Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά έγινε η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Ωστόσο, από το Υπουργείο απουσίαζε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω προβλήματος με τις φωνητικές χορδές που του επιβάλλει φαρμακευτική αγωγή και αφωνία.
Παπαευαγγέλου: Αρκούν 8 λεπτά για να διασπαρεί ο ιός σε 20 άτομα

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα είχαμε 184 νέα κρούσματα στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα του κορονοϊού αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη. "Έχουμε πλέον εμφανή μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και βλέπουμε και μια αρχική σταθεροποίηση στους νέους διασωληνωμένους και τους θανάτους", ανέφερε.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε ειδικά στον εμβολιασμό και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. "Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά", τόνισε.
Είπε επίσης ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας "ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ".
"Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021" υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
"Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα" ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
"Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη" είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.
"Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας" τόνισε η λοιμωξιολόγος.
"Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες" είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό.
"Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες" δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
"Οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν έναντι του κορονοϊού δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα στην κύησή τους. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά".
Όσον αφορά τον συγχρωτισμό ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, είπε: "Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, γιατί οι ισορροπίες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τη "φούσκα" μας, δηλαδή το στενό συνηθισμένο κύκλο των ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Αρκούν μόλις οκτώ λεπτά σε χώρο επιφάνειας 150 τ.μ., άτομα που δεν φορούν μάσκα να διασπείρουν τον κορονοϊό", σημείωσε.
"Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, για να μη φτάσουμε στο σημείο να υπονομεύσουμε τη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού", υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Μαγιορκίνης: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, αφού παρέθεσε στοιχεία της πανδημίας από όλη την Ευρώπη, στάθηκε στο θέμα των συγκεντρώσεων οικογενειών στις γιορτές. Όπως είπε, πρέπει να περάσουμε με τους ίδιους ανθρώπους τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, ώστε να περιορίσουμε την κοινωνική μας φούσκα όσο περισσότερο γίνεται.
"Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά" είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο τόνισε πως επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.
"Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα...Nα μην μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό, ποτήρια".
Τόνισε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο επεσήμανε πως παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην Αττική οι διαγνώσεις ήταν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε και ο κ. Μαγιορκίνης, ενημερώνοντας ότι "η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου". Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι "εμβόλιο μιας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες" είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr