Καθηγητής Παρασκευής: Μας ανησυχούν τα "ορφανά" κρούσματα, είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος το καλοκαίρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κορονοιος

Για μία εναλλακτική λύση απολύμανσης του αέρα με συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας σε χώρους όπου δεν υπάρχει εξαερισμός και έντονο ιικό φορτίο από τον SARSCOV2, μιλά σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ", ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Παρασκευής αναφέρεται σε αυτή την εναλλακτική λύση, με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού Jama, στο οποίο ανακοινώθηκε η πιθανή σημασία της απολύμανσης του αέρα για την αποφυγή του κινδύνου αερογενούς μετάδοσης, για την οποία ο καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός. "Κατά κανόνα ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα ένα ποσοστό μεταδόσεων να συμβαίνει και μέσω αυτού του τρόπου". Δηλαδή, όπως εξηγεί, μέσω εισπνοής μικρών σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα, σε ένα χώρο όπου έχει προηγουμένως βρεθεί κάποιος που νοσεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Και γενικότερα δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν, είτε τοπικές εστίες διασποράς σε συγκεκριμένες περιοχές είτε γενικότερα", λέει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος για την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για την ύπαρξη διάσπαρτων κρουσμάτων, αλλά κυρίως για τα "ορφανά".

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος το καλοκαίρι, ενώ για το θέμα της ανοσίας, τονίζει ότι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ενδεχομένως κυμαίνεται σε επίπεδα τάξης μεγέθους 1 με 3 ή 4 επί τοις χιλίοις), τα οποία και χαρακτηρίζει θετική συνέπεια του πολύ ήπιου επιδημικού κύματος που είχαμε. Επισημαίνει ακόμη ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο καιρό κάποιος προφυλάσσεται από την έκθεση των ιών, όταν έχει αναπτύξει ανοσία.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ:Υπάρχουν νεότερα δεδομένα για την αερογενή μετάδοση του κορονοϊού;

Απ: Ο κορονοϊός μεταδίδεται ως επί το πλείστον με τα μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού, τα οποία λόγω βάρους πέφτουν στο έδαφος σε μία απόσταση περίπου 1 με 2 μέτρων. Πλην όμως αυτών των σταγονιδίων υπάρχουν και πολύ μικρότερα (δηλ. μικρότερα από πέντε εκατομμυριοστά του μέτρου) τα οποία μπορούν να επιπλέουν στον αέρα λόγω μικρού μεγέθους και βάρους, και να μεταφέρονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Κατά κανόνα ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα, ένα ποσοστό μεταδόσεων να συμβαίνει και μέσω αυτού του τρόπου. Δηλαδή μέσω εισπνοής μικρών σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα, σε ένα χώρο που έχει προηγουμένως βρεθεί κάποιος που νοσεί.

Ερ: Αυτό όμως δεν είναι πολύ ανησυχητικό για μεγάλη και εύκολη διασπορά;

Απ: Για να το ξεκαθαρίσουμε χωρίς να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα τους συνανθρώπους μας, δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα, αλλά ενδεχομένως να παίζει ρόλο σε χώρους που υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο, π.χ. σε νοσοκομεία, σε χώρους αναμονής που νοσηλεύονται ασθενείς κ.λπ. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA αναφέρεται ότι θα ήταν χρήσιμο σε αυτούς τους χώρους να χρησιμοποιηθούν στην οροφή κάποιες συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) -που γνωρίζουμε ότι απενεργοποιούν τους ιούς- έτσι ώστε να απολυμαίνεται ο αέρας και με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνεται η ασφάλεια για τους παρευρισκομένους στο χώρο. Και μάλιστα συστήνεται για χώρους που δεν υπάρχει εξαερισμός, φυσικός ή μηχανικός, και συνεπώς είναι μία εναλλακτική λύση για την απολύμανση του αέρα.

Eρ: Ποια είναι η αίσθηση σας από την αύξηση των κρουσμάτων

την τελευταία εβδομάδα. Πώς χαρακτηρίζετε την πορεία τους και πόσο σας ανησυχεί η εμφάνιση διάσπαρτων, αλλά και

"ορφανών";

Απ: Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σχετίζεται με την τοπική διασπορά στο Νομό Ξάνθης και επίσης με πτήση τουριστών επισκεπτών. Έχετε δίκιο στο σχόλιο σας για τα "ορφανά". Είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Και γενικότερα δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν, είτε τοπικές εστίες διασποράς σε συγκεκριμένες περιοχές, είτε γενικότερα.

Ερ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, όπως αρχίζει και ακούγεται πλέον από όλο και περισσότερες επιστημονικές φωνές; Και αν ναι, αυτό το κύμα θα ναι βαρύτερο ή ελαφρύτερο από το πρώτο;

Απ: Για να έχουμε ένα δεύτερο κύμα θα πρέπει να συμβούν δύο γεγονότα ως επί το πλείστον. Να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, και από κει και πέρα να μην τηρούνται τα μέτρα και να έχουμε περαιτέρω τοπική διασπορά. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι συστάσεις, δεδομένου ότι δεν εφησυχάζουμε, και θα γίνονται

έλεγχοι ακόμη και στους ταξιδιώτες, ο κίνδυνος είναι μικρός. Δεν είναι όμως αμελητέος. Αλλά είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι θα μπορούμε να περιχαρακώνουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, τοπική διασπορά κρουσμάτων έγκαιρα, έτσι ώστε το πρόβλημα να μην φτάσει στα επίπεδα του Μαρτίου. Στην Ελλάδα αν δεν είχαμε το δεδομένο του τουρισμού, η πιθανότητα του να είχαμε δεύτερο κύμα αυξάνει σημαντικά, όταν μειώνεται η θερμοκρασία, λόγω του ότι και η μολυσματικότητα είναι μεγαλύτερη. Όμως έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οπότε σίγουρα θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό αλλάζει ελαφρώς τα δεδομένα, και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Παρ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι, καθώς υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί φυσιολογικά.

Ερ: Ο ιός τελικά μεταλλάσσεται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω;

Απ: Ο ιός μεταλλάσσεται γενικά. Αλλά προς το παρόν η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τα σοβαρά συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με τον ξενιστή. Κυρίως με τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας από εμάς και πως αλληλεπιδρά ο ιός με τον άνθρωπο. Το γεγονός δηλαδή ότι άτομα τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν σοβαρότερα συμπτώματα, ή αντίστοιχα άτομα τα οποία έχουν συννοσηρότητες, άλλα χρόνια νοσήματα, αυτό σημαίνει ότι είναι ο ξενιστής είναι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος κάνει τη διαφορά στην κλινική πρόγνωση της νόσου. Το αν τώρα συμβαίνουν μεταλλαγές, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την πρόγνωση, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι υπό μελέτη. Έχουν αναφερθεί κάποια δεδομένα, αλλά δεν μας ανησυχούν τόσο τουλάχιστον προς το παρόν.

Ερ: Πού κυμαίνεται η ανοσία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αν κάνω σήμερα το τεστ αντισωμάτων και βγει θετικό πόσο καιρό μπορεί να είμαι "ήσυχη";

Απ: Η ανοσία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό ήταν η θετική συνέπεια του να έχουμε ένα πολύ ήπιο επιδημικό κύμα. Ενδεχομένως κυμαίνεται σε επίπεδα τάξης μεγέθους 1 με 3 ή 4 επί τοις χιλίοις. Είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα. Κατά πόσον κάποιος προφυλάσσεται από την έκθεση των ιών, όταν έχει αναπτύξει ανοσία, δεν έχουμε εμπειρία για αυτόν τον ιό, για να πούμε ότι αρκεί για 2 ή 3 ή 5 ή 10 χρόνια. Αυτό θα μας το δείξει η πράξη. Από την εμπειρία μας με τον ιό της γρίπης, ο οποίος μεταλλάσσεται πολύ πιο γρήγορα και η ανοσία διαρκεί μερικά χρόνια, εξασθενίζει χρόνο με το χρόνο, αλλά διαρκεί περίπου δύο με τρία χρόνια.

Ερ: Και αυτή είναι η αίσθησή σας και για τον συγκεκριμένο ιό;

Απ: Ενδεχομένως τα πράγματα να είναι και ελαφρώς καλύτερα, αλλά το λέω με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥΣ 25 Φεβ 2021 | 19:21

Εξαδάκτυλος: Να χτυπήσουν οι καμπάνες, το Πάσχα δεν θα είναι θλιβερό όπως πέρυσι

"Από τη λήψη των μέτρων πίστευα ότι θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από πέρυσι", δήλωσε o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ 25 Φεβ 2021 | 19:14

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι καταγγελίες τριών εγκύων – "Πήγαμε να γεννήσουμε και κολλήσαμε κορονοϊό" [βίντεο]

Οι τρεις έγκυες πήγαν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΥΓΚΑΝΤΑ 25 Φεβ 2021 | 19:00

Ανησυχία από την αύξηση μεταλλάξεων με 1.053 συνολικά στη χώρα - 242 τα νέα στελέχη - "Βράζει" κέντρο και βόρεια πρόαστια

Οι περισσότερες μεταλλάξεις σημειώνονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 130, στον κεντρικό Τομέα Αθηνών με 217 και στη Θεσσαλονίκη με 171 περιστατικά

ΑΠΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ «ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» 25 Φεβ 2021 | 18:23

ΕΕ: Έρευνα για απάτη με 900 εκατομμύρια εμβόλια "φαντάσματα" - "Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια"

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει προσφορές από υποτιθέμενους "μεσάζοντες" για την προμήθεια, συνολικά, 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 25 Φεβ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: Συναγερμός για την αύξηση νέων κρουσμάτων στην Αττική που "έγραψε" 880 - Οι περιοχές που "καίνε"

Σήμερα Πέμπτη στην Αττική ανακοινώθηκαν 880 νέα κρούσματα από τα 1.784 σε όλη τη χώρα - Αύξηση των μεταλλάξεων - Πού προσδιορίζονται

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Φεβ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 39 θάνατοι, 1.784 νέα κρούσματα σήμερα και 367 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.410 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία - Πάνω από 50.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

25 Φεβ 2021 | 17:58

Κορονοϊός: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος, γνωστός και ως "ΤΑΖ"

ΜΑΣΤΙΓΑ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 17:48

"Φρένο" στα κορονοπάρτι από τους ιδιοκτήτες AirbnB στη Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο της ενοικίασης,από νεαρούς για τη διοργάνωση πάρτι εν μέσω καραντίνας, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΕ 25 Φεβ 2021 | 16:45

DW: Θα εισαχθεί πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού; Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Άλλα θέματα η παράδοση εμβολίων και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 25 Φεβ 2021 | 16:44

Κορονοϊός: Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου τους

Για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 25 Φεβ 2021 | 15:27

Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Φεβ 2021 | 14:06

Κορονοϊός: Θετικός ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς - Σε καραντίνα και ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μπούγας

Με κορονοϊό ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Παππας - Σε καραντίνα ο ΓΓ της ΚΟ του κόμματος Ιωάννης Μπούγας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ 25 Φεβ 2021 | 13:25

Συναγερμός στη Πάτρα: 50 κρούσματα κορονοϊού στη Κιβωτό της Αγάπης

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στην "Κιβωτό της Αγάπης" στην Πάτρα, 17 κρούσματα κορονοϊού στο προσωπικό, 33 στους τροφίμους του Ιδρύματος