Follow us

Κορονοϊός - Ερευνα: Ο μεγαλύτερος φόβος των φοιτητών είναι να μη νοσήσουν

Ο φόβος της αρρώστιας είναι ο συχνότερος ανάμεσα στους φοιτητές στην πανδημία του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο φόβος της αρρώστιας από covid-19 είναι η συχνότερη ανησυχία που αναφέρουν οι σπουδαστές κάθε ηλικίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών (ΚΠΕΠ), ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού φορέα που βρίσκεται στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα, και εκτός από την εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας και μη, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

"Είναι ο φόβος της νόσου, ο φόβος μήπως νοσήσει κάποιος, μήπως πεθάνει, μήπως μείνει μόνος και απομονωμένος, ο φόβος να μην ξέρει τι να κάνει. Η πανδημία βέβαια είναι ένα γεγονός, όμως ο φόβος -στην ουσία- είναι μια αγχώδης διαταραχή που μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της εμμονής", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του ΚΠΕΠ, Δρ. Ψυχολογίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σοφία Χατζηνικολάου.

Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τα όρια ανάμεσα στον φόβο και την πραγματικότητα, τονίζει: "Πραγματικός φόβος εκδηλώνεται, για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στην κορυφή ενός βουνού με το αυτοκίνητο και τα φρένα του δεν λειτουργούν. Τότε πραγματικά έχουμε φόβο γιατί ξέρουμε ότι κινδυνεύει η ζωή μας και το βλέπουμε, είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ακολουθούν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους: η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, η διαστολή των οφθαλμών, ο κόμπος στο στομάχι. Όταν βρεθούμε πάλι στο στέρεο έδαφος, και ο λόγος του φόβου εκλείψει, τα συμπτώματα σταματούν να υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να διαχωρίσουμε μια πραγματική κατάσταση από τον φόβο, ο οποίος, ως μια αγχώδης διαταραχή που δεν έχει πραγματικό αίτιο, μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα που παραμένουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης, οι οποίοι είτε προτείνονται μέσω της συμβουλευτικής, είτε μαθαίνονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι σπουδαστές ενθαρρύνονται να συνειδητοποιήσουν τα συμπτώματα που η ανησυχία και ο φόβος δημιουργούν στο σώμα τους. Παράλληλα προτείνονται και εφαρμόζονται συγκεκριμένες τεχνικές όπως η εκμάθηση αναπνοών, το θεατρικό παιχνίδι, η μουσικοθεραπεία και οι δραματοποιήσεις, προκειμένου οι άνθρωποι να καταφέρουν μέσα από ένα ρόλο να εξωτερικεύσουν συναισθήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αφορμή για τη δημιουργία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών αποτέλεσαν τα ευρήματα έρευνας της κ. Χατζηνικολάου για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι Έλληνες πολίτες, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρει, "σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση αυτή έχει έντονες ψυχοσωματικές επιδράσεις στα μέλη μιας οικογένειας, τα ζευγάρια, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά τις δομές που προσφέρουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη". Αυτός ήταν και ο λόγος για τη δημιουργία του ΚΠΕΠ, τη διαμόρφωση σχετικών θεματικών ενοτήτων και ετήσιου προγράμματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται υποστήριξη σε όλους τους συμμετέχοντες.

κορονοιος

Υπολογίζεται ότι από την αρχή της λειτουργίας του φορέα, τα προγράμματα του ΚΠΕΠ έχουν παρακολουθήσει πάνω από 5.000 σπουδαστές, ηλικίας από 18 έως 79 ετών, ανεξάρτητα από μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο ή οικονομική κατάσταση. Τα μαθήματα κάνουν πάνω από 100 εισηγητές σε δεκαέξι πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο, ενώ κάθε μήνα γίνονται δύο δίωρα μαθήματα.

Παράλληλα, έρευνα για το προφίλ των σπουδαστών έδειξε ότι, στην πλειοψηφία τους, είναι ηλικίας από 30 ως 50 ετών, γυναίκες σε ποσοστό 90%, άτομα που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και παρακολουθούν τα μαθήματα το Σάββατο. Από αυτούς το 60% διαθέτει πτυχίο, το 20% έχει κάνει μεταλυκειακές σπουδές και το 20% είναι απόφοιτοι λυκείου. Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, δίνεται στην ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών στη διαδικασία του μαθήματος, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και την διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους εισηγητές.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μαθήματα στην πανδημία

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκδηλώθηκε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των μαθημάτων, τα οποία γίνονται και διαδικτυακά. "Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μαθήματα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου, σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου και ότι υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη των ανθρώπων για επαφή και επικοινωνία, γεγονός που αποτυπώνεται και στη συμμετοχή και στον τρόπο έκφρασης των ανθρώπων", σημειώνει η κ. Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενη, τέλος, στις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται μέσω του ΚΠΕΠ, σημειώνει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται προσφορές σε μητροπόλεις και κοινωνικούς φορείς, συμμετοχές σε εθελοντικές αιμοδοσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις.

"Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα ταξίδι ζωής. Σε αυτό γίνονται μαθήματα ζωής μαθήματα δεξιοτήτων ζωής αλλά είναι σημαντικό να γίνουμε και ενεργοί πολίτες γιατί αν μάθουμε να έχουμε αυτοέλεγχο και αυτοσεβασμό, σίγουρα θα σεβόμαστε και τους ανθρώπους γύρω μας και το περιβάλλον", προσθέτει η επικεφαλής του φορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Αυγ 2022 | 07:02

Τι αλλάζει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την "οικογένεια" των παραλλαγών της Όμικρον.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ 16 Αυγ 2022 | 06:13

Προ των πυλών νέος καύσωνας: 42άρια θα "χτυπήσει" ο υδράργυρος - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα σήμερα - Καύσωνας διάρκειας τεσσάρων ημερών από την Πέμπτη - Τι λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

ΔΕΙΤΕ 16 Αυγ 2022 | 06:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 38 ΣΥΡΟΥΣ 15 Αυγ 2022 | 22:13

ΣΥΡΙΖΑ για μετανάστες στον Έβρο: Πώς εξηγεί ή κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη αυτών των ανθρώπων

"Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news" σημειώνουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά για τους μετανάστες στον Έβρο.

ΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ 15 Αυγ 2022 | 21:37

Νότης Μηταράκης: Σε πολύ καλή κατάσταση οι 38 μετανάστες στον Έβρο - Προληπτικά στο νοσοκομείο η έγκυος

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο, ανέφερε ο Νότης Μηταράκης, με την έγκυο που υπάρχει ανάμεσά τους μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 15 Αυγ 2022 | 21:22

"Μου κατέστρεψαν το παιδί μου": Ξεσπά ο πατέρας της μαθήτριας που τη φώναζαν "χοντρέλα", "πελεκάνο" και "γυαλάκια"

Ο πατέρας της μαθήτριας που υπέστη bullying από συμμαθητή της σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας ξεσπά για τα ανεξίτηλα σημάδια που έχει αφήσει ο εκφοβισμός στην κόρη του.

ΑΜΕΣΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 15 Αυγ 2022 | 20:46

Φωτιές στην Ελλάδα: 51 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις σε μια μέρα - Έρευνες για εμπρησμούς από την Πυροσβεστική

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 51 δασικές πυρκαγιές σε μια μέρα, με την Πυροσβεστική να διενεργεί έρευνες για εμπρησμούς.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΛΜ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ 15 Αυγ 2022 | 19:34

Έβρος: Εντός ελληνικής επικράτειας εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες - Προληπτικά στο νοσοκομείο μια έγκυος

Σε έδαφος εντός της ελληνικής επικράτειας εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες, τέσσερα χλμ νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ 15 Αυγ 2022 | 19:08

Πώς φαίνεται η Κρήτη από το διάστημα: Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πάνω από το πανέμορφο ελληνικό νησί [Εικόνες}

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τράβηξε φωτογραφίες από την Κρήτη όπως φαίνεται από το διάστημα το πανέμορφο ελληνικό νησί.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ 15 Αυγ 2022 | 18:08

Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ζακύνθου: Φαρσέρ έκανε ψεύτικες ανακοινώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων [Βίντεο]

Ο νεαρός Βρετανός τουρίστας-φαρσέρ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ζακύνθου να κάνει ψεύτικες ανακοινώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ 15 Αυγ 2022 | 17:19

Χανιά: Συναγερμός στο αεροδρόμιο - Βλάβη σε αεροπλάνο των ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι υπηρεσίες στο αεροδρόμιο στα Χανιά όταν σήμανε συναγερμός λόγω βλάβης σε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 15 Αυγ 2022 | 17:05

Έρχεται καύσωνας τεσσάρων ημερών με αφρικανική σκόνη: Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Καύσωνας καταφτάνει μέσα στην εβδομάδα, με αφρικανική σκόνη και 42 βαθμούς Κελσίου στον υδράργυρο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 15 Αυγ 2022 | 16:03

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Αργολίδα: Πλησίασε σε κατοικημένη περιοχή

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Πυργιώτικα Αργολίδας, με εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν κατορθώνοντας να οριοθετήσουν την πυρκαγιά που καίει κοντά σε κατοικημένη περιοχή.