24ωρο αστυνομικό… τείχος στην είσοδο-έξοδο διοδίων - Πόσο θα επηρεαστούν οι μετακινήσεις

Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 330 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 337 άτομα

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

24ωρο αστυνομικό… τείχος στην είσοδο-έξοδο διοδίων στα εθνικά οδικά δίκτυα και στις παράπλευρες οδούς, με αυστηρούς ελέγχους στις προϋποθέσεις διέλευσης, έχει ήδη στηθεί ενόψει Πάσχα, για την ανάσχεση της όποιας απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών. Προς τα παρόν τα μόνα ενδεχόμενα για έγκριση μετακίνησης από νομό σε νομό, που βρίσκονται προς συζήτηση χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί τι θα εφαρμοστεί, είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους όπου δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και η επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης του… προηγούμενου οικονομικού έτους, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικίας στον νομό προορισμού του ταξιδιώτη.

"Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια... στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι τα όποια επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να είναι η αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, στον αριθμό των μετακινήσεών τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε: "Αν παραμείνουμε συνεπείς δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα. Χρειάζεται να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις κινήσεις μας μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Στοίχημα είναι να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα αυστηρά μέτρα, εφόσον γίνει αυτό δεν υπάρχει λόγος για περισσότερα μέτρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιορισμός κίνησης στις παραλίες Πάτρας και Βόλου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τον περιορισμό κίνησης στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στο Νότιο Πάρκο και στην Πλάζ Αγιάς, αλλά και στην παραλία του Βόλου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Πάτρα, η απαγόρευση θα ισχύει Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. της επομένης μέρας, ενώ το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση θα είναι πλήρης.

Ο περιορισμός στην παραλία του Βόλου θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα και έως την Παρασκευή θα απαγορεύεται η κυκλοφορίας από τις 12:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. της επομένης και το Σαββατοκύριακο, πλήρης απαγόρευση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είχαν καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, οι οποίοι ανέφεραν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά σημεία συνωστισμού πολιτών σε άλση, πάρκα, πλακόστρωτα και παραλίες. Όλες αυτές οι αναφορές εξετάζονται και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών σε διάφορα σημεία άλλων περιφερειών της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

17.358 παραβάσεις

Στο πλαίσιο των ελέγχων άσκοπης μετακίνησης πολιτών, την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 2.247 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Στις τρεις "πρώτες θέσεις" βρίσκονταν η Αττική με 966, 272 στη Θεσσαλονίκη και 166 στη Δυτική Ελλάδα. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων έξι στη Θεσσαλονίκη και τρεις στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 330 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 337 άτομα.

Την Παρασκευή από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 772 παραβάσεις εκ των οποίων οι 347 στην Αττική, 71 στα Ιόνια Νησιά, που βρίσκονταν στις τρεις πρώτες θέσεις. Από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.130 παραβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικογραφίες… κορονοϊού

190 δικογραφίες έχουν παραπεμφθεί από τις 12 Μαρτίου μέχρι και τις 2 Απριλίου στο Αυτόφωρο, για παραβίαση των μέτρων που έχει κηρύξει η Πολιτεία σχετικά με τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, μόνο στα δικαστήρια της Αθήνας.

Όλες τους αφορούν παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (δηλαδή με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη) από πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί λ.χ. καταστηματάρχες που άνοιξαν τα μαγαζιά τους παρά τις απαγορεύσεις, ή καθηγητές που συνελήφθησαν να παραδίδουν μαθήματα σε φροντιστήρια ή κατ’ οίκον.

Παράλληλα, υπάρχουν και δεκάδες άλλες δικογραφίες για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και έχει οριστεί ρητή δικάσιμος. Όπως εξηγούν νομικοί, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει από την Εισαγγελία Αθηνών, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποιος να έχει αποδεδειγμένα νοσήσει και εν γνώσει του να έχει διακινδυνέψει να μεταδώσει τον ιό σε άλλον.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα ορίζει πως μπορεί να επιβληθεί ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση κακουργηματικής μορφής. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως "αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη".

ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:24

Πέτσας: Το πακέτο στήριξης της ΕΕ δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις

Διευκρίνισε πως τα χρήματα του πακέτου στήριξης θα εκταμιευθούν σταδιακά μέσα σε 3 χρόνια.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 08:58

Κύπρος: Το κράτος θα πληρώσει τις διακοπές των τουριστών αν μολυνθούν από κορονοϊό

Οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν μόνο το κόστος των δύο πτήσεων τους προς και από την Κύπρο.

ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 37 ΕΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 08:45

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Γυναίκες και νέοι είναι το 40% των ασυμπτωματικών ασθενών

Το 40% των ασθενών με Covid-19 είναι ασυμπτωματικοί, κυρίως γυναίκες και νεότεροι άνθρωποι, που όμως είναι για λιγότερο χρόνο μεταδοτικοί, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 28 Μαϊ 2020 | 08:16

Γερμανία: 62 νεκροί από κορονοϊό, 353 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο που καταγράφεται επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 08:11

Κορονοϊός - Βραζιλία: Άλλοι 1.086 νεκροί σε μία ημέρα - Πάνω από 25.000 συνολικά

Επιστήμονες επιμένουν πως οι αριθμοί που ανακοινώνονται επίσημα είναι πολύ κατώτεροι των πραγματικών.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Μαϊ 2020 | 08:06
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ AIDS 28 Μαϊ 2020 | 07:52

Ο αριθμός που στοιχειώνει τον Τραμπ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ

Περίπου 1.400 Αμερικανοί πέθαιναν καθημερινά κατά μέσο όρο τον Μάιο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 07:31

Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας για την Aegean - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι ένα πολύπλευρο πακέτο μέτρων με επιμέρους προγράμματα για την οικονομική και φορολογική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 27 Μαϊ 2020 | 23:22
ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Μαϊ 2020 | 22:59

Κορονοϊός: Ο ιός έχει σκοτώσει 350.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο - Οι 100.000 στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 5.638.190 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 196 χώρες

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 20:36

Κρήτη: Αντιδράσεις για ιερέα που κρατά κλειστή την εκκλησία λόγω κορονοϊού

Εξακολουθεί να τελεί τις Θείες Λειτουργίες και τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 27 Μαϊ 2020 | 18:46

Η γενιά του lockdown: Η πανδημία παγκοσμίως άφησε άνεργο έναν στους έξι νέους κάτω των 29 ετών

Οι νέοι είναι τα κύρια θύματα του οικονομικού μαρασμού που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.