Follow us

25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι

Αγία Λαύρα, Κρυφό Σχολειό, Χορός του Ζαλόγγου, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ - Πού σταματά η ιστορία, πού αρχίζει ο μύθος- Οι «αναθεωρητές» και οι «ορθόδοξοι» της ιστορίας

Μιχάλης Πολυδώρου
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΙΧΑΛΗς ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ
25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι

«Η ιστορία με το πέρασμα του χρόνου διαστρεβλώνεται, ενώ ο μύθος εξελίσσεται στο σημείο που γίνεται πραγματικότητα», έλεγε ο Ζαν Κοκτώ. Αγία Λαύρα, Κρυφό Σχολειό, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Τι έγινε, τι δεν έγινε, που ξεκινά ο μύθος, που σταματά η Ιστορία. Μύθοι σύμφωνα με τους λεγόμενους «αναθεωρητές», αλήθειες σύμφωνα με τους λεγόμενους «ορθόδοξους». Ας καταγράψουμε τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών.

Η Αγία Λαύρα και η 25η Μαρτίου

25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι

Σύμφωνα με τους «προοδευτικούς» η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε πολλά χρόνια αργότερα, το1838, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνος και με προφανή στόχο να συνδεθεί η Επανάσταση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής»

Αναφέρει το διάταγμα: «Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Έλληνα διά την εν εαυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής». Πού ήταν ο Π.Π. Γερμανός; Όχι πάντως στην Αγία Λαύρα. Ένα τόσο σημαντικό γεγονός ασφαλώς θα το κατέγραφε στα απομνημονεύματά του. Όμως δεν κάνει καμία αναφορά, διότι ήταν στο Αίγιο! Τότε πότε ξεκίνησε η Επανάσταση; H Επανάσταση άρχισε σε δύο ημερομηνίες: Στις 22 Φεβρουάριου στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Τώρα, οι «ορθόδοξοι» από την πλευρά τους κάνουν λόγο και αυτοί για διαστρέβλωση των γεγονότων ώστε να φανεί ότι η Επανάσταση ήταν «αποκλειστικό προϊόν και γνήσιο τέκνο του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, στο οποίο η Εκκλησία δεν είχε την παραμικρή συμβολή». Τι υποστηρίζουν λοιπόν; Ότι η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου δεν επελέγη το 1838, αλλά το 1820 από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Επικαλούνται μάλιστα επιστολές του Υψηλάντη προς τον Κολοκοτρώνη, ο οποίος αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «… εις τα ’20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Τους πρόλαβαν όμως τα γεγονότα, και τελικά η Επανάσταση ξεκίνησε δυο -τρεις μέρες νωρίτερα από την «προσδορισμένη» και γεμάτη συμβολισμούς ημέρα.Τι έγινε στην Αγία Λαύρα; Σύμφωνα με τους «ορθόδοξους» έγινε όντως συγκέντρωση αγωνιστών παρουσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν όμως στις 14 Μαρτίου και μάλλον από «σύγχυση» η ημερομηνία μετατοπίστηκε. Και γιατί αυτή η "σύγχυση" μετέθεσε την ημερομηνία στις 25, ανήμερα του Ευαγγελισμού, και όχι μια μέρα αργότερα, ρωτά η «άλλη πλευρά».

Το Κρυφό Σχολειό

«Φεγγαράκι μου λαμπρό». Το πρώτο τραγουδάκι που μαθαίνουν όλα τα ελληνόπουλα. Μύθος η πραγματικότητα;

25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι - εικόνα 2

Όσοι αμφισβητούν την ύπαρξή του τονίζουν ότι όχι μόνο δεν ήταν κρυφό, αλλά αντιθέτως ήταν πολύ φανερό! «Τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας ήδη από τον 14ο αιώνα, οπότε οι Τούρκοι άρχισαν να ελέγχουν περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμούς», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα.

Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα. Αυτοί κάπου θα τα είχαν διδαχθεί. Και το ότι δεν διασώζονται πολλές πρώιμες πηγές οφείλεται στον τρόπο που οι άνθρωποι σημείωναν στα λεγόμενα παράφυλλα, δηλαδή στα άγραφα λευκά φύλλα των βιβλίων και σε οποιοδήποτε σημείο τους υπήρχε ελεύθερος χώρος όσα ήθελαν να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Μπλοκάκι δεν υπήρχε. Τα παλιά βιβλία (κυρίως ευαγγέλια και λειτουργικά κείμενα) όμως φθείρονταν και αντικαθίσταντο. Και έτσι χάνονταν πολλές πληροφορίες για τη ζωή τους».

Από μια εποχή και πέρα υπάρχουν, συνεχίζει ο Αλέξης Πολίτης, «ατελείωτες μαρτυρίες για σχολεία και πληρωμές δασκάλων από την κοινότητα. Και καμία ότι κάποιος εμποδίστηκε να μάθει ελληνικά. Ειδικά από τα μέσα του 18ου αιώνα έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των σχολείων. Είναι πολλά τα σχολεία που μνημονεύονται. Αντίθετα, πουθενά δεν μνημονεύεται ότι ένας παπάς διδάσκει κρυφά στο σπίτι του».

Στο Λεξικό του Γεώργιου Κωνσταντίνου (α΄ έκδοση 1757, αναφέρεται η ύπαρξη 35 ανώτερων σχολείων σε 29 πόλεις, κάτι ανάλογο των σημερινών γυμνασίων, όπου δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός δάσκαλοι. Για το Αϊβαλί ή Κυδωνίες έχουμε και τα σχέδια του σχολείου (1817) με αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, δωμάτια για τους οικοτρόφους και παρεκκλήσι. Γιατί, βέβαια, η εκπαίδευση ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θρησκευτική ζωή. Μετά το 1800 στα Γιάννενα αναφέρονται τρία σχολεία. Σε Αϊβαλί, Χίο και Σμύρνη τα σχολεία δεν ελέγχονταν από την Εκκλησία. Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών».

Οι «οπαδοί» του Κρυφού Σχολειού λένε: Ναι, μεν, για λόγους θρησκευτικούς και διοικητικούς οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχώρησαν προνόμια και έδειξαν ένα βαθμό ανοχής προς τους Ρωμιούς υπηκόους τους, όμως υπήρξαν περίοδοι και περιοχές, στις οποίες δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτές.

Τι λένε τώρα οι «οπαδοί» του Κρυφού Σχολειού: Ναι, μεν, για λόγους θρησκευτικούς και διοικητικούς οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχώρησαν προνόμια και έδειξαν ένα βαθμό ανοχής προς τους Ρωμιούς υπηκόους τους, όμως υπήρξαν περίοδοι και περιοχές, στις οποίες δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτές. Δεν είχαμε, λοιπόν, ομοιόμορφη εφαρμογή των θεμελιωδών αποφάσεων περί θρησκείας και παιδείας των Ορθοδόξων Ελλήνων. Οι αποφάσεις αυτές καταστρατηγήθηκαν ή αλλοιώθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διάφορες επαρχίες και τοπικές διοικήσεις (βιλαέτια). Οι δύο πρώτοι αιώνες υπήρξαν πολύ δύσκολοι και μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνος δεν μπορούμε να ομιλούμε για δυνατότητα ακώλυτης ασκήσεως των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών ελευθεριών.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα τα πράγματα σαφώς βελτιώνονται στον εκπαιδευτικό τομέα και οι υπόδουλοι Ρωμιοί αρχίζουν να ιδρύουν, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και με την βοήθεια των ξενιτεμένων και των ευεργετών, σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμπερασματικά, τα Κρυφά Σχολειά ήταν απαραίτητα στους πρώτους δύο αιώνες της τουρκοκρατίας λόγω του κλίματος φόβου και τρόμου που επικρατούσε, στους δε επόμενους αιώνες λειτούργησαν είτε για να δώσουν λύση απέναντι στην ανθελληνική και αντιχριστιανική τακτική ορισμένων Οθωμανών διοικητών, είτε για να διδάσκονται εκεί μαθήματα εθνικού φρονηματισμού με στόχο την εκπλήρωση των πόθων του Γένους. Στο δε ερώτημα, γιατί δεν υπάρχει καμία έγγραφη αναφορά για ιερέα που διδάσκει κρυφά, η απάντηση των οπαδών του Κρυφού Σχολειού είναι απλούστατη: διότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να κρατηθεί κρυφή!

Ο ρόλος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι - εικόνα 3

Ίσως η πλέον αμφιλεγόμενη μορφή της Επανάστασης. Ουδείς, πάντως, αμφισβητεί ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε τρεις αφορισμούς του Αγώνα ως «θεοστυγούς και μιαρού έργου». Αναφέρει χαρακτηριστικά ο αφορισμός για τους Σούτσο και Υψηλάτη, δύο εκ των ηγετών της Φιλικής Εταιρίας: «Επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας, πιστών ρεαγιάδων της κραταιάς βασιλείας, την οποίαν απολαμβάνουσιν υπό την αμφιλαφή σκιαν αυτής με τόσα προνόμια ελευθερίας, όσα δεν απολαμβάνει άλλο έθνος υποτελές και υποκείμενον».

Οι «ορθόδοξοι» υποστηρίζουν αφενός ότι ο αφορισμός ήρθη σε μυστική τελετή στο Πατριαρχείο και αφετέρου ότι ο Γρηγόριος εξέδωσε τον αφορισμό πιεζόμενος από την Πύλη, η οποία απειλούσε ότι θα έσφαζε τους Ρωμιούς της πόλης και όλους τους Χριστιανούς της Αυτοκρατορίας.

Οι «ορθόδοξοι» υποστηρίζουν αφενός ότι ο αφορισμός ήρθη σε μυστική τελετή στο Πατριαρχείο και αφετέρου ότι ο Γρηγόριος εξέδωσε τον αφορισμό πιεζόμενος από την Πύλη, η οποία απειλούσε ότι θα έσφαζε τους Ρωμιούς της πόλης και όλους τους Χριστιανούς της Αυτοκρατορίας. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε στις 10 Απρίλη του 1821 (Πάσχα) με διαταγή του Σουλτάνου, όταν ο τελευταίος αντελήφθη τον «πραγματικό» ρόλο του Πατριάρχη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη για τα γεγονότα που οδήγησαν στον απαγχονισμό του. Ο Γ. Κορδάτος κάνει λόγο για υπόγειες μάχες μεταξύ Δεσποτάδων και Μητροπολιτών, που εποφθαλμιούσαν τον Πατριαρχικό θρόνο. Γράφει χαρακτηριστικά: «Αν και ο Πατριάρχης Γρηγόριος αφόρισε τον Υψηλάντη και τους επαναστάτες και έστειλε εξάρχους στις επαρχίες με τους αφορισμούς και πανταχούσες σ' όλους τους Μητροπολίτες, προστάζοντας να διαβαστούν οι αφορισμοί, έπαψε να έχει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κυβέρνησης γιατί βρέθηκαν Δεσποτάδες να τον συκοφαντήσουν ότι ήταν αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας, άρα αρχισυνωμότης. Εκείνος που κατηγόρησε και συκοφάντησε τον Γρηγόριο ήταν ο Μητροπολίτης Πισίδας Ευγένιος». Ο τελευταίος αναγορεύτηκε νέος Πατριάρχης καθ' υπόδειξη του Σουλτάνου...

Το Ζάλογγο και ο χορός

25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι - εικόνα 4

Η πρώτη πηγή για τα γεγονότα στο Ζάλογγο είναι ο Πρώσος περιηγητής Μπαρτόλντι (Bartholdy) που εκείνη την εποχή ήταν στα Γιάννενα: «Καμιά εκατοστή απ’ αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου, βόρεια της Πρέβεζας. Τους επιτέθηκαν, επειδή τάχα η τοποθεσία, όντας πολύ ισχυρή, μπορούσε να τους προσφέρει ένα καινούργιο μέρος για ανασυγκροτηθούν, και η σφαγή ήταν φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν ψηλά από τα βράχια με τα παιδιά τους, που μερικά ήταν ακόμα στο βυζί».

Η πρώτη αναφορά σε «χορό του Ζαλόγγου» είναι από έναν Ελληνα, τον Χριστόφορο Περραιβό το 1815. Πάντως στην επόμενη έκδοση ο Περραιβός παραλείπει τα περί χορού.

Πρώτος που αμφισβήτησε τον χορό του Ζαλόγγου είναι ο Περικλής Ζερλέντης, ο οποίος μιλάει για «λαμπρήν εικόνα, ην δημιούργησε η ευφάνταστος διάνοια του Περραιβού».

Πρώτος που αμφισβήτησε τον χορό του Ζαλόγγου είναι ο Περικλής Ζερλέντης, ο οποίος μιλάει για «λαμπρήν εικόνα, ην δημιούργησε η ευφάνταστος διάνοια του Περραιβού». Ο Ζερλέντης το 1888 επισκέφτηκε το Ζάλογγο και πρόλαβε ζωντανή την αδελφή του Μπότσαρη καθώς και ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν από την πτώση στο βάραθρο, τη Λάμπρω, που το 1803 ήταν επτά χρονών.

Ο Ζερλέντης δεν αμφισβητεί ότι μερικοί Σουλιώτες προτίμησαν να πεθάνουν παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι. Η αφήγησή του όμως παραπέμπει σε μια εικόνα λίγο διαφορετική: Δεν υπήρξαν λίγες απομονωμένες γυναίκες που έπεσαν στον γκρεμό αλλά από ένα πλήθος γυναικών και αντρών άλλοι προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό για να μην αιχμαλωτιστούν, άλλοι προσπάθησαν να ξεφύγουν πολεμώντας κι άλλοι επιχείρησαν να διαφύγουν αλλά γκρεμίστηκαν και είτε σκοτώθηκαν είτε πιάστηκαν .

Το τραγούδι που υποτίθεται ότι τραγουδούσαν οι Σουλιώτισσες στον χορό καταγράφεται πρώτη φορά το 1908, και είναι μίξη δημοτικών στίχων και λόγιων στοιχείων. Για παράδειγμα, σε δημοτικό της υπάρχει το δίστιχο “Έχετε γεια ψηλά βουνά κι εσείς χαμολαγκάδια / βρυσούλες με το κρύο νερό, τι εγώ μισεύω τώρα”.

«Χορός του Ζαλόγγου» όμως υπήρξε, περίπου 150 χρόνια αργότερα. Στις 9 Μαϊου του 1947, στον Εμφύλιο, στην Ξηριώτις Η δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα σέρνει πρώτη το χορό, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με άλλους εννέα συντρόφους της του Δημοκρατικού Στρατού.

Εκπληκτοι, οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος που προέρχονται από το 106 Τάγμα, αρνούνται να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν παρακρατικοί. Απόδειξη πως ένας μύθος μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό γεγονός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το νοσταλγικό ποτό που θα πίνουν σύντομα όλοι στα μπαρ της Αθήνας

Πώς και γιατί τους επόμενους μήνες θα πίνεις, κατά πάσα πιθανότητα, ρούμι-κόλα.

ΚΡΗΤΗ 30 Ιαν 2026 | 12:32

Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου ο Μητσοτάκης: Το 2028 θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Καστέλι Ηρακλείου γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 30 Ιαν 2026 | 12:09

"Εβρεξε" σοβάδες σε δημοτικό σχολείο στο Γαλάτσι - Από θαύμα δεν κινδύνευσαν μαθητές [βίντεο]

Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τα συνεργεία του Δήμου Γαλατσίου ώστε να επιληφθεί για την αίθουσα που είχαν βρεθεί σοβάδες.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 30 Ιαν 2026 | 11:08

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού: "Μακάρι να βρεθεί είτε ζωντανός, είτε νεκρός" - Η συγκλονιστική έκκληση του πατέρα του

Ο 33χρονος γιατρός Αλέξης Τσικόπουλος αγνοείται εδώ και 55 ημέρες από τα Χανιά.

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ 29 Ιαν 2026 | 16:05

Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο, από την αφρικανική σκόνη και τους νοτιάδες

Η ατμόσφαιρα σ είναι αποπνικτική και η ορατότητα μειωμένη

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 11:45

Αίγιο: 15χρονος χτύπησε 13χρονο, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ - Κατηγορείται και ο πατέρας του για παραμέληση

Ο 13χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε από την μητέρα του στο νοσοκομείο Αιγίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

ΚΡΗΤΗ 29 Ιαν 2026 | 10:41

Ποιοι είναι οι δύο νέοι Μητροπολίτες Κυδωνίας - Αποκορώνου και Λάμπης Συβρίτου - Σφακίων

Εκλέχτηκαν οι δύο νέοι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων στην Κρήτη.

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 29 Ιαν 2026 | 07:36

Κρήτη: Αγωνία για βρέφος 5 ημερών που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - Εγινε αεροδιακομιδή από τη Ρόδο

Αγωνία προκαλεί η κατάσταση ενός νεογέννητου βρέφους, μόλις πέντε ημερών, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 28 Ιαν 2026 | 12:28

Ηράκλειο Κρήτης: Αυτοκίνητο παρέσυρε παιδί έξω από το σχολείο

Ο μικρός μαθητής, φορώντας την σχολική του τσάντα, έπεσε στο οδόστρωμα και χτύπησε στο κεφάλι.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Ιαν 2026 | 11:43

Κρήτη: Δεν έχει εμφανιστεί ακόμα ο υπερτυχερός που κέρδισε 7,5 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ

Δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο πρακτορείο ΟΠΑΠ ο υπερτυχερός, που το βράδυ της Κυριακής (25/1) κέρδισε 7,5 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΑΡΧΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 26 Ιαν 2026 | 13:29

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο λογιστής στην Κρήτη ξέπλυνε 700.000 ευρώ μέσω στοιχήματος - Η θυρίδα, οι οικοδομές και το Airbnb

Ο λογιστής, φέρεται να τοποθέτησε περισσότερα από 700.000 ευρώ σε στοιχηματικό λογαριασμό επιχειρώντας να τα "ξεπλύνει".

ΝΕΟ ΣΟΥΛΙ ΣΕΡΡΩΝ 25 Ιαν 2026 | 11:42

Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα τέθηκε η καθηγήτρια που φίμωσε και έδεσε μαθητή με χαρτοταινία - Συχνά τα παράπονα των μαθητών

Η συγκεκριμένη καθηγήτρια χαρακτηριζόταν ως ικανή στην δουλειά της, τα τελευταία τρία χρόνια όμως, υπήρχαν παράπονα για την συμπεριφορά της.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 25 Ιαν 2026 | 10:38

Απίστευτο περιστατικό: Τιμοκατάλογος ναρκωτικών σε τοίχο… σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης γκράφιτι με τιμές κοκαΐνης και κάνναβης

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 25 Ιαν 2026 | 09:35

Ηράκλειο: Δωρεά-σταθμός από γνωστή συμβολαιογράφο - Παραχωρεί οικόπεδο αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ για νέο σχολείο

Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός σχεδίου πόλεως, η αξία του οποίου ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 24 Ιαν 2026 | 21:02
ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 19:26

Κρήτη: "Δεν ελπίζουμε. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά δεν έχουμε" λέει ο πατέρας του αγνοούμενου γιατρού

Ο πατέρας του 33χρονου ανέφερε πως δεν θεωρεί πιθανό να έχουν κάνει κακό στον γιο του

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 24 Ιαν 2026 | 13:05

Βορίζια: Συνελήφθησαν οι γονείς του Φανούρη Καργάκη, μετά από μήνυση της αδελφής της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Ο πατέρας του νοσηλεύεται φρουρούμενος στο ΠΑΓΝΗ με Covid και χαμηλό οξυγόνο, ωστόσο η μητέρα οδηγήθηκε ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 24 Ιαν 2026 | 11:47

Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια γιατί φίμωσε μαθητή με μονωτική ταινία και έδωσε εντολή να τον δέσουν

Το συμβάν καταγγέλθηκε χθες το μεσημέρι από την 44χρονη μητέρα του 13χρονου μαθητή στην Ασφάλεια Σερρών.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 24 Ιαν 2026 | 10:24

Κρήτη: Νέα μαρτυρία από φίλο του 33χρονου αγνοούμενου γιατρού - "Εγώ πιστεύω ότι κάποιος κάτι του έκανε" [βίντεο]

"Δεν στέκει.. Το αμάξι του να είναι παρατημένο κι αυτός πήγε και κρύφτηκε; Μήπως τα είχε με καμία παντρεμένη και πήγε και τον έθαψε πουθενά", διερωτήθηκε ο φίλος του.

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 23 Ιαν 2026 | 23:19

Χανιά: Κεραυνός χτύπησε 40χρονο σε εργοτάξιο - Τον τίναξε 10 μέτρα μακριά

Ο 40χρονος βρισκόταν στο όχημα του εργοταξίου την ώρα που τον χτύπησε ο κεραυνός στην Παλαιόχωρα Χανίων

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΟΔΗΓΟΣ 23 Ιαν 2026 | 11:36

Χανιά: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε σοβαρό τροχαίο έξω από σχολείο - Τράκαρε αυτοκίνητα με γονείς και παιδιά

Το αλκοτέστ έδειξε τιμές έως και 0,90 mg/l, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,25 mg/l - Προληπτικά στο νοσοκομείο το παιδί που βρισκόταν στο όχημα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Ιαν 2026 | 17:22

Υπόθεση revenge porn στο Ηράκλειο: Αποπειράθηκε να βιάσει 22χρονη, έστειλε γυμνές φωτογραφίες σε φίλη της

Ένας 27χρονος απειλούσε μία 22χρονη κοπέλα με γυμνές φωτογραφίες της - Ζήτησε να συναντηθούν από κοντά και επιχείρησε να τη βιάσει

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 22 Ιαν 2026 | 13:23

Εντυπωσιακές εικόνες από παραλία στα Χανιά: Άφρισε η θάλασσα μετά την κακοκαιρία

Το φυσικό φαινόμενο οφείλεται στην έντονη αναταραχή της θάλασσας - Από τι προκαλείται ο αφρός στην ακτή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Ιαν 2026 | 13:34

ΣτΕ: Το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε δύο χρόνια για το εναλλακτικό μάθημα της ηθικής στη θέση των θρησκευτικών

Η προσφυγή κατατέθηκε από δύο γονείς, που ζήτησαν να καλυφθεί το κενό για τους μαθητές Λυκείου που δεν παρακολουθούν Θρησκευτικά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 21 Ιαν 2026 | 12:52

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τη Γαύδο: Κύματα βύθισαν δύο βάρκες και έριξαν αυτοκίνητο στη θάλασσα [βίντεο]

Ζημιές, αποκλεισμός του νησιού, μετανάστες εγκλωβισμένοι και προβλήματα τροφοδοσίας, είναι από τα κύρια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κάτοικοι, είπε η δήμαρχος Γαύδου.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ 20 Ιαν 2026 | 15:35

Ηράκλειο: Βγήκε από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ η 25χρονη γιατρός που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

"Αποσωληνώθηκε και ήδη βρίσκεται για αποθεραπεία", δήλωσε η διευθύντρια της Εντατικής καθηγήτρια Ευμορφία Κονδύλη.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 19 Ιαν 2026 | 10:15

Κρήτη: Κινηματογραφική καταδίωξη μεθυσμένου οδηγού - Παραβίασε τον... μισό ΚΟΚ και έπεσε σε περιπολικό

Μέσα σε λίγη ώρα ο 43χρονος οδηγός από το Ηράκλειο, που στερούνταν και δίπλωμα, παραβίασε σχεδόν το σύνολο του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

33ΧΡΟΝΟΣ 18 Ιαν 2026 | 13:22

Εξαφάνιση γιατρού στην Κρήτη: Χωρίς αποτέλεσμα και χθες Σάββατο, οι έρευνες - "Φτάσαμε μέχρι το Ρέθυμνο"

Το κρύο και η βροχή δυσκόλεψαν το έργο των ομάδων και των πολλών διασωστών που επιμένουν

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2026 | 12:49

Κρήτη: Απανθρακωμένος μέσα στο σπίτι του μετά από φωτιά 70χρονος στην Ιεράπετρα

Η φωτιά φέρεται να είχε εκδηλωθεί στο δωμάτιο του 70χρονου

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ 17 Ιαν 2026 | 16:51

Το... τερμάτισαν στη Μεσαρά Κρήτης: Πριν τον γάμο έπλυναν τον γαμπρό σε πλυντήριο αυτοκινήτων [εικόνες]

Ο γαμπρός Αντώνης, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, πλύθηκε με μάνικα πριν φορέσει το γαμπριάτικο κουστούμι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 17 Ιαν 2026 | 16:28

Κρήτη: Νέα μαρτυρία για τον αγνοούμενο 33χρονο γιατρό στρέφει τις έρευνες σε άλλη περιοχή

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού του 33χρονου γιατρού Αλέξη Τσικόπουλου στην Κρήτη

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 16 Ιαν 2026 | 17:25

Τριών Ιεραρχών: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών

Η ημέρα χαρακτηρίζεται ως κανονική ημέρα διδασκαλίας και θα υπάρχει απουσιολόγιο

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7/12 16 Ιαν 2026 | 09:35

Αλέξης Τσικόπουλος: Νέα μαρτυρία για τον 33χρονο γιατρό από την Κρήτη – "Τον είδαν σε περίπτερο στις Καλύβες"

Ο άνδρας υποστήριξε ότι είδε τον αγνοούμενο γιατρό στις 17 Δεκεμβρίου να κάνει αγορές με μετρητά σε περίπτερο στις Καλύβες Αποκορώνου στα Χανιά.

ΚΡΗΤΗ 16 Ιαν 2026 | 09:23

Βαρύ πένθος στη Σητεία: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο Γιάννη - Συγκλονισμένοι συγγενείς και φίλοι

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγείται σήμερα και ο 16χρονος που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο στην Ερημούπολη Σητείας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14 Ιαν 2026 | 17:53

Εξαφάνιση γιατρού: Νέος κύκλος ερευνών για τον 33χρονο - Μέλη του ΟΦΚΑΘ στην Κρήτη για τον εντοπισμό του

Όπως έχει δηλώσει ο πατέρας του αγνοούμενου γιατρού, η οικογένεια έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην ΟΦΚΑΘ

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ 14 Ιαν 2026 | 17:37

"Μουδιασμένη" η Σητεία από τον θάνατο του 15χρονου Γιάννη: Έσβησαν σε λίγα δευτερόλεπτα τα όνειρά του

Ο 15χρονος Γιάννης υπέστη βαρύ τραύμα στο κεφάλι, με τον θάνατό του να είναι ακαριαίος, παρά την άμεση κινητοποίηση των διασωστικών δυνάμεων

ΚΡΗΤΗ 14 Ιαν 2026 | 09:03

Τραγωδία στο Λασίθι: Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο, τραυματίας ο 17χρονος οδηγός - Το ΙΧ βγήκε εκτός πορείας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι ανήλικοι, ανήκει στον πατέρα του 16χρονου που έχασε την ζωή του.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ 13 Ιαν 2026 | 22:49

Εξαφάνιση του 33χρονου γιατρού στην Κρήτη - Νέα επιχείρηση με σκύλους ανιχνευτές και drones με θερμικές κάμερες

Επανεκκινούν στα Χανιά οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου γιατρού που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ 13 Ιαν 2026 | 20:24

Ηράκλειο: Δεν μπορούσε να φροντίσει την κατάκοιτη σύζυγό του και απείλησε να τη σκοτώσει - Στη φυλακή 85χρονος

Οικογενειακό δράμα για ζευγάρι στο Ηράκλειο Κρήτης - Ο ηλικιωμένος φέρεται να απείλησε τη σύζυγό του και μετά να βάλει τέλος στη ζωή του

ΜΕΣΑΡΑ 13 Ιαν 2026 | 14:02

Κρήτη: "Είμαι αθώος, θα λάμψει η αλήθεια με το DNA", λέει ο πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε τις κόρες του

"Είναι ψευδής η μήνυση, θα λάμψει η αλήθεια", δήλωσε ο πατέρας, ωστόσο, ο αδελφός και τα δύο κορίτσια επιμένουν ότι ο μόνος δράστης ήταν ο πατέρας τους.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 13 Ιαν 2026 | 09:35

Στην Κρήτη εθελοντές για τον εντοπισμό του 33χρονου γιατρού - Αγνοείται 35 ημέρες [εικόνες]

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται εντατικά, ενώ στην Κρήτη έχουν μεταβεί οι οικείοι του, προσπαθώντας να εντοπίσουν οποιοδήποτε σημάδι ζωής του Αλέξη.

ΤΙ ΕΙΠΕ 12 Ιαν 2026 | 19:55

Ηράκλειο: "Ο πατέρας μου με βίασε πολλές φορές, να τον πάτε μέσα" λέει η κόρη του 54χρονου

Η μία κόρη του 54χρονου, ΑμΕΑ, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επανειλημμένους βιασμούς από τον πατέρα της

ΜΕΣΑΡΑ 12 Ιαν 2026 | 13:45

Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενος ο 54χρονος πατέρας που κατηγορείται για βιασμό - "Πουθενά δεν φταίω", φώναζε

"Πουθενά δεν φταίω, όλα τα έκαναν αυτά" φώναζε κατά την απομάκρυνσή του από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισής του.

11 Ιαν 2026 | 19:23

Κρήτη: Απολογείται τη Δευτέρα ο πατέρας για τους βιασμούς των παιδιών του

Αύριο Δευτέρα απολογείται ο πατέρας ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 11 Ιαν 2026 | 13:59

"Και τώρα σιωπή": Συγκινεί ο αδερφός του 27χρονου κυνηγού - Σήμερα η κηδεία του

Σήμερα οι οικείοι του θα πουν το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 11 Ιαν 2026 | 11:29

Θρήνος για τον 27χρονο που ανασύρθηκε νεκρός από χαράδρα: Η "προφητική" τελευταία ανάρτησή του

Θρήνος για τον νεαρό Στέλιο στην Κρήτη ο οποίος πήγε για κυνήγι και έπεσε σε χαράδρα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΒΙΑΝΝΟΥ 10 Ιαν 2026 | 17:45

Κρήτη: Νεκρός κυνηγός που έπεσε σε χαράδρα - "Είναι χάλια και ο πατέρας του και η μητέρα του, δεν μιλιούνται"

Συγκλονισμένη η Βιάννος από τον τραγικό θάνατο του 25χρονου Στέλιου - Tο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ 10 Ιαν 2026 | 15:09

Θρήνος στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο: Πήγε για κυνήγι και έπεσε σε χαράδρα δεκάδων μέτρων

Εχασε τη ζωή του ένας 27χρονος στην περιοχή Καστρί της Βιάννου στο Ηράκλειο που έπεσε σε χαράδρα

ΜΕΣΣΑΡΑ 09 Ιαν 2026 | 20:52

Ηράκλειο: "Ο πατέρας βίαζε και τις δύο αδερφές μου και η μητέρα μας τα ήξερε όλα" - Οσα καταγγέλλει ο αδερφός

Ο αδερφός κάνει ακόμα λόγο για σιωπή και συγκάλυψη, τονίζοντας ότι δέχεται πιέσεις και απειλές

ΚΡΗΤΗ 09 Ιαν 2026 | 18:51

Κακοποίηση στη Μεσσαρά: "Θέλουμε να μείνουμε με τον αδερφό μας" λένε οι δύο αδερφές - Αρνούνται να γυρίσουν στο σπίτι

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της η 42χρονη μητέρα

ΤΙ ΛΕΝΕ 09 Ιαν 2026 | 16:12

Μαρτυρίες φρίκης για την υπόθεση κακοποίησης στην Κρήτη: "Χτυπούσαν με ξύλα τη μεγάλη κόρη"

Τα αδέρφια του κατηγορούμενου δε θέλουν να εμπλακούν - Tη Δευτέρα η απολογία του πατέρα

ΚΡΗΤΗ 09 Ιαν 2026 | 09:30

Ηράκλειο: Απολογούνται οι γονείς για τον βιασμό και την κακοποίηση των παιδιών τους - Είχε γίνει έρευνα στην οικογένεια

Είχε γίνει κοινωνική έρευνα στην οικογένεια με αφορμή ένα περιστατικό βίας στη μικρότερη κόρη από τον πατέρα.

ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ Η 22ΧΡΟΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:41

Φρίκη στο Ηράκλειο: Καταγγελία για πατέρα ότι βίαζε τις κόρες του και άφησε έγκυο τη μία

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας μετά από πληροφορίες που σοκάρουν

ΕΔΕΙΞΕ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ 06 Ιαν 2026 | 23:04

Επικό σκηνικό στην Κρήτη: Μια χήνα πρόλαβε τους ανθρώπους που έπεσαν για τον σταυρό στον Ζαρό [εικόνες]

Το πτηνό στη λίμνη Βοτόμου στο Ηράκλειο Κρήτης κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής στον καθαγιασμό των υδάτων

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 06 Ιαν 2026 | 19:55

Κίσσαμος Χανίων: Ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην "καρδιά" του χειμώνα - Καίει κοντά σε σπίτια [βίντεο]

Από τη φωτιά στον Κίσσαμο Χανίων υπήρξαν αναφορές πως κάηκε μια αποθήκη - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Ιαν 2026 | 17:56

Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον 34χρονο Νίκο που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - Τα στοιχεία που αποκλείουν το σενάριο έκρηξης

Τι συνέβη στο σπίτι του Νίκου Κοκκινάκη στην Ανώπολη της Χερσονήσου - Πώς έχασε τη ζωή του ο άτυχος 34χρονος

ΚΡΗΤΗ 05 Ιαν 2026 | 11:25

Ηράκλειο: Νεκρός 34χρονος από έκρηξη σε καυστήρα μέσα σε κτίριο στη Χερσόνησο

Ο 34χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΕΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΑΝΤΗΡΙΔΕΣ 02 Ιαν 2026 | 14:47

Χανιά: Δολιοφθορά στην κεραία Μεσαίων και Βραχέων Κυμάτων της ΕΡΤ - Κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ "άγνωστοι έκοψαν με χρήση εργαλείων τις αντηρίδες του κεραιοσυστήματος, ύψους άνω των 100 μέτρων, το οποίο και κατέρρευσε"

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 02 Ιαν 2026 | 11:21

Ηράκλειο: 32χρονος επιτέθηκε στον 74χρονο πατέρα του και τον έστειλε στο νοσοκομείο - Τον κατήγγειλαν οι γείτονες

Ο 74χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Ο ηλικιωμένος δεν επιθυμούσε τη σύλληψη του γιου του, ωστόσο η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

ΚΡΗΤΗ 01 Ιαν 2026 | 11:55

Χανιά: Kοριτσάκι, το πρώτο μωρο για το 2026

Γεννήθηκε σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο των Χανίων

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 30 Δεκ 2025 | 10:42

"Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τον βρούμε": Σπαράζει η μητέρα του 33χρονου γιατρού που αγνοείται στην Κρήτη

"Ο Αλέξης είναι ευαίσθητο παιδί, έξοχος γιατρός και βοηθούσε τους πάντες. Τον ψάχνω παντού", λέει η μητέρα του, Ελένη.

ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ 30 Δεκ 2025 | 10:07

Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ

Η ανήλικη αγόρασε μπουκάλι αλκοολούχου ποτού από μίνι μάρκετ της πόλης, χωρίς να της ζητηθεί ταυτοποίηση για την ηλικία της.

ΡΟΔΟΣ 30 Δεκ 2025 | 08:09

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα - Η μαντινάδα, 40 ημέρες μετά

Ο 19χρονος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια άσκησης σε πεδίο βολής στη Ρόδο - Στις 3/1 το μνημόσυνο.

ΕΣΠΕΥΣΑΝ 7 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 29 Δεκ 2025 | 12:28

Κρήτη: Πυρκαγιά σε εργοτάξιο ξενοδοχείου στη Χερσόνησο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα - Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης

ΗΤΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 28 Δεκ 2025 | 21:53

Χανιά: Τραγικό τέλος για 60χρονο που έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στο δύσκολο πέρασμα του Σέμπρωνα

Ο άτυχος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου το βράδυ του Σαββάτου 27/12 στον Σέμπρωνα του Δήμου Πλατανιά Χανίων

ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 27 Δεκ 2025 | 18:09

Ηράκλειο Κρήτης: 38χρονος έριχνε μπαλωθιές τα Χριστούγεννα και σφαίρα "καρφώθηκε" σε παράθυρο σπιτιού [Εικόνες]

Οι μπαλωθιές του 38χρονου στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα μπορούσαν να είχαν αποβεί μοιραίες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 27 Δεκ 2025 | 14:55

Νέα επιχείρηση διάσωσης 178 μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης - Όλοι καλά στην υγεία τους

47 άνθρωποι επέβαιναν σε βάρκα και διασώθηκαν νότια του Ηρακλείου και άλλοι 131 διασώθηκαν στα νότια της Γαύδου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 24 Δεκ 2025 | 17:50

Αυτά είναι τα οκτώ νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για το σχολικό έτος 2026-2027

Κατόπιν απόφασης της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, καθορίζονται οι οκτώ σχολικές μονάδες που θα ενταχθούν στον θεσμό των ΔΗΜ.Ω.Σ.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ 24 Δεκ 2025 | 17:49

Εξαφάνιση γιατρού στην Κρήτη: Από το μηδέν ξανά οι έρευνες - Δεν ήταν αυτός που κατέγραψαν κάμερες σε σούπερ μάρκετ

Συνεχίζεται η αναζήτηση του 33χρνου γιατρού στο Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος αγνοείται από τις 7 Δεκεμβρίου

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Δεκ 2025 | 23:31

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και για άλλους Κρητικούς - Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια

Οι αρμόδιες Αρχές "ξεκοκαλίζουν" το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να "σκανάρουν" όλες τις περιπτώσεις που εμφανίζονται ως ύποπτες

ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ 23 Δεκ 2025 | 09:51

Ηράκλειο: Με χειροπέδες 70χρονος για άσεμνες χειρονομίες σε 13χρονο αγόρι

Ο άνδρας κατηγορείται για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

ΚΥΚΛΩΜΑ 20 Δεκ 2025 | 15:45

Ανήλικοι μαθητές ντίλερ ναρκωτικών σε σχολεία της Αττικής – Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν σε εντολές [βίντεο]

Το κύκλωμα διακινούσε κυρίως κοκαΐνη και κάνναβη, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, πραγματοποιώντας εκατοντάδες αγοραπωλησίες.

19 Δεκ 2025 | 19:04

Εξαφάνιση γιατρού στην Κρήτη: Καταδικάστηκε ο ψευτοερευνητής για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του 33χρονου

Ο 54χρονος ψευτοερευνητής, κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του 33χρονου γιατρού

ΚΡΗΤΗ 19 Δεκ 2025 | 12:51

Σε άθλιες συνθήκες οι μετανάστες που διασώθηκαν στη Γαύδο - 545 άνθωποι σε ένα πλοιάριο [φωτογραφίες]

Οι 545 μετανάστες μεταφέρθηκαν, καλά στην υγεία τους, αρχικά στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης και μετά στο Ρέθυμνο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 19 Δεκ 2025 | 10:58

Εξαφάνιση του 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Στο αυτόφωρο ο 54χρονος "ερευνητής" - Είχε εξαπατήσει και άλλους

Ήρθαν στο φως νέα στοιχεία που τον συνδέουν με μια πολυσυζητημένη εξαφάνιση του παρελθόντος, εκείνη μιας 75χρονης γυναίκας από τον Αλικιανό Χανίων.

ΚΡΗΤΗ 19 Δεκ 2025 | 09:12

Διάσωση 577 μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου - Μεταφορά σε Παλαιόχωρα και Αγία Γαλήνη

Τα ξημερώματα διασώθηκαν 545 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο - Νωρίτερα διασώθηκαν 32 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ 18 Δεκ 2025 | 23:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή οδηγούνται ο αγροτοσυνδικαλιστής Μύρων Χιλετζάκης και ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης

Τέλος μιας μαραθώνιας διαδικασίας ενώπιον των ανακριτικών και εισαγγελικών Αρχών στην Κρήτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 18 Δεκ 2025 | 20:33

Ηράκλειο: Κάθειρξη 16 ετών στον 33χρονο που σκότωσε συγγενή του ρίχνοντας μπαλωθιές το 2024

Το δικαστήριο νωρίτερα τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία, με 6-1 ψήφους

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 18 Δεκ 2025 | 19:38

Εμπλοκή του ψευτοερευνητή και σε άλλη υπόθεση θρίλερ: Τι έλεγε σε συγγενείς 75χρονης αγνοούμενης στα Χανιά

Ο ψευτο-ερευνητής το είχε κάνει όπως φαίνεται σύστημα τα τελευταία χρόνια

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 18 Δεκ 2025 | 19:21

Εξαφάνιση γιατρού: Πώς χάθηκε χρόνος με τις... "αποκαλύψεις" του ψευτοερευνητή με την "κβαντική τεχνολογία"

Ο 54χρονος ψευτοερευνητής με την "κβαντική τεχνολογία" για να κερδίσει χρήματα έλεγε "παραμύθια"

ΒΓΗΚΕ... ΛΑΒΡΑΚΙ 18 Δεκ 2025 | 18:07

Ηράκλειο Κρήτης: Καταγγελία σε βάρος 28χρονου για revenge porn με ανήλικη, μίνι οπλοστάσιο στο σπίτι του

Ο νεαρός άνδρας από χωριό του Ηρακλείου θέλησε να εκδικηθεί ένα κορίτσι μόλις 14,5 ετών, στέλνοντας προσωπικές φωτογραφίες σε οικείο της πρόσωπο

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 18 Δεκ 2025 | 17:38

Εξαφάνιση γιατρού στην Κρήτη: Εθεάθη σε εκκλησία δυο ημέρες μετά την εξαφάνισή του - Οι μαρτυρίες

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται για τον εντοπισμό του 33χρονου, με την αγωνία της οικογένειάς του να κορυφώνεται.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 18 Δεκ 2025 | 08:35

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα απολογούνται ο αγροτοσυνδικαλιστής και ο λογιστής για τις παράνομες επιδοτήσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης, ελεύθερες μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν, η σύζυγος και η αδερφή του 47χρονου αγροτοσυνδικαλιστή.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 17 Δεκ 2025 | 23:25

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας - Ανάμεσα τους η σύζυγος του λογιστή

Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18/12, οπότε θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή και ο θεωρούμενος ως αρχηγός της οργάνωσης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ STAR 17 Δεκ 2025 | 17:03

Αιγάλεω: Καταγγελία για καθηγήτρια λυκείου ότι πρόβαλε σε μαθητές σειρά με ακατάλληλες σκηνές

Οι σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά σκληρές, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν και οι ίδιοι οι μαθητές

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 17 Δεκ 2025 | 17:03

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού: Συνελήφθη ιδιωτικός ερευνητής στην Κρήτη

Πήρε τρίχες από τους γονείς για να τον εντοπίσει με "κβαντική τεχνολογία"

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 17 Δεκ 2025 | 14:23

Κυψέλη: Με δύο κακουργήματα είναι αντιμέτωπη η 16χρονη που μαχαίρωσε 14χρονη μέσα στο σχολείο [βίντεο]

Η 16χρονη αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για οπλοφορία μέσα στο σχολικό κτίριο.

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 17 Δεκ 2025 | 10:18

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευελπίδων οι κατηγορούμενοι από την Κρήτη για να απολογηθούν [βίντεο]

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα κατηγορούμενων για την υπόθεση που απολογείται, καθώς χθες προηγήθηκε το πρώτο γκρουπ με επτά άτομα.

ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Δεκ 2025 | 09:57

Κυψέλη: Νέο επεισόδιο στο σχολείο μετά το μαχαίρωμα - Μαθητές κλείδωσαν τους διευθυντές στο κτίριο [βίντεο]

Μαθητές φέρονται να κλείδωσαν δύο διευθυντές μέσα στο κτίριο, παρότι η κατάληψη που είχε προηγηθεί είχε ήδη ολοκληρωθεί.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 17 Δεκ 2025 | 08:29

Χαλάνδρι: Καθηγητής σε σχολείο υπό κατάληψη έπιασε τα δάχτυλα μαθητή με κόφτη [βίντεο]

"Πήγα στο ΚΑΤ και μου είπαν ότι έχω πάθει κάκωση και στα δύο μου δάχτυλα" λέει ο μαθητής - Δικογραφία σε βάρος της διευθύντριας του ΕΠΑΛ και του καθηγητή

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 17 Δεκ 2025 | 08:20

Κυψέλη: "Έχει μετανιώσει, κλαίει, να τη δει ψυχολόγος", λέει η μητέρα της ανήλικης που μαχαίρωσε 14χρονη

Όπως αποκαλύπτει το Star, ενώ το ανήλικο θύμα αιμορραγούσε, η 16χρονη δράστις προσπάθησε να την μαχαιρώσει και δεύτερη φορά στην κοιλιά.

ΚΡΗΤΗ 16 Δεκ 2025 | 20:58

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Βρέθηκε στίγμα του γιατρού που έχει εξαφανιστεί - Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του

Νέα τεχνολογία "επιστρατεύεται" για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις έρευνες για τον 33χρονο γιατρό στην Κρήτη

ΜΠΛΟΚΑ 16 Δεκ 2025 | 18:32

Χανιά: Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχυσαν χάλα έξω από την εφορία - "Είναι το κάστρο του Μητσοτάκη"

"Ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε για κουραμπιέδες, εμείς θέλουμε λύσεις τώρα αλλιώς θα παραλύσει η χώρα" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΣ Κώστας Λιλιλάκης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Δεκ 2025 | 17:51

Ηράκλειο: Ημίγυμνος έσπασε τζαμαρία σούπερ μάρκετ και κυνηγούσε πελάτη με μαχαίρι [εικόνες - βίντεο]

Βγαίνοντας από το σούπερ μάρκετ άρχισε να γδύνεται στον δρόμο και χτυπούσε αυτοκίνητα

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 17:15

"Έζησα μόνο 20 χρόνια μαζί του και μου λείπει 45": Συγκινεί η χήρα του Νίκου Ξυλούρη

Στη θεατρική σκηνή η ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα, Νίκου Ξυλούρη

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 16 Δεκ 2025 | 14:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερη η μητέρα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Οι 15 κατηγορούμενοι που μεταφέρθηκαν την Κυριακή το πρωί από την Κρήτη, θα απολογηθούν σε ομάδες σήμερα, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΦΘΟΡΕΣ 16 Δεκ 2025 | 12:08

Κρήτη: Βανδάλισαν το Λύκειο Χερσονήσου - Έσπασαν τζάμια και πόρτες [εικόνες]

Με το άνοιγμα του σχολείου, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν σπάσει τζαμαρίες και παράθυρα, καταφέρνοντας να εισβάλουν στα γραφεία των καθηγητών.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 16 Δεκ 2025 | 11:38

Κύκλωμα ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Στον ανακριτή οι 8 από τους 15 συλληφθέντες - Πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ η λεία

Η διαδικασία των απολογιών των 15 συλληφθέντων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη - Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους αρνούνται τις κατηγορίες