόλους, τα δε νεότερα ή κατώτερα μέλη υποτάσσουν τη βούλησή τους στα ανώτερα μέλη και όλοι μαζί διαμορφώνουν τη βούληση της οργάνωσης, που κατευθύνεται στην επίτευξη του "κοινού σκοπού", δηλαδή εγκλημάτων και αξιόποινων πράξεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η οργάνωση είχε συγκεκριμένη και διακριτή ιεραρχία: υπήρχε ο αρχηγός, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης "Ιωσήφ" ή "Κοντός" και ακριβώς από κάτω του άλλα "κεφάλια" εν είδει υπαρχηγών, όπως ο "ΟΜΛΕ", ο Π.Κ., ο Δ.Μ., ο "Καρχαρίας", ο "Ρουμάνος", ο "Κόκος" κ.ά.

Τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή θέση που κατέχουν στην ιεραρχία των οπαδών, έχουν κατορθώσει να κάνουν "επάγγελμα" την οπαδική τους ταυτότητα, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά οφέλη, τα λεγόμενα στην γλώσσα των οπαδών "μεροκάματα".

Διαβάστε Επίσης

Αυτό το έκαναν πουλώντας σε φιλάθλους προσκλήσεις που λάμβαναν δωρεάν, σε τιμή που όριζαν οι ίδιοι, με τη δικαιολογία της ενίσχυσης των συνδέσμων. Επίσης, τοποθετούνταν στον έλεγχο των θυρών του γηπέδου, ως STEWART, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βάζουν στο γήπεδο φιλάθλους, έναντι αντιτίμου που όριζαν κάθε φορά οι ίδιοι, ανάλογα και με τη σπουδαιότητα του αγώνα. Το αντίτιμο το λάμβαναν οι ίδιοι αποκομίζοντας προσωπικό κέρδος.

ρεντης

Τα "κεφάλια" επίσης είχαν την πρωτοβουλία, τον σχεδιασμό και την οργάνωση επεισοδίων και επιθέσεων σε αστυνομικούς ή οπαδούς άλλων ομάδων, καθώς και η πρόκληση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Αρκετές ήταν οι φορές που ο ένας στρεφόταν κατά του άλλου, με κίνητρο την πρωτοκαθεδρία στα "μεροκάματα".

Ο ρόλος των "μικρών"

ΡΕΝΤΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Καθοριστικής σημασίας ρόλο ως προς την επίτευξη των στόχων τους είχαν οι λεγόμενοι "μικροί", άτομα δηλαδή ηλικίας συνήθως από 16 ετών έως 24 περίπου, που εντάχθηκαν πρόσφατα στην οργάνωση και τους οποίους χρησιμοποιούν οι "μεγάλοι", για να μπορέσουν να έχουν αριθμητική υπεροχή όταν θα πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.

Η επιθυμία των "μικρών" να ανέβουν στην υπόληψη των "μεγάλων", τους καθιστά ιδιαιτέρως βίαιους και πάντα πρόθυμους να συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά Αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, "γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι επιμέρους ξυλοδαρμοί, οι φθορές οχημάτων και αντικειμένων, η κατασκευή και χρήση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών, οι ληστείες σε βάρος προσώπων, η οπλοχρησία και τα λοιπά αδικήματα που λάμβαναν χώρα π.χ. σε μια επίθεση σε βάρος Αστυνομικών δυνάμεων, δεν θα πρέπει να λογίζονται ως μεμονωμένες πράξεις των φυσικών αυτουργών, αλλά ως εντασσόμενες στο συνολικό έργο της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της. Ειδικότερα άνευ της ομαδικής παρουσίας, οι φυσικοί αυτουργοί, δε θα προέβαιναν στην τέλεση των προαναφερομένων πράξεων, τουλάχιστον όχι με τη μορφή και τη σφοδρότητα που προπεριγράφηκε".

Οι "μεγάλοι" λάμβαναν προσκλήσεις τις οποίες μοίραζαν στους "μικρούς" για να μπορέσουν να εισέλθουν δωρεάν στις θύρες του γηπέδου. Επιπρόσθετα, τους έδιναν μικρά "φιλοδωρήματα" όταν τους έστελναν να τους κάνουν θελήματα, όπως το να τους αγοράσουν φαγητό ή μπίρες.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το δέος και τον σεβασμό που ένιωθαν οι "μικροί" για τους "μεγάλους", αρκούσε για να υποτάσσονται πλήρως στις προσταγές τους και να είναι συνεπείς, όταν τους καλούσαν οι "μεγάλοι" να πραγματοποιήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

ΡΕΝΤΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία στους 67 συλληφθέντες

ΡΕΝΤΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Μετά τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη που αφορά τόσο τους 67 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στα δικαστήρια όσο και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό και καταζητούνται για να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 160 πρόσωπα, εκ των οποίων ηγετικός ρόλο στη διεύθυνση της οργάνωσης αποδίδεται σε πέντε πρόσωπα.

Η δίωξη αφορά 12 κακουργήματα και συνολικά 28 κατηγορίες ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 15 ανήλικοι. Μεταξύ των 67 συλληφθέντων είναι ένας εκ των ανηλίκων.

Ειδικότερα η ποινική δίωξη αφορά:

- Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (στρέφεται κατά πέντε ατόμων).

- Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

- Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης

- Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

- Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

- Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά την διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.

- Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.

- Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.

- Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.

- Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

- Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

- Κλοπή κατά συναυτουργία.

- Παράνομη οπλοκατοχή.

- Παράνομη οπλοφορία.

- Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση.

- Παράνομη κατοχή κροτίδων.

- Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

Επτά άτομα από την εγκληματική οργάνωση έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, υπόθεση που θα διαχωριστεί ως προς την ποινική της εξέλιξη.

Επίσης άλλα επτά πρόσωπα, με συλληφθέντες 3 εξ αυτών, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Ένας συλληφθείς, πατέρας εμπλεκομένου, θα δικαστεί στο Αυτόφωρο.

Την υπόθεση θα χειριστεί ο 9ος ανακριτής με τέσσερις ανακρίτριες που θα βοηθήσουν στο έργο του μεταξύ των οποίων μια ανακρίτρια ανηλικών και μία ναρκωτικών.

Διαβάστε Επίσης

Οι διαπιστεύσεις και οι θέσεις εργασίας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η οργάνωση "λειτουργούσε υπό την ανοχή διοικητικών στελεχών της ΠΑΕ", καθώς κάποια εκ των ηγετικών μελών φέρουν στους αγώνες της ομάδας καρτέλες διαπίστευσης (τις οποίες εκδίδει η ΠΑΕ), που τους δίνουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας τις ημέρες των αγώνων.

"Η διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση", αναφέρει η Αστυνομία.

Διαβάστε Επίσης

Αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με την ΠΑΕ και με εργασιακή σχέση, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, άρα και νόμιμο μισθό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑΛΛΙΑ 25 Μαϊ 2024 | 21:51

Αδιανόητη βαρβαρότητα των Γάλλων χούλιγκαν- Στις φλόγες πούλμαν σε τρομακτικά επεισόδια πριν τον τελικό Κυπέλλου [βίντεο]

Οι φίλοι της Λιόν έριξαν πέτρες στα λεωφορεία εκείνων της Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίοι απάντησαν με εκτόξευση φωτοβολίδων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Μαϊ 2024 | 17:13

"Μπλόκο" της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση των οπαδών του Ολυμπιακού στο Μοναστηράκι για πορεία μέχρι την Opap Arena

Aπαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση και κάθε είδους πορεία (πεζή, μηχανοκίνητη κ.λπ) από την 06:00 ώρα της 29-5-2024 έως και την 06:00 της 30-5-2024 στο Νομό Αττικής- Τα σημεία που εξαιρούνται.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 24 Μαϊ 2024 | 22:32

Αποκάλυψη: Αστυνομικοί μιλούσαν με ναρκέμπορους με... κρυπτοτηλέφωνα - Πώς λειτουργεί το μυστικό σύστημα επικοινωνίας SKY-ECC

Αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC, με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκεμπόρους κι άλλους κακοποιούς χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες τους από ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

FINAL 4 24 Μαϊ 2024 | 17:29

Βερολίνο: Επεισόδια έξω από την Uber Arena- Τούρκοι της Φενέρ έκαναν "ντου" να μπουν τσάμπα- Χτύπησαν Παναθηναϊκούς

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν σε οπαδούς του Παναθηναϊκού που ήταν απ’ έξω και περίμεναν να μπουν μέσα με έναν εξ αυτών να έχει τραυματιστεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 24 Μαϊ 2024 | 17:21

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Europa Conference League μεταξύ Ολυμπιακού - Φιορεντίνα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του τελικού UEFA Conference League

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 16:21

Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Πυροσβέστης εμπλέκεται στα επεισόδια - Κατηγορείται για 28 αδικήματα, διατάχθηκε ΕΔΕ

Ο 30χρονος κατηγορείται για 28 αδικήματα - Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ΕΔΕ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Μαϊ 2024 | 17:45

Πειραιάς: Ο ρόλος του Έλληνα "Pablo" στο κύκλωμα της κοκαΐνης και ο 48χρονος που προμήθευε με ναρκωτικά τον ISIS

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα 210 κιλά κοκαΐνης μέσα σε φορτίο με γαρίδες - Οι ρόλοι των 4 συλληφθέντων - Πώς είχε συλληφθεί ο 64χρονος "Pablo" το 2021 από τις αμερικανικές Αρχές

ΕΛΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:05

Προσοχή: Aπάτες με πρόσχημα τη διάθεση εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League και το Final Four

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί - Η σελίδα - απάτη

ΕΝΝΕΑ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 21 Μαϊ 2024 | 10:15

Καλαμάτα: Ένταση έξω από τα δικαστήρια για το ναυάγιο της Πύλου - Τραυματίες στις συμπλοκές διαδηλωτών και ΕΛΑΣ [βίντεο]

Δημιουργήθηκε ένταση πριν την έναρξη της δίκης στην Καλαμάτα για το ναυάγιο στην Πύλο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:49

Panic Button: Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους - Πώς λειτουργεί

Περισσότερες από 10 γυναίκες την ημέρα, εγκαθιστούν ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, το "κουμπί πανικού", στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΣΠΕΙΡΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:45

Ο απατεώνας κουστουμαρισμένος "λογιστής" με τις... 93 δικογραφίες και λεία 300.000 ευρώ από ηλικιωμένους

Ο 50χρονος, ο οποίος εξαπατούσε ηλικιωμένους, είχε… 93 δικογραφίες σε βάρος του και συνολική λεία περίπου 300.000 ευρώ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Μαϊ 2024 | 20:06

Κολωνός: Συνελήφθη 17χρονος με γεμάτο περίστροφο - Κρατείται και ο πατέρας του

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κινούνται με όχημα - Στην κατοχή του 17χρονου βρέθηκε περίστροφο με 5 φυσίγγια

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ 20 Μαϊ 2024 | 07:51

Αυστηροποιείται το πειθαρχικό της Αστυνομίας - 30 αλλαγές για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια

Οι αλλαγές έχουν ως στόχο την αυστηροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ολική αναμόρφωση του κανονισμού πειθαρχίας του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.