11 χιλιάδες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη-Παρέμβαση Μέρκελ

Η καγκελάριος Μέρκελ ζητά να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση. Τους 11 χιλιάδες αγγίζουν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Θεωρεί ότι στην Ευρώπη θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν δικαιότερα.

11 χιλιάδες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη-Παρέμβαση Μέρκελ
 

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο Βερολίνο, στη μέρα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην καγκελαρία. Αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο «στη ζωή μας», τόνισε στις δηλώσεις της, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σε ότι αφορά αυτούς που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, σύμφωνα με την καγκελάριο θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να φύγουν. Αυτό αφορά τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αιματηρές συμπλοκές στη Μυτιλήνη

Εν τω μεταξύ οι εντάσεις και τα επεισόδια αποτελούν καθημερινότητα στο νησί της Μυτιλήνης με την κατάσταση να κορυφώνεται χθες το πρωί όπου σημειώθηκαν αιματηρές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι του νησιού. 

 


Οι μετανάστες ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα του Λιμεναρχείου και με αυτά άρχισαν τα κονταροχτυπήματα και τα κυνηγητά ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες που έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συμπλοκών. Αποτέλεσμα  ήταν να τραυματισθούν δύο από αυτούς στο κεφάλι, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρότερα.

Άμεσες ενέργειες

«Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Α.Μέρκελ. Εάν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι πρόσφυγες βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες «τότε είναι πολύ δυσκολότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους». Τώρα το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων. Το επείγον πρόβλημα είναι: «ο καθένας να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η καγκελάριος Μέρκελ ζητά να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση

Η Μέρκελ ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο», υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ. Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά τη γερμανίδα καγκελάριο να ελαφρυνθούν.

Αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πήρε θέση στη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας μια «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Όπως, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt: «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση».