Στο φως έρχεται η κλήση που έγινε στο ΕΚΑΒ από το ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου βρισκόταν ο Γιώργος Μαζωνάκης.
Η κλήση έγινε από το ιατρείο του 58χρονου γιατρού και, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φαίνεται πως ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην επικοινωνία αναφέρει ότι υπάρχει ένα περιστατικό άνδρα περίπου 55 ετών, χωρίς να κατονομάζει τον Γιώργο Μαζωνάκη, και ενημερώνει ότι πραγματοποιεί ΚΑΡΠΑ.
Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε στις 16:21.
– ΕΚΑΒ Παρακαλώ
– Είμαι στο ιατρείο, Καρνεάδου 11 Κολωνάκι, Θεοδωρόπουλος Ηλίας, ιατρός. Έχω περιστατικό, άνδρας, λιπόθυμος, πιθανόν χωρίς ζωτικά σημεία. Κάνω ΚΑΡΠΑ.
Τι χορηγήθηκε στον Γιώργο Μαζωνάκη – Τα ερωτήματα για την αδρεναλίνη

Μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης παρουσίασε η εκπομπή "Live News" του Mega, σχετικά με τα φάρμακα που φέρεται να χορηγήθηκαν στον Γιώργο Μαζωνάκη πριν από τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.
Όταν έφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στο ιατρείο, βρήκαν τον γιατρό να πραγματοποιεί ΚΑΡΠΑ. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, τον ρώτησαν ποια φάρμακα είχαν ήδη χορηγηθεί, ώστε να ενημερωθεί το νοσοκομείο στο οποίο θα γινόταν η διακομιδή.
Ο γιατρός φέρεται να απάντησε ότι είχε χορηγήσει αδρεναλίνη στον Γιώργο Μαζωνάκη, σε ποσότητα ενός milligram. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν διευκρινίστηκε πότε ακριβώς είχε χορηγηθεί η πρώτη δόση, δηλαδή αν είχε προηγηθεί της ανακοπής ή αν χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.
Στη συνέχεια, παρουσία των διασωστών του ΕΚΑΒ, φέρεται να χορηγήθηκε και δεύτερη δόση αδρεναλίνης.
Εξετάζεται ο τρόπος χορήγησης της αδρεναλίνης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται είναι εάν η χορήγηση της αδρεναλίνης έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα της επείγουσας ιατρικής.
Παράλληλα, εξετάζεται εάν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε στη σωστή συγκέντρωση και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι έγινε δεύτερη χορήγηση, καθώς οι ειδικοί εξετάζουν εάν μεσολάβησε το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που είχε προηγηθεί της κλήσης στο ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, εξετάζεται πόση ώρα βρισκόταν ο Γιώργος Μαζωνάκης σε κατάσταση ανακοπής ή χωρίς τις αισθήσεις του πριν ενημερωθούν οι διασώστες, καθώς και ποιες ενέργειες είχαν προηγηθεί μέχρι την άφιξή τους.
Δημήτρης Γαλεντέρης: Τι ισχύει για τη χορήγηση αδρεναλίνης
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε:
"Προς το παρόν είναι συμβατό με την προσπάθεια ανάνηψης. Η αδρεναλίνη είναι ένα κλασικό σκεύασμα το οποίο το χορηγούμε σε περίπτωση ανακοπής. Συνεπώς, η ερώτηση έχει να κάνει με το τι δόθηκε τώρα. Αυτή είναι η δική μου η εκτίμηση όπως το ακούω από το ΕΚΑΒ".
Μπορεί η αδρεναλίνη να διαλυθεί με άλλο διάλυμα;
Σύμφωνα με τον ειδικό:
"Εξαρτάται για την χρήση την οποία για την οποία προορίζεται η αδρεναλίνη. Στην ανάνηψη δεν χρειάζεται να διαλυθεί, μπορεί να χορηγηθεί ολόκληρη. Μπορεί να κάνει να γίνει κάποια στάθμιση της ποσότητας, αλλά ανάλογα με το βάρος του ασθενή, αλλά συνήθως εκεί πέρα στην ανακοπή παίζονται όλα. Δηλαδή προσπαθούμε να ξυπνήσουμε την καρδιά με κάθε φαρμακευτικό τρόπο εκτός της απινίδωσης".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αραίωσης της αδρεναλίνης, απάντησε:
"Αν αραιωθεί σε λάθος συγκέντρωση και δεν δοθεί ενδοφλέβια κατά την ανάνηψη συγκεκριμένα στην ανακοπή, δεν θα σου επιφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα αποτύχει δηλαδή να προκαλέσει την επανεκκίνηση του μυοκαρδίου, της καρδιάς".
Για το ενδεχόμενο δεύτερης χορήγησης, ανέφερε:
"Υπάρχει κύκλος που επαναλαμβάνεται η αδρεναλίνη. Δηλαδή υπάρχουν χρονικά διαστήματα τα οποία έχεις το δικαίωμα να επαναχρησιμοποιήσεις το σκεύασμα".
Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο χορηγήσεων, σημείωσε:
"Νομίζω είναι περίπου πέντε με δέκα λεπτά το όριο".
Διοικητής νοσοκομείου "Ελπίς": "Ήταν ήδη νεκρός"
Για την κατάσταση στην οποία έφτασε ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νοσοκομείο "Ελπίς" μίλησε στο Live News ο διοικητής του νοσοκομείου, Σταύρος Θεοδωρίδης.
"Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του Γιώργου Μαζωνάκη. Ο ασθενής προσκομίστηκε στο νοσοκομείο χωρίς αυτόματη αναπνοή και χωρίς σφυγμό, σε ασυστολία δηλαδή. Έγιναν οι προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης βάσει πρωτοκόλλου, με καρδιακές μαλάξεις και συγχρόνως αερισμό από τον αεραγωγό, χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η επαναφορά του και στις δεκαεπτά και σαράντα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν σε ασυστολία".
Ο δικηγόρος της οικογένειας για τις ιατρικές πράξεις
Για την υπόθεση μίλησε επίσης ο Χαράλαμπος Λυκούδης, έως τώρα δικηγόρος του Γιώργου Μαζωνάκη και πλέον εκπρόσωπος της οικογένειας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ευρήματα της νεκροψίας, καθώς και στα αιτήματα που έχει υποβάλει στις δικαστικές αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου.
"Αυτό που προέκυψε με βεβαιότητα από την νεκροψία σήμερα είναι ότι δεν υπήρξε προηγούμενη προϋπάρχουσα ασθένεια του Γιώργου στην καρδιά του. Αυτό που είπα δηλαδή από την πρώτη στιγμή όταν ερωτήθηκα, εάν είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του ο Γιώργος, εγώ ήμουν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρχε. Όχι γιατί είμαι ιατρός, αλλά επειδή εμπιστεύομαι τον προσωπικό του γιατρό και κουμπάρο του, τον κύριο Ζαφειρίου, όπου είναι γιατρός του προσωπικός και οικογενειακός πάνω από είκοσι χρόνια, ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι καμία προϋπάρχουσα ασθένεια δεν είχε ο Γιώργος στην καρδιά του. Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα με την νεκροψία. Άρα είναι βέβαιο πια ότι αιτιωδώς συνδέεται η απώλεια της ζωής του Γιώργου με την ιατρική πράξη ή τις ιατρικές πράξεις. Γιατί να μη θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μόνη ιατρική πράξη είναι η πλασμαφαίρεση, η οποία την οποία επικαλούνται οι κατηγορούμενοι. Μπορεί να έχει γίνει η πλασμαφαίρεση, αλλά να έχει γίνει και κάποια άλλη ιατρική πράξη, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποκρυφθεί. Και για το λόγο αυτό ένα από τα αιτήματά μου προς τον κύριο ανακριτή είναι άμεσα να κατασχεθούν όλα τα παρανόμως εγκατεστημένα ιατρικά μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτό το χώρο, προκειμένου με DNA να διαπιστώσουμε αν έχει και δεχθεί και κάποια άλλη ιατρική πράξη ο Γιώργος, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποκρυφθεί", υπογράμμισε.
Ο Χαράλαμπος Λυκούδης αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες μετακινήσεις του Γιώργου Μαζωνάκη πριν από το περιστατικό.
"Ο Γιώργος ήταν πριν τις δύο το μεσημέρι. Χρησιμοποιεί ένα ταξί. Είναι ένας οδηγός ταξί. Δύο οδηγοί ταξί που τους χρησιμοποιούσε σε πάρα πολλές μετακινήσεις του Γιώργος και όταν ήθελε να βγει, όταν ήθελε σε πάρα πολλές μετακινήσεις του, είχε κάποιους οδηγούς ταξί που χρησιμοποιούσε πάρα πολλά χρόνια. Πριν τις 2 τον άφησε στην Καρνεάδου".
Τα αιτήματα προς τον ανακριτή
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της οικογένειας, ο δικηγόρος έκανε λόγο για σειρά αιτημάτων προς τον ανακριτή, μεταξύ των οποίων η νέα αυτοψία στον χώρο, η φωτογράφιση και βιντεοσκόπησή του, καθώς και η κατάσχεση ιατρικού εξοπλισμού που, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εξεταστεί.
Για τις ενέργειες αυτές ανέφερε:
""Οι κινήσεις που έχουμε κάνει είναι οι εξής. Καταρχήν έχουμε διορίσαμε τον τεχνικό σύμβουλο κύριο Μπουζιάνη για να παρίσταται στη νεκροψία. Το δεύτερο είναι ότι κάναμε ένα αίτημα προς τον κύριο ανακριτή για μια σειρά από ανακριτικές πράξεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες να γίνουν. Θέλουμε δηλαδή μεταξύ αυτών είναι η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση του χώρου με μια νέα αυτοψία όπου θα αποτυπώνεται ακριβώς η θέση των μηχανημάτων και όλα ό,τι έχουν συμβεί. Είναι η κατάσχεση των μηχανημάτων των παρανόμως εγκατεστημένων προφανώς, όχι τα νόμιμα εργαλεία που προβλέπονται να έχει ένας γιατρός στο ιατρείο του, αλλά ό,τι παράνομο μηχάνημα βρίσκεται εγκατεστημένο να κατασχεθεί προκειμένου να γίνει μια σύγκριση με το DNA και να δούμε αν ο Γιώργος δέχτηκε κι άλλη ιατρική πράξη. Να πάρουμε αντίγραφα των απομαγνητοφωνήσεων της των επικοινωνιών που έκαναν οι γιατροί με το ΕΚΑΒ για να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών. Των πρώτων. Τι είπαν δηλαδή. Πώς προετοίμασαν. Έδωσαν τις διαστάσεις που έπρεπε στους διασώστες".
Τέλος, ο Χαράλαμπος Λυκούδης αναφέρθηκε και στο αίτημα για άρση του απορρήτου, καθώς και στην ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης από την πλευρά της οικογένειας.
"Την άρση του απορρήτου γιατί είναι κρίσιμο. Είναι κρίσιμο και με το ποιους επικοινώνησαν εκείνο το κρίσιμο διάστημα για να δούμε και από εκεί αν προκύψει κάτι άλλο και μια σειρά άλλων διαδικαστικών πράξεων. Και επίσης ζητήσαμε την αναβάθμιση της κατηγορίας από θανατηφόρα έκθεση σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Διότι η άποψή μας είναι ότι εάν εσύ κάνεις μια ιατρική πράξη ούτως ή άλλως επισφαλή, την κάνεις χωρίς να έχεις την απαιτούμενη ειδίκευση. Την κάνεις σε έναν χώρο που δεν προβλέπεται να τελούνται τέτοιες ιατρικές πράξεις. Την κάνεις αν είναι ακριβή τα δημοσιεύματα σε έναν άνθρωπο που λες εσύ ότι βλέπεις εξωτερικά σημάδια νευρολογικά και παρόλα αυτά προχωράς και κάνεις".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr


